ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina. Accesul liber în spațiul Schengen poate deveni realitate la sfârșitul anului

Ucraina. Accesul liber în spațiul Schengen poate deveni realitate la sfârșitul anului

UE_UCraina

O decizie finală cu privire la liberalizarea vizelor în spațiul Schengen pentru ucraineni urmează să fie luată până la sfârșitul anului, potrivit președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty, citat de News.ro.

Juncker s-a declarat „încrezător” joi, în cadrul summitului UE-Ucraina, că se ajunge la un acord în acest sens în 2016.

Președintele Consiliului European Donald Tusk și-a exprimat la rândul său speranța că acest proces să poată fi finalizat în 2016. „Eu cred că un optimism realist și prudent nu este o prognoză ori o previziune iresponsabilă”, a spus Tusk.

Atât statele membre ale Uniunii Europene (UE), cât și Parlamentul European (PE) au dat o undă verde inițială unei liberalizări a vizelor pentru ucraineni.

Însă cele două instituții au fost blocate de negocieri prelungite cu privire la suspendarea mecanismului care să permită UE să suspende călătoriile fără vize în cazuri de urgență. Un acord asupra acestui subiect este necesar înaintea aprobării finale a liberalizării vizelor.

Diplomați europeni au declarat miercuri pentru RFE-RL că va fi „dificil” să se ajungă la un compromis în vederea suspendării mecanismului până la sfârșitul acestui an.

Însă după reuniunea de joi între liderii UE și Ucrainei, la Bruxelles, se pare că va avea loc un ultim efort în vederea unei soluții înainte ca acest an să se încheie.

Un acord le-ar permite ucrainenilor să călătorească în UE fără vize pentru o perioadă de până la 90 de zile.

Gabriel Negruromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: