Ucraina, unde se află o numeroasă minoritate românească, pe agenda întâlnirii private a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii cu Patriarhul României

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii şi Patriarhul României au avut joi, în cursul serii de vineri 27 octombrie a.c., o întâlnire privată. Întrevederea s-a desfăşurat în salonul Dignitas din Palatului Patriarhiei. În cadrul dialogului, conducătorii celor două Biserici au făcut schimburi de informații cu privire la problemele bisericești și relațiile dintre cele două Patriarhii, informează serviciul de presă al Patriarhiei Ruse citat de basilica.ro și preluat de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei citate, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a vorbit despre manifestările viitoare dedicate aniversării a 100 ani de la Sinodul din 1917-1918, restabilirea Patriarhatului și întronizarea patriarhului Tihon și persecutarea Bisericii Ortodoxe în perioada regimului comunist. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a fost invitat să efectueze o vizită la Moscova pentru a participa la aceste evenimente.

Pe agenda discuției private dintre cei doi  Patriarhi, s-au mai aflat potrivit serviciului de presă al Patriarhiei Rusesituația creștinilor din Orientul Apropiat, ajutorarea creștinilor persecutați, dar și situația din Ucraina, încălcări ale drepturilor credincioșilor din Ucraina, precum și misiunea de pace a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, spațiu în care se află o numeroasă minoritate românească (n.r.).

Din partea Patriarhiei Moscovei au participat: Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Arhiepiscopul Serghie de Solnetchnogorsk, Vicar Patriarhal, Pr. Protoiereu Nicolae Balashov, vicepreședinte Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Pr. Protoiereu Andrei Bondarenko de la biroul de Protocol al Patriarhiei Moscovei, Pr. Alexandr Volkov, Coordonatorul Biroului de Presă, Pr. Igor Yakimciuk, secretar relaţii Interortodoxe al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

Alături de Patriarhul Daniel, din partea Bisericii Ortodoxe Române, au participat: IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Exarh patriarhal, Pr. Michael Tiţa, Consilier patriarhal, Pr. Eugeniu Rogoti, traducător.

Foto credit: Robert Nicolae/Agenţia de ştiri Basilica

romaniabreakingnews.ro