ROMÂNIA BREAKING NEWS

TRANSNISTRIA/Evgheni Șevciuk – „suveranitatea militară a R.Moldova cedată României împiedică soluționarea diferendului transnistrean”

Liderul separatist Evgheni Șevciuk a declarat, vineri, că Transnistria dorește în continuare să intre în componența Rusiei și a afirmat că situația s-a agravat după ce Republica Moldova a transferat o parte din suveranitatea sa militară României, relatează site-ul transnistrean President.gospmr.ru.

„Vreau să spun că avem o poziție clară și fermă. În 2006, a fost organizat un referendum, în cadrul căruia 97 la sută dintre locuitorii Transnistriei au votat pentru independență și, ulterior, pentru unire cu Rusia. Acesta este scopul nostru politic”

a declarat Șevciuk, într-un interviu pentru postul rus de televiziune RBK-TV, reamintind că „poziția noastră în această privință a rămas neschimbată timp de 24 de ani”.

El a subliniat că Rusia „întotdeauna a dat dovadă de răbdare” în încercarea de a soluționa conflictul transnistrean.

„Însă astăzi situația s-a schimbat radical, deoarece R.Moldova a delegat practic o mare parte din suveranitatea sa economică Europei, iar suveranitatea militară i-a delegat-o României. Există un acord de cooperare militară între R.Moldova și România. Astfel, conflictul (transnistrean) rămâne nesoluționat”,

a afirmat liderul separatist de la Tiraspol, exprimându-și nemulțumirea față de recunoașterea limbii române drept limbă de stat a Republicii Moldova.

Șevciuk a propus amânarea negocierilor în formatul 5+2, care ar trebui să ai loc la Viena.

„Le propun partenerilor să amânăm negocierile, pentru a vedea cum se va comporta R.Moldova. Consider că desfășurarea negocierilor în contextul blocadei economice este inutilă”, a declarat el.

Liderul de la Tiraspol a reiterat că raporturile dintre Republica Moldova și Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorț „civilizat”, care ar respecta interesele locuitorilor din regiunea separatistă.

(N. Red – Șevciuk nu este deloc deranjat de pierderea suveranității în favoarea Moscovei, dar e „nemulțumit” că R. Moldova ar „ceda” suveranitatea economică în favoarea „Europei”. Așa-numitul președinte se „plânge” de existența unui acord de cooperare militar în R. Moldova și România în timp ce regimul său „există” doar din cauză că Federația Rusă a implicat ARMATA PENTRU A OCUPĂ ILEGAL TERITORII DIN MOLDOVA.)

Sursa:timpul.md