Trei zile de festival românesc la Cernăuți…
În perioada 22-24 noiembrie 2013, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești-Cernăuți, prin persoana directorului general profesor Iurie Levcic, a organizat doua Festivaluri Internaționale de Folclor Românesc.
Pe 22 noiembrie 2013 a avut loc la Palatul Tineretului din Cernăuți – Capitala Bucovinei Istorice, Festivalul Internațional „În Grădina cu flori multe”.
…23 noiembrie 2013 a avut loc gala de decernare a premiilor acordate de catre acest festival.
24 noiembrie, a avut loc Festivalul Internațional ”Să îmi cânți cobzar”.
La cele două Festivaluri pan-românești au participat două sute de invitați din Ucraina, România și Republica Moldova : interpreți, părinți profesori, membrii ai juriului, reprezentanți ai presei, printre care și echipa R.B.N.Press (rbnpress.info). Dintre cei cinzeci de interpreți, un număr de 22 au devenit laureați și au primit premii iar alți șapte interpreți au primit mențiuni speciale. Toate acestea au necesitat un efort extraordinar din partea organizatorului, insă răsplătit din plin de caldura degajata de inimile românilor prezenti la festival.
Sala a devenit la un moment dat neincapatoare și cei peste 750 de români, adunați din toate spațiile românești s-au dovedit un public extraordinar, entuziast și de multe ori incendiar. Acest public a fost încântat de concertele extraordinare interpretate de nouă ansambluri folclorice dintre care trei venite din România. În repetate rânduri publicul s-a ridicat în picioare a aplaudat și a ovaționat virtuozitatea concurenților.
Pe 23 noiembrie am participat la o excurse organizată la Mănăstirea Bănceni – Ținutul Herța. Am fost impresionați de grandoarea complexului mănăstiresc construit între 1994 și 2011. De altfel și suma de 50 milioane de euro investită acolo este o suma impresionantă. Pe 24 noiembrie dimineața s-a organiyat o excursie la Universitatea Cernăuți. Acolo era pe vremuri Palatul Episcopal și s-a putu vizita și Sala în care s-a semnat pe 28 noiembrie 1918 actul Unirii cu România.
După această vizită am văzut pe străzi mii de tineri care defilau într-un marș pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.(Răspunsul tinerilor ucrainieni la lovitura de teatru din Rada Suprema Ucrainiană (Parlamentul Ucrainei) …Cernăuți – Video)
Apoi am participat la cel de-al doilea Festival care s-a dovedit un succes deplin. Singura mâhnire a reprezentat-o lipsa totală a oricărui reprezentant a Consulatului General al României la Cernăuți. Acestia ar fi putut sa transmită măcar un salut, ceea ce ar fi reprezentat un imbold și o încurajare pentru toți cei prezenți la aceste frumoase acțiuni culturale românești.
Unicul organizator al acestor Festivaluri de Folclor tradițional Românesc, directorul Centrului Bucovinean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Românești – Cernăuți, Iurie Levcic este un profesor talentat, energic și sufletist, dar din păcate foarte puțin sprijinit financiar de entități românești statale sau private. Prezent a fost și Marian Clenciu, Președintele Asociației Culturale Pro Basarabia si Bucovina, partener al Centrului Bucovinean în organizarea celor două Festivaluri, alături de o delagție din țara a ACPBB, printre care am remarcat-o pe inimoasa Paraschiva Abutnăriței, președinta Filialei „Arboroasa” a ACPBB din Vatra Dornei care a venit să dăruiască personal diplome și premii pentru cei ce s-au remarcat la cele doua Festivaluri.
Cu această ocazie echipa R.B.N.Press s-a întâlnit cu mai mulți români localnici care au evocat amintiri dureroase din perioada sovietică și nu numai ( deportări, arestări, torturi, etc.)
Mulțumim și cu această ocazie sprijinului primit de la domnii Nicholas Dima și Valentin Țepordei – Vicepreședinți ai Comitetului Româno-American pentru Basarabia, precum și Domnului Justin Liuba – Președinte al Fundației Iuliu Maniu din Boston-SUA.
Dacian Dumitrescu
*Acest articol poate fi preluat de către toată presa de limbă română de pretutindeni.