ROMÂNIA BREAKING NEWS

Transmitem Live de la Palatul Parlamentului: Onor pentru 25 de ani de activitate a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina închinată Neamului Românesc

play

Aici puteți viziona transmisia Live  de la Parlamentul României

Miercuri, 25 martie 2015, ora 11.00

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, un foarte scurt istoric preluat de pe site-ul www.probasarabiasibucovina.ro

Existenta si activitatea Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina desfasurata la nivel national, timp de 25 de ani, timp în care au fost implicate mii de persoane, nu poate fi rezumata în doar câteva pagini. Presedintele filialei din Buzau a asociatiei noastre, inginerul Dan Camer, a editat, în urma cu câtiva ani, ocarte, cu peste 450 de pagini, intitulata Pro Basarabia si Bucovina, care este de fapt, un curriculum vitae al asociatiei, în general si al filialei din Buzau, în mod special. Prin activitatile organizate si desfasurate, fiecare filiala în parte ar putea edita un asemenea material. Din aceste motive obiective în cele ce urmeaza, vom prezenta foarte sumar, activitatea coordonata sau desfasurata la nivel central.

Asociatia a fost infiintata la Paris la data de 27 noiembrie 1950 din initiativa diplomatului Nicolae Dianu (foto), care grupând o serie de personalitati politice si culturale românesti aflate în exil au pus bazele asociatiei. Participant ca voluntar în Primul Razboi Mondial, Dianu s-a remarcat  ulterior în cariera diplomatica, functionând ca ministru plenipotentiar la Ambasada României  de la Moscova, iar din anul 1938 la legatia de la Haga. Cedarile teritoriale românesti  din anul 1940, îi provoaca o mare durere si totodata îl  aduce într-un conflict deschis cu seful statului – Regele Carol al II-lea.  Se înroleaza ca voluntar în razboiul pentru dezrobirea Basarabiei  si Nordului Bucovinei.  În anul 1942 paraseste tara si întreaga sa  activitate este concentrata pe problema  Basarabiei si a Bucovinei ocupate.

Prin raportul intitulat La principale revendication de la Roumanie devant la Conference de la Paix, – Bassarabie et Bucovine de Nord – Paris, 1946, înaintat presedintelui Natiunilor Unite si prin toate actiunile sale, diplomatul român a reusit sa mentina atentia guvernantilor occidentali si opiniei publice asupra problemei Basarabiei si Nordului Bucovinei.
În anul 1955 publica brosura Pro Basarabia, fapt  care  a  adus  interdictia de functionare în Franta, pentru asociatie.
Datorita situatiei sediul este mutat la Bruxelles, unde era deja o filiala, iar din anul 1961, asociatia este condusa de d-na. Maria-Valerie Abras.

Dupa moartea lui Nicolae Dianu (1966), asociatia intra într-un con de umbra din care va fi scoasa abia în anul 1976, de catre Nicolae Lupan. Sub numele de Asociatia Mondiala prin Corespondenta Pro Basarabia si Bucovina, va atrage membri din 25 de tari de pe toate continentele. Nici basarabenii si bucovinenii refugiati în tara nu au ramas indiferenti la soarta tinuturilor de bastina ocupate samavolnic. Reuniti în cercul basarabenilor si cercul bucovinenilor, iar mai târziu în cadrul Studioului de Istorie Nicolae Iorga, ei aveau sa apere, cu mari riscuri în acea epoca de dictatura comunista, adevarata istorie a poporului român.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, dornici sa continue lupta pentru idealul reîntregirii neamului, s-au constituit la nivelul întregii tari, asociatii culturale care aveau drept scop al fiintarii organizarea de activitati culturale prin care militau pentru reîntregirea granitelor României Mari, în hotarele stabilite la Conferinta de Pace de la Paris, desfasurata dupa Primul Razboi Mondial. Una dintre aceste  noi organizatii nationale avea sa fie Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina, constituita la Bucuresti în 11 ianuarie1990, membrii fondatori fiind, în marea lor majoritate, români originari din stravechile provincii istorice, Basarabia si Bucovina. În scurt timp, la nivelul întregii tari aveau sa se înfiinteze filiale ale Asociatiei centrale. Sunt înfiintate 150 de filiale în localitati din tara, din Basarabia si Nordul Bucovinei. Presedinte este ales Nicolae Lupan, care conducea si Asociatia Mondiala cu acelasi nume, ce îsi avea sediul la Paris.
Încercarea, din partea unui grup din conducere, de a transforma asociatia într-un partid politic, va aduce schimbarea presedintelui, în persoana lui Nicolae Radu Halippa, dar si destabilizarea asociatiei, prin dizolvarea unor filiale. În prezent, asociatia numara 27 de filiale active în tara si trei în Basarabia.
Conducerea asociatiei este exercitata, conform statutului, de un Consiliu National, format din: presedinte, presedinte executiv, prim-vicepresedinte, trei vicepresedinti, secretar general si secretar adjunct, casier si un numar de 17 membri.

 

Spicuiri din actul de constituire:

A C T    D E    C O N S T I T U I R E

a Asociatiei Culturale „Pro Basarabia si Bucovina” 

Astazi, 11 ianuarie, anul 1990, noi Lupan Nicolae, Tepordei Vasile, Puiu Ion, Graur Valeriu, Craciun Victor, Copil Gh. Gavrila, Negara Victor, Dârzu Gheorghe, Chiriac Alexandru, Halipa Nicolae, Filip Lupu Grigore, Chistruga Alexie, Spânu Nicolae, Rosca Sergiu, Scurtu Cristea Iulia, Dumitrescu Constantin, Octav Sergetiu, Munteanu Grigore Emil, Ioachimescu Victor si Lupascu Radu Sorin, ne-am întrunit în strada Bulevardul Republicii nr. 34, sector 2, Bucuresti, si, în urma referatului d-lui Lupan Nicolae, am hotarât, în unanimitate, constituirea ASOCIATIEI CULTURALE „PRO BASARABIA SI BUCOVINA”, cu sediul în Bucuresti, str. Alexandru Donici, nr. 32, sectorul 2, prin bunavointa d-lui Halipa Nicolae, membru al Asociatiei, cu urmatorul scop:

a)    integrarea fireasca a valorile spirituale, culturale si artistice ale românilor basarabeni si bucovineni la spatiul mioritic daco-român;

b)    circulatia libera, fara vize si permisiuni speciale a românilor pe ambele maluri ale Prutului;

c)       încurajarea cercetarilor stiintifice pentru restabilirea adevarului istoric si geopolitic despre tinutul dintre Prut si Nistru;

d)     Culegerea de documente, articole, studii, harti, fotografii privind la apartenenta la spatiul mioritic românesc al Basarabiei, Bucovinei si tinutului Herta pentru sistematizare si publicare la editura Nistru din Bruxelles, ce-si muta sediul la Bucuresti;

e)      organizarea de manifestari culturale, artistice, stiintifice, comemorari, conferinte, congrese cu participarea românilor de pretutindeni;

f)    sprijinirea limbii române în scoala si biserica pe tot cuprinsul Basarabiei, Bucovinei si tinutului Herta;

g)    tiparirea si raspândirea de publicatii periodice, carti, brosuri si albume sub egida Asociatiei;

h)      folosirea mass-media si a altor forme de comunicare culturala;

i)      sustinerea activitatii culturale si editoriale a Pro Basarabiei si Bucovinei prin contributii banesti si difuzare de carti.

. . . . .

Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina” nu face parte din nici un partid politic.

         Modul de functionare a Asociatiei se precizeaza în statutul Asociatiei.

Temeiul legal de constituire a Asociatiei este Legea nr. 21 din 6 februarie 1924, Decr. 31/1954 pentru persoane juridice si fizice si Decr. din 31 decembrie 1989.

         În activitatea asociatiei se cuprind si actiunile de colaborare culturala cu toate Asociatiile Culturale similare a Românilor din tara si de peste hotare si la descoperirea de documente referitoare la pamânturile locuite de români din toata lumea.

Prin vot deschis, în unanimitate am ales urmatorul comitet de conducere:

Presedinte: Lupan Nicolae

Vice presedinti: Puiu Ion si Tepordei Vasile

Secretar General: Graur Valeriu

Secretar adjunct: Copil Gh. Gavrila

Secretar: Dârzu Gheorghe

Casier: Spânu Nicolae

Jurist – consult: Chistruga Alexie

Cenzori: Halipa Nicolae, Rosca Sergiu, Craciun Victor

Membri: Filip Lupu Grigore, Scurtu Iulia, Ioachimescu Victor.

Am redactat si semnat acest act, azi, 11 ianuarie 1990”:

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pe lânga activitatea de organizare si de coordonare a filialelor,conducerea de la nivelul national a initiat o serie de proiecte, care se realizeaza în cadrul filialei din Capitala. Dintre acestea amintim: Proiectele Luna Basarabiei, O carte pentru Basarabia, Generatia voastra. În acest ultim proiect, asociatia colaboreaza cu toate organizatiile de tineret: Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni, Liga Studentilor Basarabeni, Organizatia Studentilor Basarabeni, Asociatia Studentilor Maramureseni.

Cel mai important proiect realizat de asociatie, la nivel national, ramâne Drumul Crucii, desfasurat în perioada 21 iunie- 12 iulie 1992, cu participarea unui numar de 30 de pelerini, reprezentând toate provinciile istorice românesti. Pornind de la Bucuresti, cu destinatia finala Chisinau, si parcurgând un traseu care a însumat peste 1.500 de kilometri, prin cele mai importante localitati din Ardeal si Moldova, proiectul a avut ca obiectiv întarirea în credinta ortodoxa, dragostea de neam si de tara – factori esentiali în desavârsirea Unitatii Nationale. Delagatia a fost sfintita la plecarea din Bucuresti, apoi la Putna (chiar în ziua canonizarii Voievodului Stefan cel Mare si Sfânt), apoi si la Chisinau, unde a fost asezata o cruce, pentru a marca locul constructiei unei noi biserici, Sfânta Cruce, ce reprezinta simbolul prin care poporul român a rezistat vitregiilor vremii si prin care va învinge. A fost o actiune sprijinita de cele mai înalte institutii ale statului – Patriarhie, Presedintie, Guvern, ministere, autoritati locale laice si religioase, unitati industriale, persoane particulare.

În parteneriat cu alte institutii, prin asistenta de specialitate si materialele documentare oferite, am contribuit la organizarea Campaniei Ocolul Siberiei în 8o de zile, sub egida U.N.E.S.C.O. România (2007) si la realizarea filmului Tu cea mai sfânta dintre toate… Dintre cele mai recente proiecte, care s-au bucurat de un succes deosebit, amintim: spectacolul În oglinda timpului, consacrat maestrului Eugen Doga, organizat la Ateneul Român, sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru (mai 2008) si Spectacolul Omagial Basarabie, lacrima de dor, în memoria poetului Grigore Vieru (martie 2010).
Anual, asociatia noastra este prezenta cu un stand de carte si lansari la Salonul de Carte si Presa, deschis la Muzeul National de Istorie a României, în luna martie. La manifestarile importante organizate la Chisinau sau Cernauti, prilejuite de Ziua Limbii Române, sau de diverse evenimente istorice sau evocari de personalitati, asociatia este reprezentata fie de presedinte, secretarul general sau de vicepresedintii si presedintii filialelor din Moldova, în special. Un deosebit succes l-a avut manifestarea organizata la Chisinau, în martie 2009, sub genericul Zilele Filmului Românesc.

Sprijinirea lacasurilor de cult din Basarabia a constituit un obiectiv important în activitatea asociatiei. Donatiile în bani pentru înaltarea unor noi biserici, înzestrarea cu vesminte si ofrande, amplasarea de troite, sunt câteva dintre faptele crestinesti savârsite. În ultimii ani, cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, am lansat în bisericile din Basarabia programul de cateheza Hristos împartasit copiilor.

Din initiativa conducerii centrale, au fost organizate întruniri la nivel national, cele mai importante fiind:
Primul Congres al Asociatiei, organizat la Iasi, în noiembrie 1990, la care s-a adoptat deviza Nici o localitate fara Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina si un document important, Declaratia drepturilor poporului român.
Conferinta Nationala de la Alba Iulia din noiembrie 1991, la care cei 145 de reprezentanti ai filialelor din tara, din Chisinau si Cernauti, au adoptat o Motiune, prin care se stipula faptul ca Asociatia nu recunoaste pretinsa declaratie de independenta a R. Moldova în afara granitelor României si lansa un apel catre statele semnatare a Tratatului de Pace de la Paris (1947), prin care se cere anularea consecintelor acestuia privind hotarele României, dat fiind faptul ca Pactul Ribbentrop-Molotov a fost condamnat. De asemenea, delegati din mai multe filiale din tara, au participat la Prima Conventie Nationala pentru Reîntregire, desfasurata la Iasi pe 24 Ianuarie 1992.

Pozitia asociatiei fata de anumite evenimente, a fost exprimata prin mitinguri, declaratii de presa si proteste.

Razboiul de la Nistru, din anul 1992, a declansat mitinguri de condamnare a agresiunii armate împotriva românilor transnistreni, continuând apoi cu mitinguri pentru eliberarea grupului de patrioti români încarcerati la Tiraspol. Semnarea Tratatului cu Ucraina, în anul 1996, a provocat un nou val de proteste de strada, petitii adresate Presedintiei si Parlamentului României, declaratii de presa.

Presedintele, sau presedintele excutiv, au reprezentat asociatia la diverse întruniri, desfasurate în tara, la Chisinau si Cernauti, dintre care amintim câteva mai importante din ultimii ani:
– A IV-a Conferinta Stiintifica Internationala cu tema Românii din jurul României – istorie si actualitate, Constanta, mai 2003;
– Zilele Mitropoliei Basarabiei, Chisinau, 2003;
– Zilele Culturii din Basarabia, Institutul Cultural Român, 2004;
– Congresul Istoricilor de la Chisinau, 2004;
– Simpozionul International Stefan cel Mare si Sfânt, prilejuit de comemorarea a 500 de ani de la moartea voievodului, Chisinau, 2004;
– Audierea tematica România si Republica Moldova. Noi exigente în actualul context geopolitic, organizata de Comisia de Politica Externa a Senatului României, mai 2004;
– Primul Congres al Istoricilor din România si R. Moldova, organizat de Fundatia Culturala Magazin Istoric, octombrie 2005;
– Primul Festival al Cântecului Patriotic Hai sa dam mâna cu mâna, Chisinau, decembrie 2005;
– Ceremonia de inaugurare a Cimitirului de Onoare de la Tiganca, iunie 2006;
– Conferinta Comunitatilor Românesti din Europa, organizata de Guvernul României la Palatul Parlamentului,octombrie 2006;
– Simpozionul Gheorghe Asachi si Presa româneasca în Bucovina, organizat la Herta, în 2009, de Asociatia Obsteasca Gheorghe Asachi.

De la înfiintarea asociatiei si, mai cu seama, pe masura cresterii numarului de filiale si de membri, s-a simtit nevoia unei informari permanente în ceea ce priveste activitatea din filiale. Ideea editarii unui buletin lunar informativ a fost materializata, prima data, în cadrul Filialei din Buzau care a editat, începând cu ianuarie 1992, publicatia Curierul. Ulterior, la nivelul Filialei din Bucuresti s-a reusit editarea Buletinului de Informare Întregirea, iar apoi Revista Pro Basarabia si Bucovina, care, din lipsafondurilor, si-a încetat aparitia în anul 1999. În prezent, presedintele Filialei din Iasi, care îndeplineste si functia de vicepresedinte al Consiliului National, profesorul universitar dr.
Ion Berghia, scoate revista Dor de Basarabia, iar la Filiala din Husi, vicepresedintele ei si totodata vicepresedinte al Consiliului National, profesorul Stefan Plugaru, editeaza revista Maluri de Prut.

O atentie deosebita, atât la nivelul unor filiale (în special cele din Oradea, Iasi, Constanta, Piatra Neamt), cât si la nivel central, a fost acordata elevilor si studentilor din Basarabia si Nordul
Bucovinei, veniti la studii în tara. Conducerea de la Bucuresti a avut frecvente interventii la factorii decizionali din Ministerul Învatamântului, în ceea ce priveste asigurarea locurilor de cazare
în camine, cuantumul burselor, marirea numarului de locuri în scoli si universitati, acordarea de locuri pentru rezidentiat.
Nici elevii din Basarabia nu au fost neglijati; la deschiderea anului scolar (1 septembrie), o delegatie din partea asociatiei a fost prezenta, ani de-a rândul, în scoli din mai multe localitati, pentru a oferi premii, constând în carti, dulciuri si bani. Sponsorul acestei actiuni a fost patriotul român basarabean Toma Istrati, un Mecena contemporan al Basarabiei.

De asemenea, la interventiile conducerii, ani la rând, s-au obtinut locuri gratuite în tabere pentru elevi. În acest sens, este de mentionat faptul ca, în timpul ministeriatului domnului Alexandru
Mironov la Ministerul Tineretului, îsi petreceau vacanta de vara în România câteva sute de elevi din Basarabia. Din pacate, în ultimii ani, s-a recurs, de catre institutiile românesti finantatoare,
la selectarea tinerilor pe criterii si recomandari politice.
Asociatia noastra, prin donatii si sponsorizari obtinute inclusiv de la românii din diaspora, reuseste, anual, sa faca fericiti pe Litoralul Marii Negre, circa 150-200 de copii din Basarabia,
Transnistria, Herta, Nordul Bucovinei. Partenerii si colaboratorii nostri sunt, în toate localitatile unde
exista filiale, institutiile de cultura – biblioteci, muzee, teatre, institutiile administratiei locale, inspectoratele scolare si unitatile de învatamânt gimnazial si universitar, institutiile de cult si de
stiinta. Asociatiile de creatie, artisti amatori si profesionisti, scriitori si pictori ofera cu talentul si maestria lor suportul manifestarilor cultural-artistice.

Dintre organizatiile neguvernamentale partenere amintim: Societatea pentru Limba si Literatura Româna în Bucovina,A.S.T.R.A., Asociatia Tinutul Herta, Vatra Româneasca, Alianta Civica, Asociatia Veteranilor de Razboi, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Asociatia Ofiterilor în Rezerva si Retragere,
Societatea pentru Cultura Româneasca Mihai Eminescu din Bucovina, Asociatia Culturala Obsteasca Gheorghe Asachi din Herta, Asociatia Româno-Americana si Asociatia Iuliu Maniu din Statele Unite. Tuturor, conducerea asociatiei noastre le adreseaza sincere multumiri si recunostinta.

Text realizat cu contributia inginerului Dan Camer, presedintele Filialei din Buzau a Asociatiei , autorul lucrarii Pro Basarabia si Bucovina, o veritabila carte de vizita a asociatiei ,a doamnei Gabriela Ielenicz Iov Presedinte al Consiliului National în perioada 2010-2011 si a domnului Stefan Plugaru , secretar general al CN-ACPBB si Presedinte al Filialei HUSI „Mihail Kogalniceanu” din 2011.

Sursa: probasarabiasibucovina.ro prin România Breaking News

Redacția România Breaking News precizează că activitatea Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina prezentată mai sus nu cuprinde anii 2011-2015. Pentru documentare la zi, vă invităm să vizitați pagina web a Asociației www.probasarabiasibucovina.ro. În zilele premergătoare evenimentului  dar și după, România Breaking News va prezenta ample materiale despre activitățile întreprinse de Asociație în ultimii ani.

Dorian Theodor
Redactor Șef
România Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: