ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina ar putea face „foc de tabără” cu documentele românilor! Documentele din arhiva românească 1918-1940 transferate la Odesa! Așteptăm reacția MAE român!

Ucraina ar putea face „foc de tabără” cu documentele românilor! Documentele din arhiva românească 1918-1940 transferate la Odesa! Așteptăm reacția MAE român!

O parte a dosarelor din arhivele de stat din Ismail vor fi transferate la Odesa. Este vorba în special de perioada interbelică, şi mai ales de dosarele bisericilor, conţinând datele de stare civilă – naştere şi căsătorie, dar şi ale primăriilor din perioada administraţiei române – 1918 – 1940. potrivit B1 Tv citat de romaniabreakingnews.ro

Liderului Asociaţiei „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu se întreabă dacă există vreun protocol bilateral, de care să se poată prevala Ministerul de Externe al României, în ce priveşte asigurarea intangibilităţii datelor de arhivă, care au aparţinut cândva statului român.

„Ministerul Afacerilor Externe, Ucraina poate, în mod deschis, să facă foc de tabără cu documentele româneşti?!”, a scris retoric  Anatol Popescu pe contul sau de facebook.

Oficialii ucraineni motivează lipsa de spaţii de depozitare şi de deficiențe de gestiune, „în realitate autorităţile ucrainene au găsit o metodă foarte eficientă de luptă cu valul de solicitări de redobândire a cetăţeniei române de către urmaşii cetăţenilor români din Sudul Basarabiei”. Anatol Popescu este de părere că „în majoritatea cazurilor, în lipsa originalelor actelor doveditoare, anume în baza adeverinţelor eliberate de arhiva de stat din Ismail poate fi exercitat dreptul de redobândire a cetăţeniei române conform Legii cetăţeniei române nr.21/1991.”

„Având în vedere distanţa de 250 de kilometri dintre oraşul Ismail, fostă reşedinţă a judeţului omonim, dar şi a regiunii Ismail din cadrul RSS Ucraineană între 1940 şi 1954, şi centrul regional Odesa, demersurile de solicitare a adeverinţelor vor fi îngreunate pentru populaţia sud-basarabeană. Cealaltă parte a monedei ne arată, însă, că aceste demersuri vor fi la îndemâna locuitorilor oraşului Odesa, care îşi au rădăcinile în fostele judeţe Ismail şi Cetatea Albă. Toate acestea, în cazul, în care „din motive neelucidate” şi cu o mare doză de premeditare, dosarele se vor face pierdute pe traseul Ismail-Odesa…”, mai scrie Liderului Asociaţiei „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: