Secțiile de votare din toată Republica Moldova s-au închis la ora 21:00. Prezența la vot este de aproape 49%, una mai mică decât cea înregistrată la alegerile locale de acum 4 ani, relatează Independent, citat de România Breaking News.
49,5% din cetățenii R. Moldova (1,38 milioane de persoane) au votat până la ora 21.00, o prezență mai mică decât în 2011, când votaseră aproape 55% din cetățeni.
O prezență mult mai mică s-a înregistrat și în Chișinău, unde au votat 47,4% din alegători, față de 56%, acum 4 ani.
Prezența cea mai mare s-a înregistrat în localitățile din nordul țării, în timp ce în capitală și în sud cetățenii s-au prezentat la vot în număr mai mic.
Cea mai bună prezență s-a înregistrat în raionul Dondușeni, unde au participat peste 58% din alegători. De asemenea, un număr mai mare de alegători s-a înregistrat în Șoldănești, Ocnița, Criuleni sau Rezina.
Cea mai slabă prezență s-a înregistrat în UTA Găgăuzia, unde au votat 43,08 din cetățenii înscriși în listele electorale. Prezențe modeste s-au înregistrat și la Cahul, Basarabeasca sau Cantemir.
Infografic alegeri RM în principalele orașe:
Infografic alegeri RM, sursa Independent.mdÎncălcări semnalate la startul alegerilor locale din Republica Moldova
Misiunea de Observare la alegerile locale din 14 iunie a Asociației Promo-LEX a înregistrat deficiențe minore la începutul procesului electoral.
Șeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat într-o conferință de presă că observatorii Promo-LEX au depistat secții de votare care s-au deschis fie mai devreme de ora 7.00, fie mai târziu.
Pavel Postica a menționat că printre cauzele întârzierii deschiderii unor secții de votare a fost sigilarea cu întârziere a urnelor de vot sau probleme cu descuierea safeurilor pentru a scoate buletinele de vot.
Primele constatări ale observatorilor Promo-LEX arată că unele secții de votare nu au infrastructura corespunzătoare cerințelor. Într-o secție din Sângerei este lipsă telefonul fix. O secție din Chișinău este amplasată la etaj, respectiv oamenii cu deficiențe de deplasare nu pot ajunge la urnele de vot. Pavel Postica a menționat că o situație ieșită din comun s-a înregistrat la o secție din Chișinău, unde la ora 8.40 încă nu era sigilată urna mobilă.
Observatorii au semnalizat cel puțin 3 cazuri când s-a votat fără verificarea fișei de însoțire a buletinului de identitate. Într-un alt caz alegătorul a venit la secția de votare cu buletinul său, dar cu fișa de însoțire a nepotului. Într-un sat din raionul Florești au fost găsite 2 buletine de vot, necompletate, în iarbă lângă secția de votare.
În Cimișlia o persoană cu dizabilități nu a avut acces în secția de votare, iar președintele acesteia i-a scos afară buletinul de vot ca alegătorul să voteze. Observatorii au înregistrat funcționarea defectuoasă a registrului electronic în cel puțin 3 secții de votare.
De asemenea s-au observat cazuri de agitație electorală. Alături de secția de votare dintr-un sat din raionul Căușeni stătea un candidat la funcția de primar și îi îndemna pe oameni să-l voteze. Au fost observate câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
Pavel Postica a spus că a avut loc și o situație ieșită din comun la o secție de votare din orașul Florești, când observatorului Promo-LEX i s-a interzis să se deplaseze prin incinta secției.
Cât ține de votarea cetățenilor din localitățile din dreapta Nistrului, aflate sub controlul administrației separatiste de la Tiraspol, Pavel Postica a spus că nu există obstacole în deplasarea oamenilor. ȘI alegătorii din Corjova, din stânga Nistrului, pot vota la Cocieri.
Un sat din apropierea Chișinăului boicotează alegerile
Locuitorii satului Ulmu, aflat la aproximativ 15 km de Chișinău, boicotează în mare parte alegerile, din cauza că fostul primar Grigore Postică a fost exclus din cursa electorală.
Până la ora 18:30, la Ulmu votaseră doar 483 (18,3%) din cei 2.623 de alegători înscriși în listele electorale. Cum pentru ca scrutinul să fie considerat valid este nevoie de prezența a cel puțin 25% din alegători, sunt șanse mari ca la Ulmu să aibă loc alegeri repetate.
Motivul nemulțumirii locuitorilor este demiterea fostului primar Grigore Postică, căruia i s-a interzis să mai ocupe funcții publice pe o perioadă de 2 ani.
Fostul primar a intrat în conflict cu un om de afaceri care administra un iaz din localitate. Potrivit locuitorilor din Ulmu, omul de afaceri și-ar fi folosit influența pentru a-l împiedica pe Postică să candideze pentru un nou mandat în fruntea satului.
Cum s-a votat la Chișinău
Până la ora 18:30 puțin peste 39% din alegătorii din Chișinău se prezentaseră la vot. Un rezultat mai slab decât în 2011, când până la această oră votaseră peste 46% din alegători.
În Chișinău, cea mai bună prezență s-a înregistrat în sectoarele Centru și Botanica, în timp ce la Ciocana s-a votat cel mai slab.
În privința suburbiilor, Condrița și Tohatin sunt lideri la capitolul prezență, iar la capătul opus sunt Bubuieci și Trușeni.
Iată cum au votat locuitorii Chișinăului și cei din suburbii până la ora 21.00.
Unde au fost incidente?
La o secție de votare s-au spart urnele de vot și a fost distrus un calculator
Publika.md: Alegerile locale nu trec fără incidente! În satul Topal din Cimișlia, la o secție de votare mai mulți alegători s-au luat la bătaie. Potrivit informațiilor, oamenii au spart urnele de vot, au rupt buletinele și au distrus un calculator.
Până la ora 18:30, la secția de votare din Topal și-au exercitat votul aproape 54% din alegători.
La incident a participat un grup de 20 de tineri. Secția a fost închisă de mai bine de o oră, iar poliția investighează cauzele.
Andrei Tomescu, președintele Circumscripției Cimișlia: Cei care au organizat sunt un grup de locuitori ai satului. Nu știm din partea cărui partid sunt. Am încercat să identificăm care a fost cauza. Ei au spus că au început bătaia din cauza că în secție votează persoane din alte localități care au fost aduse cu autobuzul.
Poliția este la fața locului, documentează cazul.
Secția de votare este închisă. Membrii secției de votare au strâns toate buletinele deteriorate, vor face un act de constatare, iar alegerile vor fi considerate nule
Pentru ce au votat cei aflați ăn cursa electorală, Chirtoacă, Greceanîi, Nantoi, Cașu…
Unii cadidați la funcția de primar general al Chișinăului și-au exercitat deja dreptul de vot.
Dorin Chirtoacă (PL):
„Așa cum am început în 2007 „un primar tânăr – o capitală europeană”, acest lucru să fie dus până la capăt și proiectele care vor veni în următorii ani vor confirma anume dezvoltarea europeană a Chișinăului”.
Zinaida Grecianîi (PSRM), a votat „pentru o capitală mai prosperă și mai simpatică”.
Serafim Urechean (PLDM):
„Am votat pentru Chișinău să ajungă un oraș prosper, așa cum a fost 15 ani în urmă”.
Oazu Nantoi (PPEM):
„Am votat pentru ca orașul Chișinău să devină deschis oamenilor cu inițiativa și oamenilor cu respect de sine”.
Oazu Nantoi a mai spus că orașul Chișinău trebuie să devină un focar al optimismului pentru întreaga țară, care nu mai poate depăși multiplele crize.
Ilian Cașu (Partidul Nostru):
„Am votat pentru o primărie responsabilă, pentru un oraș curat, frumos și comod”.
Vasile Chirtoca (PCRM):
„Eu am votat pentru o nouă etapă de dezvoltare în istoria mun. Chișinău”.
Monica Babuc (PDM):
„Am votat pentru ca să creăm un mediu confortabil pentru munca și pentru viața de zi cu zi a chișinăuienilor de toate vârstele, de la copii până la seniori și să încercăm să depășim această atmosferă de agresivitate, de violență din Consiliul municipal Chișinău (CMC)”.
Editori: Lena Captari și Andrei Lisenco / Surse: IPN, Timpul.md , Publika.md, prin romaniabreakingnews.ro