ROMÂNIA BREAKING NEWS

UDMR refuză crearea de condiții pentru exercitarea dreptului de vot de către românii din diaspora. Deputatul român Constantin Codreanu recționează.

Deputat Constantin Codreanu: „Regret profund refuzul deputaților UDMR de a susține crearea unor condiții mai bune pentru exercitarea dreptului de vot de către milioanele de români din diaspora”
UDMR refuză crearea de condiții pentru exercitarea dreptului de vot de către românii din diaspora. Deputatul român Constantin Codreanu recționează.

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit în plenul Camerei Deputaților, prezentând punctul de vedere al grupului politic pe marginea proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.47/2016 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

”Grupul Partidului Mișcarea Populară a votat, bineînțeles, pentru adoptarea acestui proiect de lege. Nu-mi explic, sincer să fiu, abținerile celor 16 colegi deputați, pentru că vorbim despre faptul că cetățenilor din afara României le-a fost oferit cadrul necesar pentru a-și exprima votul. Și vă vorbesc în calitate de cetățean român care a votat în repetate rânduri la diverse alegeri organizate în afara României. Și situația din 2016 a fost incomparabil mai bună decât situațiile care au existat în 2012 sau de exemplu în 2014, atunci când am așteptat nu mai puțin de trei ore pentru a-mi exercita votul. Ceea ce voiam să vă spun este de fapt o reluare a tezelor formulate ieri la dezbateri, pentru că, știm prea bine, repetitio est mater studiorum: trebuie să extindem aceste prevederi și pentru alegerile europarlamentare, și pentru alegerile prezidențiale. Vine anul 2019 și sper că putem face acest lucru împreună, pentru a le da un semnal foarte clar cetățenilor români din afara granițelor țării, că le suntem alături și le oferim acest drept fundamental de a alege și de a fi ales”, a arătat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării Constantin Codreanu.

Amintim că proiectul de lege dezbătut și aprobat de Camera Deputaților prevede asigurarea exercitării în bune condiții a dreptului de a alege de către cetățenii români cu domiciliului sau reședința în străinătate, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. În acest sens, actul legislativ stabilește posibilitatea înființării de secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, cu acordul autorităților din țara respectivă și la propunerea Ministerului Afacerilor Externe al României. Soluțiile legislative adoptate oferă și posibilitatea exercitării dreptului  de vot de către cetățenii români din afara granițelor în condiții similare cu românii din țară. De asemenea, alegătorii români de peste hotare se vor putea înscrie în Registrul electoral la distanță, prin poșta electronică.

Rezultatul votului asupra proiectului de lege a fost următorul: 266 de voturi valabil exprimate, din care 250 – Pentru, 0 – Contra, 16 Abțineri. Cei 16 deputați care nu au susținut modificările benefice aduse cadrului legislativ au fost: Vass Levente Szabó Ödön Seres Dénes Sebestyén Csaba-István Márton Árpád-Francisc Magyar Loránd-Bálint Kulcsár-Terza József-György Korodi Attila Kelemen Hunor Erdei Dolóczki István Csép Éva-Andrea Biro Zsolt-Istvan Benkő Erika Bende Sándor Antal István-János Ambrus Izabella-Agnes, toți aparținând grupului parlamentar al Organizației Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

”Am fost neplăcut surprins și regret profund atitudinea exprimată prin vot de către deputații UDMR care au refuzat astfel să susțină crearea unor condiții mai bune pentru exercitarea dreptului de vot de către milioanele de cetățeni români din diaspora. Atunci când este vorba despre ameliorarea mecanismelor electorale în democrația reprezentativă românească nu este loc pentru interese înguste și egoiste de partid sau de grup”, a ținut să precizeze deputatul Constantin Codreanu.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: