ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina paralizată. Protestatarii au capturat sediul Ministerului de Justiție din Kiev. Titușkii – o noua forță paramilitară anti-protestatari! La Vinnytsia trupele specale Berkut au trecut de partea demonstranților! Scutierii refuză să fie trimiși la Kiev…

Duminică, 26 ianuarie, a fost luat cu asalt de către protestatarii anti-guvernamentali din Kiev,sediul ministerului de Justiției și Casa Ucraineană, două clădiri cu o importanță strategică pentru EuroMaidan.

Ucraian fierbe

Casa Ucraineana

Casa Ucraineana

Casa Ucraineană este de fapt una dintre clădirile utilizate de forțele guvernamentale și a fost capturată de membrii Spilna Sprava (Cauza Comună) pe care au de gând să o transforme într-o cazarmă, unde protestatarii pot mânca, dormi și unde se pot îmbrăca. La scurt timp după, aceștia au început să facă curățenie iar în fața clădirii mai multe baricade urmau să fie ridicate.

În timpul asaltului, aceștia au spart geamurile și au aruncat cocktailuri molotov însă polițiștii din interior au eliberat clădirea fără a se angaja într-un conflict cu protestatarii. Pe acoperișul Casei Ucrainiene s-au găsit mai multe cartușe cu muniție de război, cu care se presupune că au fost uciși cei trei protestatari antiguvernamentali pe data de 22 ianuarie, conform declarațiilor din partea opoziției.

Curatenie dupa asaltul Casei Ucrainene

Curatenie dupa asaltul Casei Ucrainene

Poliția a negat folosirea muniției letale în repetate rânduri de la începerea conflictelor pe data 19 ianuarie, atunci când peste 200.000 de ucrainieni și-au arătat nemulțumirile față de noul pachet de legi opresive votate ilegal în parlament pe data de 16 ianuarie.

În cursul nopții de duminică spre luni, protestatarii anti-guvernamentali au capturat sediul ministerului de Justiție din Kiev. La scurt timp după aceea au început să construiască baricade cu ajutorul mobilei din interior. Jurnaliștii nu au fost lăsați în interiorul clădirii.

Vineri, sediul ministerului Energiei și Cărbunelui a fost de asemenea capturat însă cu o zi în urmă, iar sediul ministerului Agriculturii a fost pierdut în fața poliției Berkut.

Casa Ucraineana baricade

Casa Ucraineana baricade

Demonstrațiile anti-guvernamentale s-au răspândit și în estul țării predominant rusofil. În Dnipropetrovisk, un oraș industrial cu peste 1 milion de locuitori, 200 de titușki înarmați – plătiți de către guvern – protejau , împreună cu poliția Berkut, primăria locală.

Luni este a 9-a zi de conflicte violente în Piața Independenței din Kiev. În ciuda negocierilor ce s-au prelungit timp de 4 zile, opoziția și guvernul Ianukovici nu au ajuns, practic, la nici un rezultat.

Liderii activiștilor anti-guvernamentali sunt hotărâți să continue ce au început, adică îndepărtarea guvernului Ianukovici de la putere, și nu au fost dispuși să audă alte soluții diplomatice.

VinnytsiaSute de polițiști Berkut din orașul Vinnytsia au trecut de partea demonstranților dupa capturarea Primăriei Vinnytsia!

În afară de clădirile guvernamentale din Kiev, alte 10 primării din Ucraina se află sub controlul protestatarilor. Sâmbătă, odată cu capturarea celei de-a 10 primării mai multe sute de polițiști Berkut Vinnytsia s-au alăturat protestatarilor anti-guvernamentali.

La Kiev s-a format de-acum o mișcare pro-guvernamentală, ai cărei adepți se numesc Titușki, extrem de agresivă. Apariția grupării coincide cu o escaladare acută a violenței cu care sunt reprimate protestele din Ucraina. Până acum, cinci protestatari au murit în timpul luptelor.

Video – Titușki în acțiune alături de miliție și Berkut:

Scutierii refuză să fie trimiși la Kiev…

Practicile controversate prin care autoritățile au primit ordin să împrăștie manifestanții din piața centrală a Kievului a determinat mulți polițiști să refuze să mai participe la operațiuni. Trupe de scutieri din mai multe orașe au refuzat să fie mobilizați în capitală, ca parte a unui efort centralizat al guvernanților de a consolida forțele de represiune.

Titușkii care au apărut de curând pe scena luptelor din Ucraina, sunt practic niște contrarevoluționari plătiți.   Mișcarea Titușki – care și-a luat numele după liderul notoriu al unei bande – face deja ravagii pe străzile Kievului. Membrii sunt descriși drept „golani” și „malaci” și nu-i țintesc doar pe manifestanții care cer demisia președintelui Viktor Ianukovici. Titușkii au devastat un club de noapte pentru homosexuali, folosind bâte de baseball și cocteiluri Molotov.

Miercuri noapte, grupul despre care se crede că a fost plătit pentru a-i ataca pe protestatari, a format un lanț uman în jurul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Kiev și au rămas acolo până joi dimineață. Aceasta după ce americanii au avut una dintre cele mai critice poziții la adresa guvernării de la Kiev, blamând intervențiil în forță asupra protestatarilor.    Ambasada SUA a fost atacată cu ouă   de acești „Contrarevoluționarii plătiți” aruncând cu ouă în semnul pe care scrie „Welcome” (bine ați venit – n.r.) din fața clădirii și au strigat sloganuri prin care amenințau SUA să nu intervină în chestiunil interne ale Ucrainei. Într-o încercare de a calma – măcar temporar – spiritele, Ianukovici a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru dezbaterea eventualei demiteri a Guvernului, una dintre principalele revendicări ale protestatarilor. Sesiune extraordinară ar putea avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare. Între timp, numărul răniților a urcat la peste 300.

Nici jurnaliștii nu sunt ocoliți de noua forță paramilitară!

Miliția și „Berkut”-ul a început o adevărată vânătoare împotriva jurnaliștilor mijloacelor mass-media independente ce oglindesc obiectiv luptele de pe strada Hrușevski. Astfel, în aceste zile, au fost bătuți, răniți și arestați 29 de jurnaliști, operatori, fotoreporteri ai Canalului TV 5, 1+1, ICTV, Spilno TV, Radio „Libertatea”, ziarelor „Вести”, „Левый берег” etc. Bunăoară, Maksim Levin, fotoreporterul publicației „Левый берег”, în zorii zilei de luni, când se întorcea de pe str. Hrușevski, a fost atacat de un grup de 12 tineri zdraveni („titușki”), care l-au bătut crunt, însă, din fericire, a reușit să fugă de ei.

Au fost răniți de milițieni doi operatori ai Spilno TV, coordonatoarea Internet-canalului Halyna Sadomțeva, Veaceslav Veremei, corespondent al ziarului „Вести”, iar Volodymyr Karaghiaur, colaborator al Spilno TV, a fost arestat ca participant la luptele de pe str. Hrușevski. Jurnaliștii afirmă că îndeplineau însărcinările redacțiilor, erau îmbrăcați în jiletci cu inscripții majuscule „PRESA” și că „Berkut”-ul intenționat țintea în capul și fața lor.

Ca element de noutate, Guvernul Represiv Ucrainean se folosește de sms-uri trimise pe telefoane mobile ale celor din „Piața Euromaidan” pentru ai intimida.

„Stimate abonat, ești înregistrat drept participant la o perturbare de masă“

…este mesajul pe care oamenii din piața Maidan și din jurul acesteia l-au primit în această săptămână, la o zi după protestele violente de duminică. În weekend, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva noilor restricții asupra libertății de exprimare pe care autoritățile vor să le impună.

The Washington Post mai informează că guvernul de la Kiev vrea să pedepsească cu închisoarea participanții la astfel de proteste.

În ciuda mesajul menit să-i sperie pe oamenii din piață, acesta nu este chiar atât de greu de trimis unei mase mari de oameni, mai ales când aceștia stau relativ grupați. Propriu-zis, au fost identificate telefoanele care se conectează la celulele de rețea din zona Pieței Maidan, iar tuturor numerelor le-a fost trimis același mesaj. El este vag personal și este menit să îi facă pe oameni să creadă că sunt în permanență supravegheați.

 

Remus Constantiniuc

Redactor/Corespondent de presă

Regiunea Bucovina de Nord (Ucraina)

R.B.N.Press 26 ianuarie 2014

 

Alte surse:  The Washington Post, Вести, Левый берег,Zorile Bucovinei,
Adevarul.ro, TheEpochTimes, și surse propri.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.