ROMÂNIA BREAKING NEWS

Traian Băsescu:„Moldovenii trebuie să-și asume responsabilitatea față de viitorul lor. Eu mă duc la frontieră și dau barierele deoparte!”

Traian Băsescu:„Moldovenii trebuie să-și asume responsabilitatea față de viitorul lor. Eu mă duc la frontieră și dau barierele deoparte!”

Președintele României, Traian Băsescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre urmările referendumului din Transnistria, despre pericolul care pândește Republica Moldova, dar și despre evoluția politică a Partidului Mișcarea Populară, notează adevărul.ro.

Referindu-se la situația din Ucraina și care s-ar putea repeta și în Moldova, Băsescu a spus: “Prin referendum, populația majoritar rusă a votat pentru revenirea Crimeii în structura Fed. Ruse, iar asta e o nerespectare a cuvântului Fed. Ruse. La Budapesta, contra securității nucleare a Fed. Ruse, Ucraina a crezut în cuvântul celor trei mari puteri. Două și-au respectat cuvântul, dar nu și Fed. Rusă. Aici intră și reticențele noastre istorice în această relație, dar pentru mine ce s-a întâmplat în Crimeea e o proiecție pentru un scenariu în Rep. Moldova. Acest lucru nu îl putem privi la rece, Rep. Moldova este un al doilea stat românesc și nu ne va conveni. România nu va interveni militar în niciun caz, să tăiem varianta că România invadează Rep. Moldova. Rep. Moldova și-a asumat un statut de neutralitate și implică responsabilitatea politicienilor de acolo. Adesea am depistat o plăcere a politicienilor moldoveni să bârfească mai degrabă România decât Fed. Rusă.  După mine, abordarea politică la Chișinău e riscantă, de a menaja continuu sensibilitățile Fed. Ruse și a nu spune drept în față la Moscova ce vrea, ce dorește, cum vrea să evolueze în direcția Vest, dacă este o dorință sinceră a politicienilor. În Rep. Moldova avem o majoritate proeuropeană la limită și avem o opoziție care în sondaje depășește 42% și care e pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică, deci nu e un parcurs garantat către UE”, a explicat Băsescu.

Președintele României susține că Moldova are o problemă teritorială – cu Transnistria. Niciodată, după experiența Cipru, UE nu va mai primi o țară cu probleme de teritoriu. Asta a făcut ca și accesul Georgiei către NATO  să fie pus la frigider ca proiect, va face ca și Ucraina să aibă probleme, asta face ca și Moldova să nu fi primit o perspectivă europeană.  Sunt realități de care trebuie să ținem cont.

“Dacă se va întâmpla un conflict intern, Transnistria cu Chișinău și peste noapte apare Rusia care vine să facă pace, dar se oprește la Chișinău, România avea obligația să spună R. Moldova că are alternativă politică sigură. Cu asta, mai mult, România nu poate face. Dacă vă gândiți că România se poate implica militar în R. Moldova, e total greșit. Dacă vă gândiți că putem avea o relație bună cu Fed. Rusă, iar vă înșelați. Priviți în istorie puțin! Eu, ca șef de stat, am obligația să mă uit în istoria practicilor Fed. Ruse. Din păcate, R. Moldova este o fostă republică în interiorul fostei URSS. Pentru mine este clar, deși după declarația asta vă asigur că vor fi zeci de reacții, că Republica Moldova nu este uitată de Putin într-un viitor scenariu. Moldovenii trebuie să-și asume responsabilitatea față de viitorul lor. Eu mă duc la frontieră și dau barierele deoparte”, susține Traian Băsescu.

Sursa: deschide.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.