ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina prietenă? O nouă provocare din partea autorităților ucrainene la adresa comunităților românești din Sudul Basarabiei!

Pe fundalul inacțiunii autorităților locale din Utkonosovka în scandalul cu arborarea steagului Federației Ruse de-asupra localității din 9.12.2014, și a percheziționării nemotivate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a locuinței președintelui Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa Anatol Popescu din 11.12.2014, președintele Consiliului Raional Ismail acuză de creșterea „predispozițiilor pro-române” (a se citi „separatiste”) din satele populate de moldovenii din zonă.

Despre aceasta relatează portalul de știri http://trassae95.com/…/vlasti-yuga-odesskoj-oblasti-obespok… preluat de http://izmailvechernii.com.ua/index.php?newsid=5960


Redăm traducerea articolului în limba română:

Președintele Consiliului Raional Ismail (regiunea Odesa) Vasilii Antoniuk se declară îngrijorat de creșterea dispozițiilor pro-române într-un șir de sate moldovenești. Această problemă a fost discutată în cadrul întâlnirii cu primul adjunct al președintelui Consiliului Regional Odesa Mihail Șmușkovici.
Din relatările lui V. Antoniuk, aceste sunt consecințele absenței atenției cuvenite din partea statului (ucrainean – n.n.).
„În particular, în satul Kamâșovka (fost Hagi-Curda, unde funcționează unica parohie a Bisericii Ortodoxe Române de pe teritoriul Ucrainei – n.n.) unele construcții neterminate se datorează lipsei de finanțare bugetară. Și toate astea se întâmplă pe fundalul creșterii ofertelor din partea unor investitori români de a finanța în această localitate construcția școlii, a bisericii și altor clădiri, cu condiția de folosire obligatorie în acestea a limbii române”, a relatat acesta.
M. Șmușkovici ș-a exprimat acordul privind îngrijorările președintelui Consiliului Raional, și a promis să sprijine multilateral ameliorarea acestei situații.

Sursa: Anatol Popescu prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: