ROMÂNIA BREAKING NEWS

UCRAINA FIERBE ! Lovitură de stat cu indicii de intervenție străină (titreaza Vocea Rusiei) Foto

Ucraian Fierbe (5)Câteva mii de manifestanți care susțin o apropiere între Ucraina și Uniunea Europeană (UE) au înconjurat marți dimineața sediul Parlamentului de la Kiev, unde ar urma să fie examinată o moțiune de cenzură a Guvernului, transmite AFP, citată de Mediafax și Agerpres.

Peste 1.000 de persoane au petrecut noaptea în Piața Independenței, reclamând o apropiere de UE și plecare celor de la putere.

Cele mai multe dintre ele, cărora li s-au alăturat mii de manifestanți, s-au adunat marți dimineața în jurul sediului Parlamentului, unde se aflau sute de reprezentanți ai forțelor de ordine.

Unii se îndreptau, de asemenea, către sediul Guvernului, cu scopul de a bloca accesul, așa cum au procedat luni.

Poliția din Kiev a arestat nouă suspecți și a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administrației președintelui ucrainean, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Interne.

Suspecții, susținători ai opoziției, sunt acuzați că au încercat duminică să ia cu asalt administrația președintelui ucrainean și au opus rezistență forțelor de ordine, informează Ministerul ucrainean pe pagina oficială de Facebook, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Premierul Ucrainei Mikola Azarov a declarat luni că manifestațiile din Ucraina în favoarea integrării europene se asemănă cu o „lovitură de stat”.

„Ceea ce se întâmplă prezintă semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem răbdare, dar nu vrem ca partenerii noștri să creadă că totul le este permis. Manifestațiile au devenit necontrolabile pentru că instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor acțiuni au radicalizat situația”, a spus Azarov.

Vladimir Putin

La rândul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunțat, luni, protestele din Ucraina după decizia Kievului de a nu semna acordul cu UE.

„Evenimentele din Ucraina se asemănă mai degrebă cu un pogrom decât cu o revoluție. Evenimentele nu prea au legătură cu relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană”, a declarat Putin în cursul unei vizite în Armenia.

De cealaltă parte, Casa Albă a transmis luni că manifestațiile actuale din Ucraina nu reprezintă, în opinia sa, o lovitură de stat și a calificat drept ‘inacceptabile’ măsurile de represiune ale poliției împotriva protestatarilor, transmite AFP.

„Cu siguranță nu considerăm că manifestațiile pașnice sunt lovituri de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Barack Obama, Jay Carney, după ce premierul ucrainean Mykola Azarov a denunțat ‘lovitura de stat’ de la Kiev.

 Și Vocea Rusiei, arma de marketing geostrategic si propagandă a Guvernului Rus  a punctat în acelaș stil.

„„ Ceea ce se întâmplă în prezent la Kiev, nu se poate spune că sunt proteste ale populației pro-europene. Este o lovitură de stat cu indicii de intervenție străină. Atunci când membrii unor organizații ultranaționaliste încearcă să asedieze administrația prezidențială, iar „opoziția” formează în primăria ocupată din Kiev organe de putere paralele, nu are sens să se vorbească despre o luptă politică.

Deja acum este evident că se va încerca înlocuirea autorităților ucrainene sau lipsirea lor de posibilitatea de a influența evenimentele din țară. În această situație, Ianukovici și o parte semnificativă din Partidul Regiunilor au înțeles că nu există cale de întoarcere. Dacă Ianukovici pierde puterea, pe el îl așteaptă închisoarea sau soarta lui Gaddafi. Și anturajului lui apropiat îi surâd aceleași perspective. Pentru acești mii de funcționari, destul de loiali lui Ianukovici, pierderea funcțiilor și afacerilor vor fi urmările cele mai inofensive ale venirii la putere a „noilor forțe portocalii”. ””

Deputat ucrainean: Putin așteaptă război și stă gata pe poziții pentru a rupe o bucată din teritoriul nostru

Deputat ucrainean: Putin așteaptă război și stă gata pe poziții pentru a rupe o bucată din teritoriul nostru„Putin așteaptă război și stă gata pe poziții pentru a rupe o bucată din teritoriul nostru”, a declarat deputatul ucrainean, Inna Bogoslovskaia, care a părăsit, zilele trecute, Partidul Regiunilor în semn de protest față de represiunea violentă a protestatarilor.

Bogoslovskaia este sigură că în situația creată, centrul de decizii trebuie să fie Rada Supremă a Ucrainei, scrie jurnal.md. „Președintele, practic, este delegitimizat, iar guvernul, după toate evenimentele, nu are niciun drept moral să ia anumite decizii”, a declarat deputatul.

Potrivit Innei Bogoslovskaia, unica modalitate de a soluționa pașnic situația este demisia tuturor organelor de forță și o vizită urgentă a lui Ianukovici în Europa, unde el este obligat să declare convocarea unui summit Ucraina-UE.

„Sunt sigură că Europa va da curs acestei propuneri”, a mai spus Inna Bogoslovskaia.

 

Kievul recunoaște: Rusia a cerut Ucrainei să suspende Acordul de asociere cu UE!

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda negocierile pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marți premierul ucrainean, Mikola Azarov, relatează AFP.

Nu s-a convenit nimic în privința compensațiilor
Șeful Guvernului de la Kiev a afirmat că nu s-a convenit nimic cu Moscova privind compensațiile pentru această decizie și că nu există un acord precis privind revizuirea prețului gazelor ruse pentru Ucraina. “Începem negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia privind restabilirea relațiilor comerciale și economice normale”, a menționat Azarov.

Presa, victimă la Kiev


Zeci de jurnaliști care relatau despre protestele din Ucraina au fost răniți după ce poliția a recurs la forță pentru a dispersa acțiunile de protest desfășurate în weekend în această țară, potrivit unei organizații ce militează pentru drepturile presei, citată de agenția RIA Novosti.
Sute de persoane au mărșăluit prin centrul Kievului duminică, în cel mai important episod de nemulțumire publică de la refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Protestele, care au fost în mare parte pașnice, s-au inflamat sâmbătă dimineață, când poliția a decis să evacueze în mod violent Piața Independenței.
Oficiali de la Kiev au anunțat duminică faptul că peste 300 de persoane au fost rănite și 162 de protestatari și agenți de poliție au avut nevoie de spitalizare.
Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, își menține pe agendă vizita în China, unde va pleca în cursul zilei de marți, în ciuda manifestațiilor de la Kiev la care i se cere demisia, transmite agenția EFE, preluată de agerpres.ro.


„Nu introduc starea de urgență!”
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat luni că omologul său ucrainean Leonid Kojara i-a dat asigurări că puterea ucraineană nu va introduce “stare de urgență la Kiev”, după cum transmite AFP.
“Ministrul Kojara mi-a confirmat faptul că Guvernul ucrainean nu are în plan introducerea stării de urgență”, a afirmat Radoslaw Sikorski într-o declarație de presă făcută la Varșovia după ce a vorbit la telefon cu Leonid Kojara în legătură cu situația de la Kiev.
Informații privind o eventuală instituire a stării de urgență circulă printre miile de manifestanți pro-UE adunați la Kiev. Opoziția ucraineană bloca luni sediul Guvernului din Kiev, făcând totodată apel la grevă generală pentru a forța puterea să demisioneze.
Purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean Mikola Azarov a dezmințit luni dimineața aceste informații după o reuniune de urgență pe care președintele Viktor Ianukovici a ținut-o duminică la reședința sa din apropierea capitalei ucrainene cu ministrul de Interne Vitali Zaharcenko.

 

Îngrijorarea Poloniei

Polonia, țară vecină Ucrainei și marele susținător al acestei foste republici sovietice în drumul său spre aderarea la UE, urmărește îndeaproape situația de la Kiev. Președintele polonez Bronislaw Komorowski a convocat luni după-amiaza o reuniune a Consiliului de securitate națională pe subiectul situației din Ucraina.

Schulz:”Folosirea excesivă a forței, inacceptabilă”

Ucraian Fierbe (9)

Folosirea excesivă a forței împotriva unor demonstranți pașnici este inacceptabilă, a declarat luni președintele Parlamentului European, Martin Schulz, citat într-un comunicat dat publicității la Bruxelles, asigurând că urmărește evenimentele din Ucraina “cu mare preocupare”.
“Autoritățile nu numai că ignoră aspirațiile multor cetățeni ucraineni, dar îi reprimă cu bastoane și gaze lacrimogene atunci când aceste speranțe sunt exprimate în stradă cu disperare”, a declarat Martin Schulz, aflat într-o vizită la Haga.
“Informațiile privind existența unor provocări, menite să justifice asalturile poliției, sunt deranjante în mod special. Autoritățile ucrainene ar trebui să-i asculte pe propriii cetățeni, nu să-i bată”, adaugă șeful Legislativului comunitar.
Președintele PE cere Guvernului ucrainean să-și respecte “angajamentele internaționale de a respecta libertatea de expresie și de adunare”. “Actuala criză ar trebui rezolvată prin dialog între toate forțele politice”, mai afirmă Martin Schulz.

 

În acest timp Președintele Ianukovici se pregătește să plece în China

Victor Ianukovici

Acesta a  declarat ca intentioneaza sa plece in China, unde avea programata o vizita in perioada 3-6 decembrie, in ciuda protestelor de amploare care risca sa destabilizeze tara.

”Desi situatia interna nu este foarte buna pentru o asemenea vizita, eu, daca sa presupunem ca as refuza o asemenea vizita, economia statului ar avea de pierdut”, a spus Ianukovici la cea mai importanta televiziune din Ucraina.

Ianukovici a spus ca, asa cum a fost informat de ministrul de Externe de la Kiev, China a stabilit ca dezvoltarea relatiilor economice cu Ucraina este o prioritate si ca una dintre cele doua vizite oficiiale pe care Beijingul le organizeaza i-a fost oferita Ucrainei.

Ianukovici a mai declaratca in China va semna mai multe acorduri privind investitiile chineze in Uacraina.

Ianukovici va lipsi astfel din tara excat in momentele de varf ale protestelor si in perioada in care, la Consiliul NATO-Rusia de la Bruxelles de va discuta despre situatia extrem de grava de la Kiev, in urma refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE, in schimbul apropierii de Rusia si de Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

Surse: Cotidianul.ro, Jurnalul.ro, Vocea Rusiei

Imagini din miezul evenimetelor la Kiev

Ucraian Fierbe (26)

 

 

 

 

 

Ucraian Fierbe (21)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ucraian Fierbe (13)

 

Ucraian Fierbe (12)

 

 

 

Ucraian Fierbe (9)

 

 

Ucraian Fierbe (12)

 

 

 

Ucraian Fierbe (5)

 

 

 

TOPSHOTS-UKRAINE-UNREST-POLITICS-EU-DEMO

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: