La mulți și buni ani! pentru Literatura de azi
E greu să nu devii patetic la momente aniversare. Iar dacă totuși te străduiești, se vor găsi binevoitori care să spună că n-ai suflet și simțiri. Cale de mijloc, însă, nu există, mai ales atunci când sărbătorești un vis, așa cum este Literatura de azi. Un vis pe care nici nu știai că-l ai, îl bănuiai undeva ascuns, iar când a apărut, a fost dragoste la prima vedere.
Cu ceva săptămâni în urmă, atunci când revista Literatura de azi devenea revista culturală online cea mai citită din România, scriam „Sky’s the Limit!”. Iar acum adaug – și puterea sufletească de a nu înceta niciodată să visezi pentru că aceea, într-adevăr, trebuie să nu aibă niciun fel de limite. Mai ales când visurile se îndeplinesc.
Cu excepția fondatorului „platformei” Literatura de azi, criticul Daniel Cristea-Enache, sunt cea mai veche membră a echipei. De-a lungul celor 3 ani, unii au venit și au plecat, au pus umărul la treabă sau au fugit mâncând pământul când lucrurile au devenit mai dificile. Acum suntem cei care au rămas și au visat. Echipa actuală are deja o structură bine conturată, posedând ceea ce este absolut necesar într-un asemenea demers – suflet, dăruire, o minte deschisă, o lipsă de apetit pentru scandal sau bârfe, simțul umorului și… timp de cedat pentru cultură.
Care sunt gândurile mele pentru Literatura de azi, cu sau fără aniversare? E cam greu de spus. Totuși, fiind eu absolventă de Medicină, mă gândesc că, dacă mi s-ar face o ecografie profesionistă de către un medic priceput, mi s-ar descoperi după acești 3 ani, cu siguranță, o nouă părticică în corp, bine constituită, care ar trebui să se numească simplu „Literatura de azi”. Pentru că trebuie să poarte un nume…
Vă invit să citiți gândurile unora dintre colegele mele din echipa redacțională Literatura de azi.
Maria Morariu, secretar general de redacție:
Acum doi ani și câteva luni primeam onoranta invitație de a mă alătura unei echipe care construia o casă. Echipa avea deja proiectul, temelia era deja lucrată, dar construcția era de anvergură și necesita o echipă mai amplă, o echipă care să depună, precum cei care au pornit-o, suflet, pentru că, lucru curios, această casă folosea drept materie primă implicarea. Ați ghicit probabil că vorbesc despre revista „Literatura de azi” și despre echipa care (mi-)a devenit o adevarată familie. Vorbesc, totodată, despre fiecare cameră a acestei construcții: (mă repet) implicarea, încrederea, calitatea, perseverența și multe alte astfel de valori. Astăzi, în zi aniversară, nu pot decât să îi urez, cu tot dragul: La mulți ani și cât mai mulți cititori implicați!
***
Daciana Loi, redactor:
Dacă eu eram un punct exterior planului α al literaturii, cărțile formau dreapta din acel punct, perpendicular pe planul literaturii, Daniel Cristea-Enache – o dreaptă inclusă în planul literaturii care a intersectat dreapta perpendiculară pe plan, Literatura de azifiind o altă dreaptă inclusă în plan și perpendicular pe prima, atunci, distanța de la mine până la punctul de intersecție a celor două drepte din plan este o dreaptă perpendiculară pe cea de-a doua dreaptă din plan.
Cam așa a fost întâlnirea mea cu Literatura de azi… datorită lui DCE. Fiind profesoară de matematică, am încercat să reinterpretez Teorema celor trei perpendiculare. Ceva, ceva mi-a ieșit.
***
Teodorina Bușilă, omul care culege știri:
La mulți ani, LITERATURA DE AZI! Mă bucur să fac parte de la începuturi dintr-un proiect care aduce frumusețea în sufletul oamenilor. Fie să crești asemenea lui Făt Frumos din povești și, tot asemenea lui, să învingi în fiecare bătălie dusă pentru a sădi sămânța cunoașterii.
***
Ioana Dana Oniciuc, editor pagina de Facebook:
„Literatura de azi” aniversează trei ani, iar eu, în calitate de membru activ al echipei de Facebook, doi.
Doi ani de căutări, autodepășiri, emoții, acumulări și multe învățăminte. Mi-am dorit dintotdeauna să fac parte dintr-un asemenea colectiv și iată că, acum, la maturitate, mi s-a îndeplinit dorința. Din exterior poate părea în diferite feluri, dar am fost părtașă la momente care m-au îmbogățit spiritual.
Zumzetul unei redacții, chiar online, are caracteristici sănătoase, constructive. Doresc să mă bucur de fiecare descoperire ce ține de acest proiect. Or, dacă mai și răzbate în juru-mi, ce-mi pot dori mai mult? Poate doar viață lungă!
Așadar, un ceas aniversar plin cu de toate: obișnuitele speranțe și noi așteptări. Pentru mine și pentru toți iubitorii de literatură!
***
Gina Zaharia, editor pagina de Facebook: Literatura de azi – un tărâm al stărilor nuanțate, din care se revarsă dăruire, înțelepciune, cunoaștere, mister. Un raft al emoțiilor alese pe care vrei să le descoperi și să le păstrezi.
Sunt onorată că fac parte din această minunată echipă coordonată de neobositul Daniel Cristea-Enache și redactorul șef Odilia Roșianu, o echipă care crede în acest proiect, convinsă că va fi, mereu, un real succes.
La mulți ani, Literatura de azi!
***
Luminița Mirela Mănescu, editor pagina de Facebook:
Atunci când petreci o viață alături de cuvinte știi ce însemnătate au ele. Un cuvânt poate avea un efect devastator, dar – în egală măsură – poate alina, iubi, proteja. Adunate inspirat cuvintele devin acte de cultură. Iată scopul acestei reviste! În paginile ei se deschid inimi și minți, într-un complex tematic în care fiecare se poate regăsi. Viață îndelungată, Literatura de azi!
***
Elena Maria Ciocîntă, editor pagina de Facebook:
Oameni frumoși, 3 ani minunați pe care i-am petrecut împreună.
Vă mulțumesc că m-ați primit cu atâta căldură, că mi-ați dat șansa să vă cunosc și să vă am alături!
Mulțumesc pentru încrederea oferită!
„Cu cât veți lucra mai mult în direcția corectă, cu atât mai mult vă veți apropia de succes. Prea mulți renunță la succes când sunt doar la o depărtare de un pas. Îl lasă la îndemâna altora.” (Napoleon Hill)
„Cea mai mare victorie nu este să nu cazi niciodată, ci să te ridici de fiecare dată când ai cazut.” (Confucius)
***
Claudia Lasculescu, editor pagina de Facebook:
Literatura de azi?… Hm… M-a atins, m-a mișcat, a pus viață în inima mea și m-a iubit necondiționat. Oamenilor minunați, vă numiți… Literatura de azi. La mulți ani!
***
Întreaga echipă le mulțumește cititoarelor & cititorilor Literatura de azi.
(siglă de Laurențiu Midvichi)
Articol de Odilia Roșianu
Literatura de azi – 1 iulie 2016
Literatura de azi” (www.literaturadeazi.ro) este un site inițiat de unul dintre exponenții noii generații de critici literari din România, Daniel Cristea-Enache, care este și directorul acestuia. […] Revista se dorește a fi o platformă de dialog și discuții, o vitrină asupra culturii și literaturii în general, nu doar românești, chiar dacă aceasta este „ingredientul” principal, prin eseuri, intervenții, comentarii, extrase din operele unor scriitori, […] „Literatura de azi” deschide multe ferestre oferind publicului o paletă largă de teme și subiecte dintre cele mai diferite, de la poezie la proză, de la artele figurative la muzică. Salutăm cu mare interes și atenție intrarea acestui site în marea familie a culturii care folosește internetul pentru a răspândi tot ceea ce este mai bun în cultura, arta și muzica din spațiul cultural românesc, făcându-l accesibil tuturor. Mult succes și… spor la lucru întregii redacții!
Mauro Barindi, „Literatura de azi, un nou site literar”, Orizonturi culturale italo-române (nr. 1, ianuarie 2014, anul IV) .
O excelentă revistă online: Literatura de azi
[…]Scriu in “Literatura de azi” autori cunoscuți si altii care acum debutează. Nu celebritatea contează aici, ci valoarea. Nimic rigid, stătut, veșted în ceea ce se publică. Este o revistă vie, alertă si pasionantă.
Editorialele lui Daniel Cristea-Enache sunt tranșante si pătrunzatoare. Revista cultivă densitatea ideilor, nu pamfletul ieftin si polemicile stridente.
Vladimir Tismăneanu, „O excelentă revistă online: Literatura de azi”, Contributors.ro”~ 10 februarie 2014
Echipa revistei „Literatura de azi”: director- Daniel Cristea Enache (fondatorul revistei); redactor-șef – Odilia Roșianu; secretar general de redacție – Maria Morariu; redactor – Daciana Loi; art director – Laurențiu Midvichi; fotografie – Dinu Lazăr, Ovidiu Moisin, Andi Spot; film – Daniela Apostol, Gabriel Fleancu.
Daniel Cristea Enache s-a născut în București, 19 februarie 1974. În anul 1996 a absolvit Facultatea de Litere a Universității București ( șef de promoție), iar în 2005 a obținut titlul de doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universități.
Este critic și istoric literar, conferențiar la Facultatea de Litere a Universitatea București, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România.
Dintre premiile obținute amintim:
– Premiul pentru Critică și Istorie Literară al Asociației Scriitorilor din București – Un om din Est (Curtea Veche, 2006);
–Premiul pentru debut al României literare;
– Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România;
– Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române – Concert de deschidere (Editura Fundației Culturale Romane, 2001;
–Premiul pentru Critică al revistei „Convorbiri literare, Zilele „Convorbirilor literare”, ediția a XIII-a, Iași;
Premiul pentru Critică literară acordat de Ministerul Culturii, Festivalul „Nichita Stănescu”, ediția a XXI-a, Ploiești
Publicat de Nicolae Petrescu Redi – Redacția România Breaking News R.B.N. Press
Daniel Cristea Enache
Odilia Roșianu (redactor-șef)