ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina prietenă? O nouă provocare din partea autorităților ucrainene la adresa comunităților românești din Sudul Basarabiei!

Pe fundalul inacțiunii autorităților locale din Utkonosovka în scandalul cu arborarea steagului Federației Ruse de-asupra localității din 9.12.2014, și a percheziționării nemotivate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a locuinței președintelui Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa Anatol Popescu din 11.12.2014, președintele Consiliului Raional Ismail acuză de creșterea „predispozițiilor pro-române” (a se citi „separatiste”) din satele populate de moldovenii din zonă.

Despre aceasta relatează portalul de știri http://trassae95.com/…/vlasti-yuga-odesskoj-oblasti-obespok… preluat de http://izmailvechernii.com.ua/index.php?newsid=5960


Redăm traducerea articolului în limba română:

Președintele Consiliului Raional Ismail (regiunea Odesa) Vasilii Antoniuk se declară îngrijorat de creșterea dispozițiilor pro-române într-un șir de sate moldovenești. Această problemă a fost discutată în cadrul întâlnirii cu primul adjunct al președintelui Consiliului Regional Odesa Mihail Șmușkovici.
Din relatările lui V. Antoniuk, aceste sunt consecințele absenței atenției cuvenite din partea statului (ucrainean – n.n.).
„În particular, în satul Kamâșovka (fost Hagi-Curda, unde funcționează unica parohie a Bisericii Ortodoxe Române de pe teritoriul Ucrainei – n.n.) unele construcții neterminate se datorează lipsei de finanțare bugetară. Și toate astea se întâmplă pe fundalul creșterii ofertelor din partea unor investitori români de a finanța în această localitate construcția școlii, a bisericii și altor clădiri, cu condiția de folosire obligatorie în acestea a limbii române”, a relatat acesta.
M. Șmușkovici ș-a exprimat acordul privind îngrijorările președintelui Consiliului Raional, și a promis să sprijine multilateral ameliorarea acestei situații.

Sursa: Anatol Popescu prin R.B.N. Press

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: