ROMÂNIA BREAKING NEWS

TRANSNISTRIA, GOLGOTA LIMBII ROMĂNE ȘI A IDENTITĂȚII ROMÂNEȘTI, CREUZET DE EROISM ROMÂNESC – ELEONORA CERCAVSCHI INTERVIU EXCLUSIV PENTRU R.B.N.PRESS

TRANSNISTRIA, GOLGOTA LIMBII ROMĂNE ȘI A IDENTITĂȚII ROMÂNEȘTI, CREUZET DE EROISM ROMÂNESC – ELEONORA CERCAVSCHI INTERVIU EXCLUSIV PENTRU R.B.N.PRESS

Joi 18 aprlie ora 18.00, la Muzeul Țăranului Român, o tânără editură din Brașov – „Epublio”, a lansat varaianta on-line a cărții „Transnistria – Temnița Limbii Române „. Cartea poate fi găsită și descărcată de pe adresa electronică, „amazon kindle”.
În sală se aflau peste 150 de persoane printre care și reprezentanți de seamă ai presei, precum regizorul Marian Voicu de la TVRși reprezentanți de la Infoprut, Tocpress, Romanian Breaking News Press. Dar elementul – surpiză, inedit și care a entuziasmat și mișcat sala la cel mai înalt nivel a reprezentat aducerea la acest  eveniment a trei directori de licee românești din Transnistria, din cele opt școli românești existente în acestă autoproclamată republică, nerecunoscută legal de nici un stat din lume. Cei trei directori de școli romănești din Transnistria prezenți la lansarea de carte au fost Doamna Director Cercavschi Eleonora de la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol,  Domnul Director Ion Iovcev de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, precum și Domnul Director Sucitu Constantin, director al unui alt liceu romînesc din Transnistria. Cei trei directori ai școlilor românești din Transninstria au fost însoțiți de o inimoasă doamna – Înalt reprezentant al Ministrerului Educației de la Chișinău.

 

Doamna Director Cercavschi Eleonora

 

Domnul Director Ion Iovcev

Reprezentanții editurii au relatat pe șcenă aventurile prin care au trecut ca să reușescă să pătrundă în Transnistria și să penetreze barierele „pacificatorilor ruși”, în vederea documentării pentru a fi scrisă cartea „Transnistria – Temnița Limbii Române „. Editorii au prezentat totodată o expoziție de fotografii cutremurătoare din „infernul transnistrean”. Cei trei directori ai școlilor românești din Transnistria au fost invitați pe scenă și fiecare a povestit despre experiența cutremurătoare a ceea ce înseamnă să fi elev român sau dascăl român în Transnistria. Spectatorii au fost emoționați în cel mai înalt nivel de mesajul vibrant și plin de patriotism al celor trei profesori români veniti din Transnistria. Emoția produsă în sală a fost atât de puternică încât am avut plăcuta surpriză să asistăm la un gest spontan de solidaritate a unor bucureșteni. Familia Alb din Capitală, a făcut o donație neașteptată, o cameră video profesională pentru elevii români ai liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol. La final, a vorbit și domnul Nicholas Dima, venit din SUA să participe la eveniment. Menționăm faptul că domnul Prof. Dr.Nicholas Dima, a scris șapte cărți despre Basarabia și a lucrat vreme de 25 de ani, până în anul 2000 ca redactor la emisiunea în limba română a postului de radio „Vocea Americii”. În prezent este Prim-vicepreședinte al „Comitetului Româno-American pentru Basarabia”. Cei trei reprezentanți ai școlilor românești din Transnistria au fost literalmente înconjurați și asediați cu întrebări de către reprezentanții mass-media, precum și ai societății civile prezente la aceasta lansare de carte.
La finalul programului am plecat cu mare grutate, cu inima strânsă, conștienți de tragedia continuă pe care o traversează Neamul Românesc din Transnistria dar și de faptul că elevii români, familiile lor și profesorii români din Transnistria reprezintă nu doar ultima rezistență din Răsărit ai Națiunii Române, ci și adevărați Eroi ai acestui popor atăt de greu încercat.
A doua zi doamna profesor Cercavschi Eleonora, Direcor al Liceului Românesc „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, a avut amabilitatea să ofere un interviu în exclusivitate pentru Romanian Breaking News Press, despre viața și activitatea neobosită a Domniei Sale în slujba elevilor români din Transnistria.

 

ELEONORA CERCAVSCHI – INTERVIU LA R.B.N.PRESS

Tot a doua zi, seara, la ora 19, la librăria „Predania”, doamna Director CercavschiEleonora și Domnul Director Ion Iovcev, împreună cu reprezentanții „Epublio”, întrun cerc restrâns, au reiterat emoționante fapte de viață ale comunității românești și ale elevilor români din Transnistria, confirmate de proiecția unor filmulețe documentare, edificatoare, despre opresiunea continuă la care sunt supuși românii din Transnistria.

 

Redăm în această ediție și interviul pe care Doamna Director Cercavschi Eleonora ne-a făcut onoarea să nil acorde.

Acest articol poate fi preluat de toată presa de limbă română din țară și de peste hotare.

Dacian Dumitrescu
Redactor Șef Adjunct – R.B.N Press

SURSA FOTO – http://transnistria.epublio.com/

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: