ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Trebuie să-i învățăm pe copiii noștri ceea ce înseamnă etnicii români în altă țară”

În urmă cu două zile a debutat proiectul “Învață despre românii din Serbia”. Proiectul este structurat pe parcursul unui an de zile și prevede o serie de cursuri, dezbateri, mese rotunde și seminarii despre istoria, geografia, cultura, tradiția, spiritualitatea și obiceiurile românilor din Valea Timocului. Proiectul antrenează oficialități din România și Serbia, reprezentanți ai ministerelor de resort, profesori universitari, studenți, istorici și nu în ultimul rând, jurnaliști. Proiectul este organizat de Asociația Studenților Timoceni și el se va desfășura într-un parteneriat cu Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, Consiliul Județean Dolj și cotidianul regional  “Cuvântul Libertății”.  Prima dezbaterea din cadrul acestui proiect s-a axat în mod punctual pe localizarea românilor în Serbia, din punct de vedere geografic. Moderatorul acestei prezentări a fost tânărul Sașa Stanojlovic, originar din Timoc, profesor de Geografie, care a făcut o prezentare interactivă și a captat atenția publicului. La deschiderea proiectului a fost prezent și profesorul Tudor Nedelcea, care i-a sprijinit de fiecare dată pe tinerii din Timoc și s-a aflat mereu alături de această comunitate

Românii din Timoc luptă pentru identitate și pentru drepturile lor ca minoritate în Serbia, dar cu “arme” pașnice. Pe lângă cele câteva zeci de mii de români din Voivodina, care au limba română cu grafie latină recunoscută oficial în Statutul Provinciei Autonome Voivodina, în estul Serbiei, pe Valea Timocului, Moravei și Dunăre mai trăiesc 300 sute de mii de români. Drepturile lor la învățământ și liturghie în limba română sunt ocolite, ba chiar îngradite. Tinerii din Timoc ar dori să aibă acasă un trai mai bun, ca după ce își termină studiile la universitățile din România să se poată întoarce în Timoc și să-și trimită copiii la școli, unde să poată să învațe limba română. Pentru a se face cunoscuți, tinerii din Timoc, în frunte cu liderul lor, Aleksander Najdanovic au inițiat un proiect care se va desfășura pe parcursul acestui an. „Vrem să ne cunoască toți craiovenii. Să înțeleagă și ei mai bine cine suntem noi, românii din Timoc. De ce vrem să învățăm limba română în școli. Vrem să ne prezentăm obiceiurile și tradițiile și să înțeleagă lumea că de fapt de-o parte și de-a alta a Dunării trăiesc tot români…”, a spus Aleksander Najdanovic, președintele Asociației Studenților.

„Trebuie să ne intereseze ce se întâmplă cu românii din afara granițelor țării”

Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cristinel Iovan, invitat din partea administrației publice județene a apreciat inițiativa tinerilor din Timoc și s-a arătat solidar cu aceștia. „Este o plăcere să te afli în prezența tinerilor care studiază în România. Păstrarea identității noastre naționale rămâne un obiectiv constant care trebuie atins atât în interiorul României, cât și în afara țării. Trebuie să învățăm să spunem un NU hotărât indiferenței. Trebuie să ne intereseze ce se întâmplă cu românii din afara granițelor țării, să ne intereseze cum se dezvoltă comunitățile românești. În ultima perioadă timp, la Craiova, au avut loc multe activități de acest gen, care au avut rolul de a apropia regiunea noastră de comunitățile de români de pe Valea Timocului și nu numai. Cred că prin cultură, prin schimburi, prin posibilitatea tinerilor de a învăța în limba română, aici în România, se face o apropiere între noi și dumneavoastră, separați artificial prin granițe”, a subliniat Cristinel Iovan.

Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” – instituție publică de interes național

Evenimentele din Timoc, din ultima perioadă de timp a determinat o atenție deosebită din partea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe. În urma demersurilor făcute la OSCE de liderii comunității românești din Timoc, înaltul comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Knut Vollebaek, a făcut la sfârșitul lunii ianuarie o vizită în Valea Timocului, pentru a vedea și a măsura schimbările din ultimii ani. În acest context, din partea MAE, la dezbatere a fost prezent Cristi Dumitru, directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din București, care a făcut o prezentare în detaliu a Institutului. „Este o instituție publică de interes național care acționează pe două linii. Prima, este cea de popularizare a problematicii comunităților din jurul granițelor țării, în rândul tinerilor din România, pentru că este normal ca tinerii din Românie să știe că sunt români lângă noi. Cum ar fi cei din Valea Timocului sau cei din  Voievodina. Iar cea de-a doua este pentru etnicii români care studiază în România, pe care încercăm să-i ajutăm să se integreze în România și nu în ultimul rând să înțeleagă care sunt resorturile mediilor – social, cultural, academic sau economic din România”, a spus Cristi Dumitru.

„Aceea întâlnire cu Alexandru m-a făcut să înțeleg mai bine ce înseamnă Valea Timocului”

Reprezentantul MAE a făcut public și modul în care l-a cunoscut pe președintele AST, Aleksander Najdanovic, cu ceva ani în urmă și cum au relaționat de-a lungul acestei perioade de timp. „Pe Alex l-am cunoscut acum trei ani. Eu lucram atunci la Departamentul Românilor de Pretutindeni și datorită lui, eu am început să învăț mai multe despre etnicii români din Timoc. Din cărți citisem foarte multe lucruri. Sunt istoric și am o cultură generală bnă dar nu știam realitățile din teren. Nu cunoștem oamenii, nu fusesem niciodată în Timoc. Nu știam problemele reale de acolo. Și aceea întâlnire cu Alexandru m-a făcut să înțeleg mai bine ceea ce am eu de făcut. Drept urmare am venit aici cu un studiu geografic, studiu care se adresează în principal tinerilor din România, care se adresează tinerilor de liceu sau profesorilor de Istorie, Georgrafie, care pot explica elevilor ceea e înseamnă comunitatea românească în Timoc. De ce cei din Timoc sunt români și nu vlahi”, a mai spus directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.

Cristinel Iovan, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj: «Sunt convins că în România, în pofida unor discuții care s-au creat în ultima perioadă de timp, există o bună practică legată de respectarea drepturilor minorităților și această bună practică poate să fie îmbrățișată și de alte țări și de alte state. Ceea ce se întâmplă la noi, aici, în România trebuie să se întâmple și în afara granițelor țării noastre. Eu vreau în primul rând să salut acest parteneriat între un cotidian regional, Cuvântul Libertății și Asociația Studenților Timoceni. Totodată vreau să apreciez activitatea Bibliotecii Județene fiind mereu o gazdă primitoare.  Tinerii studenții sunt invitați să vină mereu, la Bibliotecă să studieze și să se informeze despre cultura și tradiția românească. Sunt convins că prin acest proiect se vor putea învăța foarte multe lucruri interesante despre românii din Valea Timocului».

Cristi Dumitru, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”: «Trebuie să-i învățăm pe copiii noștri ceea ce înseamnă etnicii români în altă țară. Vă pot spune că toți elevii sau studenții din Timoc care studiază la Craiova sunt așteptați la București în primăvară și o să încercăm ca pe parcursul unei săptămâni să vă prezentăm Capitala. Să vă prezentăm instituțiile care ar trebui să se ocupe de acești români. Să vă prezentăm care sunt obligațiile și drepturile studenților care vin să studieze în România și nu în ultimul rând, să ne întâlnim cu tineri din România, cu tineri din Basarabia».

Autor: Marga Bulugean

SURSA: www.cvlpress.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: