ROMÂNIA BREAKING NEWS

Turcia va închide Strâmtoarea Bosfor pentru navele militare, dar va pune la dispoziție Canalul Istanbul. Traficul comercial nu va fi afectat

Turcia va închide Strâmtoarea Bosfor pentru navele militare, dar va pune la dispoziție Canalul Istanbul. Traficul comercial nu va fi afectat

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să închidă Strâmtoarea Bosfor, informează romaniabreakingnews.ro, potrivit declarațiilor din cadrul unui interviu al președintelui turc la postul american de știri CNN din data de 6 ianuarie 2020 și preluat de Bloomberg.  Erdogan a afirmat fără menjamente că denunţă Convenţia de la Montreux în favoarea Canalului Istanbul, închizând practic navigația liberă a navelor militare care vor fi obligate să folosească trecerea prin Canalul Istanbul, a spus președintele turc.

Practic, prin această decizie, Turcia aruncă în aer Acordul de la Montreaux,  acord care vizează stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre

În loc să treacă prin strâmtoarea Bosfor, președintele Erdogan a argumentat că navele militare vor putea în schimb să folosească Canalul Istanbul, care va lega în mod similar Marea Neagră de Marea Marmara. Potrivit președintelui turc, „proiectul este menit să ușureze traficul maritim și riscul de accidente în Bosfor, care trece prin mijlocul celui mai mare oraș al Turciei. Ar putea crea locuri de muncă pentru 10.000 de persoane, precum și dezvoltarea unui oraș nou de-a lungul traseului său.”

În interviu de la televiziunea CNN de duminică, Erdogan nu a explicat dacă s-ar impune limitări la trecerea navelor de război prin Canalul Istanbul.

Turcia va construi canalul prin Istanbul pentru a ocoli Bosforul

Video, prezentarea proiectului CANALUL ISTANBUL

Turcia ar putea crea o altă controversă cu unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale celor aproape două decenii de guvernare a regimului Erdogan. După ani de muncă la proiectul Canalului Istambul făcur public în 2011, partidul de guvernământ a declarat că proiectul de construcție a canalul este gata pentru începerea lucrărilor și ca va fi demarat procesul de licitație pentru desemnarea firmelor care vor fi implicate în construcție.

Proiectul Canalului Istambul (Sursa: Anadolu Agency)

Opțiunea prezentată publicului, prevede o lungime de 45 de kilometri (28 de mile) pentru navele de război, inclusiv navele alianței NATO. adaugând o dimensiune politică semnificativă la ceea ce Erdogan a numit „proiectul său nebunesc”. Proicetul stârnește deja multe controverse ce privesc finanțarea dar și impactul asupra mediului înconjurător.

Tratatul de la Montreaux în pericol?
Dacă Turcia va impune o altă cale alternativă pentru traversarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele,  situația ar putea declanșa o dezbatere internațională cu privire la ÎNCĂLCAREA Convenției de la Montreux din 1936.

Potrivit Convenției Montreaux, navigarea în Marea Neagră este limitată la 21 de zile, pentru navele care nu aparțin statelor riverane Mării Neagre. De asemenea, acesta reglementează numărul și tonajul maxim total al tuturor forțelor navale străine care pot trece peste strâmtorile turcești și restricționează trecerea portavioanelor.

Erdogan a spus că convenția este doar „obligatorie” pentru strâmtorile turcești, iar proiectul Canal Istanbul va fi „total în afara Montreux”.

Răspunzând la o întrebare dacă navele de război vor continua să traverseze strâmtoarea turcă în limitele stabilite prin tratat, el a spus: „Am găsi o soluție pentru ei.”

„Dacă este necesar, pot trece și pe aici”, a spus Erdogan, referindu-se la trecerea navelor de război prin viitorul Canal Istambul.

Potrivit Bloomberg, Turcia va percepe taxe pentru navele care vor trec prin Canalul Istanbul, a declarat luni ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. Cu toate acestea, navigarea prin strâmtorile turcești este gratuită și nu este clar modul în care Turcia ar încuraja navele să parcurgă noua cale navigabilă.

Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din anul 1936, încheiat la Montreux în Elveția, prin care Turcia obține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

Conferința privind regimul strâmtorilor Mării Negre a avut loc între 22 iunie — 21 iulie la Montreux (Elveția). La ea au participat Turcia, URSS, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia și Japonia. Conferința a fost convocată de către Turcia în scopul revederii acordului strâmtorilor, adoptat la Conferința de la Lausanne din 1922-23. Italia a refuzat să participe la conferință, întrucât țările participante au susținut sancțiunile internaționale contra Italiei în legătură cu situația din Etiopia.

Convenția de la Montreux a conferit Turciei dreptul de a militariza zona strâmtorilor în situație de conflict armat.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: