ROMÂNIA BREAKING NEWS

TRANSNISTRIA/Evgheni Șevciuk – „suveranitatea militară a R.Moldova cedată României împiedică soluționarea diferendului transnistrean”

Liderul separatist Evgheni Șevciuk a declarat, vineri, că Transnistria dorește în continuare să intre în componența Rusiei și a afirmat că situația s-a agravat după ce Republica Moldova a transferat o parte din suveranitatea sa militară României, relatează site-ul transnistrean President.gospmr.ru.

„Vreau să spun că avem o poziție clară și fermă. În 2006, a fost organizat un referendum, în cadrul căruia 97 la sută dintre locuitorii Transnistriei au votat pentru independență și, ulterior, pentru unire cu Rusia. Acesta este scopul nostru politic”

a declarat Șevciuk, într-un interviu pentru postul rus de televiziune RBK-TV, reamintind că „poziția noastră în această privință a rămas neschimbată timp de 24 de ani”.

El a subliniat că Rusia „întotdeauna a dat dovadă de răbdare” în încercarea de a soluționa conflictul transnistrean.

„Însă astăzi situația s-a schimbat radical, deoarece R.Moldova a delegat practic o mare parte din suveranitatea sa economică Europei, iar suveranitatea militară i-a delegat-o României. Există un acord de cooperare militară între R.Moldova și România. Astfel, conflictul (transnistrean) rămâne nesoluționat”,

a afirmat liderul separatist de la Tiraspol, exprimându-și nemulțumirea față de recunoașterea limbii române drept limbă de stat a Republicii Moldova.

Șevciuk a propus amânarea negocierilor în formatul 5+2, care ar trebui să ai loc la Viena.

„Le propun partenerilor să amânăm negocierile, pentru a vedea cum se va comporta R.Moldova. Consider că desfășurarea negocierilor în contextul blocadei economice este inutilă”, a declarat el.

Liderul de la Tiraspol a reiterat că raporturile dintre Republica Moldova și Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorț „civilizat”, care ar respecta interesele locuitorilor din regiunea separatistă.

(N. Red – Șevciuk nu este deloc deranjat de pierderea suveranității în favoarea Moscovei, dar e „nemulțumit” că R. Moldova ar „ceda” suveranitatea economică în favoarea „Europei”. Așa-numitul președinte se „plânge” de existența unui acord de cooperare militar în R. Moldova și România în timp ce regimul său „există” doar din cauză că Federația Rusă a implicat ARMATA PENTRU A OCUPĂ ILEGAL TERITORII DIN MOLDOVA.)

Sursa:timpul.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.