ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina în marș alert spre UE: Azi a semnat partea politică a Tratatului de Asociere cu Uniunea Europeană

UE-UCRAINAUcraina s-a apropiat și mai mult de UE semnând partea politică a unui Acord de Asociere la summitul european de la Bruxelles, pe fondul unei escaladări a tensiunilor între Moscova și Occident, pe tema Crimeei.

Europenii vor marca astfel o susținere puternică pentru Ucraina, care va fi reprezentată la Bruxelles de premierul Arseni Iațeniuk.

Această semnare are loc în timp ce tonul s-a înăsprit față de Rusia, care a replicat cu măsuri similare la sancțiunile americane și europene.

Statele Unite au țintit sus, vizând colaboratori apropiați ai președintelui Vladimir Putin, între care Serghei Ivanov, șeful său de cabinet. Ulterior, au adăugat pe lista celor 11 persoane cărora le-au fost înghețate conturile, alte 20.

Joi seara, liderii europeni reuniți la Bruxelles au decis să adauge 12 ruși și ucraineni proruși pe lista lor, ajungând la 33 de persoane.

Președintele Barack Obama a amenințat Moscova că va merge mai departe și va viza „sectoare cheie” ale economiei sale. „Rusia trebuie să înțeleagă că o escaladare suplimentară nu va face decât să o izoleze de comunitatea internațională”, a afirmat el.

La câteva minute după scurta sa intervenție de la Casa Albă, Rusia a publicat propria listă cu sancțiuni vizând consilierii lui Obama și congresmeni, între care senatorul conservator John McCain.

Lista UE, care va fi dezvăluită vineri, „este destul de apropiată de cea a Statelor Unite”, a precizat președintele francez François Hollande. „Unii sunt foarte sus plasați”, a subliniat președintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.

UE se așteaptă, de asemenea, la măsuri de retorsiune din partea Moscovei, potrivit unui diplomat.

Europenii s-au înțeles și asupra unei anulări a viitorului summit UE-Rusia prevăzut în iunie la Soci, precum și a reuniunilor bilaterale.

Van Rompuy a subliniat că în absența unei soluții politice la criza actuală, Rusia se va expune unor „consecințe care îi vor afecta numeroase sectoare economice”. Comisia Europeană a fost desemnată să pregătească „măsuri cu țintă precisă”.

Mai multe țări europene și-au exprimat reticențele față de sancțiuni, din cauza comerțului tot mai mare cu Rusia și a dependenței energetice.

În Crimeea, un grup de persoane înarmate a preluat controlul corvetei ucrainene Ternopil, ancorată la Sevastopol. „Au fost folosite grenade asurzitoare în timpul atacului și s-au auzit rafale de arme automate”, a anunțat un purtător de cuvânt ucrainean.

Iațeniuk a avertizat că Ucraina va răspunde „militar” oricărei tentative rusești de „anexare” a regiunilor din estul prorus al țării. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a asigurat totuși că Moscova nu va invada estul Ucrainei.

La Kiev, unde este așteptat vineri secretarul general al ONU Ban Ki-moon, Parlamentul a adoptat joi o rezoluție ce susține că Ucraina „nu va recunoaște niciodată anexarea” Crimeei de către Rusia și „nu va înceta să lupte pentru eliberarea sa”.

Kievul a anunțat miercuri mai multe măsuri care marchează o ruptură de Moscova, între care instaurarea vizelor pentru ruși.

În paralel, Moscova a anunțat că administrația sa a început să elibereze pașapoarte rusești în Crimeea.

Între timp, procesul de alipire a Crimeei la Rusia aproape că s-a terminat: Duma a ratificat joi tratatul semnat marți de Putin cu liderii proruși ai peninsulei. Deputații au adoptat și o lege constituțională pentru încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federațiilor (Camera superioară) va examina cele două texte vineri.

Sursa:mediafax.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.