ROMÂNIA BREAKING NEWS

UCRAINA! Despre DEZASTRUL ce „pregătește” UN BUTOI CU PULBERE. Sau de ce nu trebuie să bucure pe nimeni dezastrul din Ucraina! O analiză de George Damian

România va avea probleme GIGANTICE dacă începe un război civil în Ucraina. Jurnalist britanic: La Kiev acționează oameni cu pregătire militară, organizați pentru război!

activenews.ro

Dezastru din Ucraina

Pe mine unul evenimentele din Ucraina mă sperie și nu îmi trezesc nici un fel de pofte de câștiguri teritoriale. Să nu-și imagineze nimeni că dacă Ucraina va crăpa mâine, Bugeacul și Bucovina de nord vor cădea între frontierele României. Dacă în Ucraina se va produce un scenariu precum cel din Siria, România (și mai ales Republica Moldova!) vor avea probleme gigantice. Vor exista rezoluții ONU, va exista o reacție NATO și una UE – iar România va trebui să facă față tuturor cererilor care îi vor fi adresate. Război civil în Ucraina, la granița României, înseamnă valuri de refugiați, arme scăpate de sub control – și la tot acest amestec exploziv adăugați imprevizibila Transnistrie. Chiar nu este de glumit. Și mai presus de toate, este foarte greu de înțeles ce se întâmplă în Ucraina.

Cazacul torturat

Toată lumea a văzut filmulețul cu protestatarul dezbrăcat în zăpadă și umilit de polițiștii ucraineni. Brutalitatea poliției din spațiul ex-sovietic întrece cu mult ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în fostele țări socialiste, ca să nu vorbim de Europa occidentală. Dar v-ați uitat la privirea celui torturat? Ați văzut cu câtă ură se holbează la polițiști? Un om dezbrăcat în zăpadă, plin de vânătăi, fotografiat de cei care îl torturează ca un trofeu, ca un animal capturat – și totuși el este neînfrânt, abia așteaptă să scape și să le-o plătească miliționerilor cu vârf și îndesat. Credeți că vreunul din hipsterii care băteau cu bidoane în asfaltul Bucureștiului astă toamnă ar fi fost în stare de așa ceva? Eu unul nu cred. Detaliul important: torturatul de la Kiev este cazac, face parte dintr-unul din multele detașamente paramilitare care împânzesc Ucraina.

Este foarte greu de înțeles pentru noi românii cine sunt acești cazaci, iar aici rezidă cheia întregului amalgam politic de la Kiev. Fasciști, extremă dreapta, anti-semiți, stângă radicală, dementele de la Femen – un întreg curcubeu delirant se manifestă sub pretenția aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și nu mai are nici o legătură cu această pretenție. Orice nou regim ridicat pe ruinele maidanului ucrainean nu va avea nici un fel de legătură cu Uniunea Europeană.

Luptator cazac cu capul unui turc

Luptator cazac cu capul unui turc

Relatările despre Kiev din presa românească dovedesc că reporterii rămân reporteri. Organizația paramilitară care a preluat controlul asupra unui sector din centrul Kievului este foarte bine fotografiată în reportajul publicat de Casa Jurnalistului (relatarea lui Vlad Mixich este emotiv-insipidă). La Kiev a fost recreată o sece căzăcească în cea mai clasică formă. Mie îmi amintește de Taras Bulba și de povestea jidovului rătăcitor din Ilf și Petrov, de demența războiului civil din Ucraina de la începuturile Uniunii Sovietice, de anarhiștii lui Makhno și delirul de generali albi ucraineni. Astă noapte am urmărit pe Twitter discursul atamanului Kliciko și reacția mulțimii de pe maidanul din Kiev. Liderul a fost huiduit când a vorbit de armistițiu și compromis, iar după ce a cârmit-o spre grevă generală și extinderea maidanului a fost aplaudat. Cazacii vor să lupte cu orice preț.

Linia frontului

Manifestația pro-europeană s-a transformat într-un nou tip de război urban. Nu mai este vorba de un protest politic clasic – în care oamenii ies în stradă pentru a-și striga nemulțumirea, iar trupele poliției sunt prezente pentru a asigura ordinea și pentru a preveni distrugerile de bunuri, private sau obștești. La Kiev s-a intrat într-o altă logică: polițiștii sunt văzuți ca inamici de către manifestanți și sunt atacați. Mai mult, cazacii de la Kiev au imitat tacticile și tehnicile de luptă ale scutierilor ucraineni pe care îi înfruntă de la egal la egal. Într-un perimetru din centrul Kievului autoritățile legale ale statului ucrainean nu își mai pot exercita atribuțiunile – acolo există o republică căzăcească. Strategia acestei republici a fost anunțată de atamanul Kliciko: „zonele libere” trebuie replicate în cât mai multe orașe din Ucraina, trebuie extinse și trebuie declanșată greva generală. Solicitările cazacilor: demisia președintelui Ianukovici alături de cea a Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Iar această strategie este pusă în aplicare pas cu pas în mai toate orașele din vestul Ucrainei.

Președintele Ianukovici are foarte puține instrumente la îndemână. O primă soluție ar fi să radă de pe fața pământului republica căzăcească aflată în plină expansiune – folosind mijloace neletale. Însă dacă nu a reușit asta până acum, de unde ar putea concentra noi forțe? Și care ar fi rezultatul? Ar trebui să închidă (prin mecanisme juridice mai mult sau mai puțin democratice) multe mii de cazaci căliți în lupte. Cuprind închisorile ucrainene mii de arestați? Sau se înființează lagăre de concentrare?

Exterminarea republicii căzăcești cu ajutorul armatei și folosirea armelor de foc ar fi pur și simplu dezastruoasă. În media occidentală există o mare simpatie pentru protestatarii Euro-maidanului de la Kiev, iar soluția deschiderii focului ar transforma instantaneu Ucraina într-o nouă Sirie. Sunt sigur că se vor găsi arme pentru cazaci și războiul civil va începe imediat. Cum se va sparge Ucraina din acel moment va fi un joc al hazardului.

Nici compromisul sau cedarea nu sunt soluții pentru președintele Ianukovici. Regiunea Autonomă Crimeea (unde se găsesc bazele navale ruse!) a anunțat că se desprinde de Ucraina în cazul declanșării alegerilor anticipate. Și nu cred că doar Crimeea va face acest pas, alte regiuni din est și-ar putea proclama alipirea la Federația Rusă, orice este posibil. Ianukovici este în poziția în care nu-și poate păstra fotoliul de președinte, dar nici nu poate pleca. Care să fie intensitatea forței pe care o va aplica și în ce direcție?

Să nu-l uităm pe Miron Costin

Cronicarul Miron Costin ne-a lăsat în Letopisețul Țării Moldovei un avertisment și o profeție în legătură cu cazacii:

Povestea lui Hmil, hatmanului căzăcescu, de la care vremi s-au început și răul nostru, în care până astăzi ne aflăm cu acest pământ la cumplite vremi și Dumnezău știe de nu și peste veacul nostru trăitoare. Izvorul a tuturor răutăților și pustietății acestor părți, începutul căderii și împuținării Crăiei Leșești, răsipa și pustiitatea și cazacilor, stîngerea și țării noastre.

Iară mainte de ce om începe a scrie rădicarea cazacilor cu Hmil hatmanul lor asupra leșilor, stăpînilor săi, a pomeni de cazaci, ce neam sîntu și de când sîntu supt acest nume cozac, cu cale că va hi am socotitu, audzînd pre mulți întrebându de acest nume a lor, de unde și de cându ar hi.

Sînt cazacii de neamul său ruși, rămășițele de oșteni a cnezilor rusești, pre carii cu îndelungate vremi, supuind craii leșești și căzând și Chiovul, scaunul Rusii, pre sama leșilor, ei pe Nipru în gios și pe de ceia și pe de iastă parte, trăiia supt ascultarea crailor leșești, slobozi de vecinătate, în chipul oștenilor.

Nici acum nu am scăpat de belele produse de cazaci. Dacă Ucraina devine un haos rămâne de văzut ce vor face secesioniștii din Transnistria. Câți etnici și cetățeni ruși trăiesc în Ucraina? Un război civil în această țară ar oferi un prilej pentru o intervenție militară a Federației Ruse de la care Moscova nu se va da în lături. O explozie în Transnistria va implica automat România într-o formă sau alta – câți cetățeni români trăiesc la Chișinău? Să nu uităm de potențialul dezastru umanitar. După Primul Război Mondial, România a trebuit să aibă grijă de peste 100.000 de refugiați din Ucraina în curs de sovietizare (detaliiaici). Câți refugiați se vor înghesui la granițele românești? Va putea guvernul de la București să își îndeplinească angajamentele asumate?

Și apoi?

Orice regim rezultat în urma Euromaidanului de la Kiev va fi foarte greu de înghițit pentru vecini, indiferent că este vorba de Rusia sau Uniunea Europeană. Ianukovici nu se va putea menține la putere decât prin forță – și deja are mâinile pătate cu sânge. Greu de crezut că va mai găsi o ușă deschisă în Uniunea Europeană. Dacă republica căzăcească va avea câștig de cauză va fi la fel de greu de suportat de către Bruxelles, Iușcenko și-a pus surdină la antisemitism, însă băieții cei noi nu au scrupule de acest fel, plus că o astfel de victorie va atrage furia Moscovei. Cât despre scenariul războiului civil este limpede pentru toată lumea că regiunea va fi dată peste cap pentru multă vreme de acum încolo.

Autor: George Damian

Sursa: george-damian.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.