ROMÂNIA BREAKING NEWS

Tradiția rusă! Directorul agenției militare ruse de spionaj GRU a „murit subit”, deși era sănătos. O operațiune de ștergere a urmelor după anexarea peninsulei Crimeea

Tradiția rusă! Directorul agenției militare ruse de spionaj GRU a „murit subit”, deși era sănătos. O operațiune de ștergere a urmelor după anexarea peninsulei Crimeea
Directorul-agentiei-militare-ruse-de-spionaj-GRU-a -murit subit-desi-era-sanatos.

Vladimir Putin în holul central al GRU la Moscova. Colaj grafic cu titlu de pamflet realizat de romaniabreakingnews.ro

Directorul agenției militare ruse de spionaj GRU (Main Intelligence Directorate / Гла́вное разве́дывательное управле́ние, Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye), general-colonelul Igor Sergun, a „murit subit” la vârsta de 58 de ani.
Kremlinul nu oferă, în comunicatul postat luni pe site, alte precizări cu privire la cauza, momentul decesului sau cu privire la alte circumstanțe. Potrivit agenției de stat Tass, Sergun a murit duminică.

Președintele rus Vladimir Putin, care este citat prezentând condoleanțe în acest comunicat, afirmă că șeful Direcției Generale de Informații (GRU) și-a dedicat „întreaga viață servirii patriei și forțelor armate”.

Sergun a preluat postul de la generalul Aleksandr Șliahturov, care a demisionat în 2011, la vârsta de 64 de ani. Succesorul lui Sergun nu a fost anunțat încă.

Igor Sergun_Игорь_Сергун

Igor Sergun_Игорь_Сергун

Decesul său are loc în contextul în care agențiile clandestine, paramilitare și de spionaj din Rusia joacă un rol esențial în punerea în aplicare a unor decizii-cheie ale politicii lui Putin, la rândul său un fost șef al agenției interne de spionaj – Serviciul federal pentru securitate (FSB, fost KGB).

„Sergun a fost o persoană extrem de importantă în relansarea GRU, o agenție care se confrunta cu probleme grave atunci când a preluat-o, la sfârșitul lui 2011”, a scris luni pe blog Mark Galeotti, un profesor de la New York University, o adevărată autoritate în domeniul aparatului rus de securitate.

GRU – aflat anterior în subordinea Statului Major General al Forțelor armate ruse – este suspectat că a jucat un rol central în cadrul operațiunii secrete de preluare a controlului asupra Peninsulei ucrainene Crimeea, la începutul lui 2014, când militari mascați, în ținute de camuflaj și înarmați au apărut brusc în întreaga peninsulă de la Marea Neagră.

Unii analiști și oficiali occidentali cred că agenția a contribuit, de asemenea, la coordonarea și supervizarea insurgenței în estul Ucrainei, unde un conflict între separatiști proruși și forțe guvernamentale s-a soldat cu peste 9.000 de morți de când a izbucnit, în aprilie 2014.

În pofida unor probe copleșitoare, Moscova a negat în mod repetat că este implicată în estul Ucrainei.

Un rus capturat în Ucraina anul trecut a declarat că el și camaradul său erau ofițeri activi din cadrul GRU atunci când au fost prinși, însă armata rusă a dezmințit acest lucru la vremea respectivă.

Funcția de director al GRU l-a plasat pe Sergun pe listele de sancțiuni impuse la începutul lui 2014 atât de către Statele Unite, cât și de Uniunea Europeană (UE), care citează în mod expres „activitatea unor ofițeri din cadrul GRU în estul Ucrainei”.

Sancțiunile impuse lui Sergun au reprezentat „o bună recunoaștere de către Occident a rolului GRU în acest conflict” armat, apreciază Michael Kofman, un analist specializat în Rusia de la Wilson Center’s Kennan Institute, cu sediul la Washington.

Operațiunile din Crimeea și estul Ucrainei au fost caracterizate de ceea ce experții numesc o resurgență a războiului „hibrid” sau „nonlinear” de tip sovietic, în care este folosit armament convențional, dar și desfășurări acoperite de trupe, campanii de dezinformare și războiul cibernetic, cu scopul de a împiedica un adversar să știe cum să răspundă.

Într-un discurs pe care l-a susținut în aprilie la Moscova, Sergun acuza Statele Unite și pe aliații lor de emergența Statului Islamic (SI), o mișcare islamistă radicală ai cărei luptători au cucerit bucăți vaste din teritoriile Irakului și Siriei și au recrutat mii de persoane din întreaga lume.

Sergun a citat decizia Washingtonului de a susține luptători mujahedini afgani în lupta împotriva forțelor armate sovietice, în anii ’80, drept una dintre cauzele emergenței Al-Qaida și altor grupări teroriste. (sursa: ziarulnational.md)

Moartea lui Igor Sergun – operațiune a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a-și șterge urmele după anexarea peninsulei Crimeea

Un deputat naționalist ucrainean consideră că decesul subit al șefului agenției militare ruse de spionaj GRU, general-colonelul Igor Sergun, face parte dintr-o operațiune a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a-și șterge urmele după anexarea peninsulei Crimeea și întreținerea conflictului armat în estul Ucrainei prin susținerea separatiștilor proruși, informează stiri pe surse citat de romanibreakingnews.ro.

Potrivit presei ucrainene, Sergun este al doilea oficial militar de rang înalt decedat subit în ultimele zile la Moscova. Pe 27 decembrie 2015, s-a stins din viață, la vârsta de doar 52 de ani, generalul Aleksandr Șușukin, nimeni altul decât comandantul trupelor de desant desfășurate de Rusia în Crimeea. Conform informațiilor oficiale, moartea lui Șușukin, anunțată abia pe 29 decembrie, a fost cauzată de un cheag de sânge în zona inimii.

În plus, fostul consilier prezidențial al lui Putin, Mihail Lesin, a fost găsit mort la începutul lui noiembrie 2015 pe podeaua camerei sale dintru-un hotel din Washington.

„Oare cine va fi următorul? Surkov (Vladislav, consilierul lui Putin), Lavrov (Serghei, ministrul rus de Externe), Zaharcenko (Aleksandr, lider separatist propus), Kiselev (Dmitri, un jurnalist apropiat Kremlinului), Ghirkin (Igor, implicat în conflictul din estul Ucrainei), Plotnițkii (Igor, un lider al republicii autoproclamate Lugansk), Bortnikov (Aleksandr, șeful serviciului intern de spionaj FSB) sau Șoigu (Serghei, ministrul rus al Apărării)?“, s-a întrebat pe pagina sa de Facebook deputatul Boris Bereza, după anunțarea decesului subit a lui Igor Sergun.

„Surse avizate atrag atenția că în viitorul apropiat va muri subit goblinul Aksionov (Serghei, așa-zisul președinte al Republicii Crimeea). E clar cine e ucigașul. El încearcă să-și șteargă urmele scăpând de cei deveniți inutili“, a adăugat el.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: