ROMÂNIA BREAKING NEWS

UCRAINA / CRIMEEA – Decizii, sancțiuni, evoluții, avertizări și așteptări…

primul-pas-spre-separare-parlamentul-din-crimeea-alipirea-la-rusiaParlamentul din Crimeea, dominat de pro ruși, a votat unanim alipirea la „Maica Rusia” și a hotărât realizarea unui referendum pentru legitimarea acestui vot, pe data de 16 martie, când locuitorii vor putea să se pronunțe asupra acestei „alipiri”, răspunznând la întrebarea dacă se dorește intrarea în Federația Rusă. Vicepremierul regiunii autonome Crimeea, Rustam Temirgaliev a declarata că practic în cadrul acestui referendum vor existe două teme / întrebări:

Prima va fi „dacă se dorește ca Republica Autonomă Crimeea să se alăture Federației Ruse”, iar cea de-a doua va fi „dacă se dorește revenirea la Constitutia Crimeei din 1992″ –  Temirgaliev.

ukraine-crimea-V3Administrația interimară de la Kiev consideră că hotărârile Parlamentului regional din  Crimeea sunt ilegale și anticonstituționale și a lansat procedura pentru dizolvarea lui.

„Parlamentul central va iniția dizolvarea Parlamentului din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov, președintele interimar al Ucrainei.

SUA și UE consideră organizarea unui referendum în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia fără consultări cu Kievul, o încălcare a dreptului internațional, a avertizat Washingtonul joi.

„Statele Unite apreciază că orice decizie cu privire la Crimeea este necesar să fie luată de către Guvernul de la Kiev”, a declarat un oficial american de rang înalt.

„Nu vă puteți plasa într-o situație în care Guvernul legitim al unei țări este exclus de la procesul de decizie cu privire la anumite părți ale acestei țări. Este vorba, în mod clar, despre o încălcare a dreptului internațional”, a subliniat el.

Premierul interimar ucrainean, Arsenie Iațeniuk, a fost invitat joi, la sediul NATO, unde a declarata că Guvernul său „nu are o opțiune militară pe masă”.

„Suntem hotărâți să soluționăm această criză în mod pașnic”, a declarat Iațeniuk după ce s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen la sediul Alianței Nord-Atlantice, la Bruxelles.

UE și SUA se văd forțate de refuzul Moscovei să gasească o modalitate de a pedepsi Rusia. Astfel, UE a luat joi seara prima masura importiva Rusiei, anunțând că a decis suspendarea discutiilor unilaterale pe tema vizelor cu Rusia, precum și suspendarea pregatirilor pentru summitul G8. Practic la summitul G8 preconizat a avea loc la SOCI, liderii UE dar și ai Statelor Unite nu vor participa.

N.R. Deci la Soci va avea loc pentru prima oară în istorie un „Summit G1”, Rusia cu ea însăși. (anularea Summitului!)

De cealaltă parte, armata SUA trimit 12 avioane de lupta de tip F-16 în Polonia, acolo unde ar urma să se desfașoare exerciții militare sub coordonarea americanilor. Anterior, forțele aeriene americane au anunțat că vor trimite 6 avioane de tip F-15 în Lituania, pentru a desfășura misiuni de apărare în regiunea Mării Baltice. De asemenea Distrugătorul USS Truxtun vine în portul Constanța pentru exerciții cu forțele navale ale României și Bulgariei

Tot în cadrul  summitului  Consiliului Europei de joi s-au mai hotărât  înghețarea imediată a conturilor bancare și a conturilor de acțiuni a unor decidenți politici ai Rusiei,  anterior și SUA a luat aceleași decizii, miercuri 5 martie, dar nu s-a facut publică până în prezent lista cu decidenții cărora li s-au inghețat conturile. Dacă sancțiunile nu dau roade scontate se va merge până la restrictii de calatorie pentru anumiti demnitari, inghețarea activelor aflate pe teritoriu UE – adica depozite în bănci și bunuri, investiții și acțiuni ale investitorilor ruși.

Dacă Rusia nu-și retrag trupele din Ucraina, UE își rezumă dreptul de a lua măsuri complexe împotriva Federației Ruse care să conducă la izolarea pe plan modial a acesteia.

Surse rbnpress.info anticipeaza o înrăutățire bruscă a situației din Crimeea și Estul Ucrainei (regiunea Donețk și Harcov) care va avea loc în dimineața zilei de Duminică 9 martie 2014.

 

La realizarea materialului s-au folosit surse bbc.com, mediafax, washingtonexaminer, ziare.com, alte surse.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.