ROMÂNIA BREAKING NEWS

Titus Corlățean: "Este o datorie de onoare a statului român să continue demersurile pentru returnarea legitimă a Tezaurului României aflat la Moscova"

„Este o datorie de onoare a statului român să continue demersurile pentru returnarea legitimă a Tezaurului României aflat la Moscova”. Declarația aparține ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și a fost făcută marți, 7 octombrie, la Craiova, la festivitățile de comemorare a 75 de ani de la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial și primirea refugiaților polonezi în România,

Ministrul Corlățean a făcut afirmația în contextul evocării momentului refugiul polonez pe teritoriul României după încheierea Pactului Ribentrop-Molotov și după invadarea Poloniei, ‘care a însemnat în esență zeci de mii de polonezi care și-au găsit refugiul și scăparea pe teritoriul României’, precum și punerea la adăpost, în seifurile BNR, a peste 3 tone de aur din tezaurul Poloniei care au fost returnate la sfârșitul războiului.

‘Refugiul polonez pe teritoriul României după încheierea Pactului Ribentrop-Molotov și după invadarea Poloniei a însemnat în esență zeci de mii de polonezi, atât conducerea politică a statului polonez — militari și civili, care și-au găsit refugiul și scăparea pe teritoriul României. Și acest lucru a fost posibil datorită voinței politice a conducerii statului român în acea perioadă complicată de început de conflagrație mondială.

A însemnat și asumarea unor riscuri în condițiile în care Germania nazistă și-a făcut prezența inclusiv pe teritoriul României. Și a însemnat în ultimă instanță foarte multă solidaritate, ospitalitate și spirit de umanitate evidentă manifestat de societatea românească și de cetățenii României (…)

Mai mult decât atât, o parte semnificativă din tezaurul Poloniei — peste trei tone de aur — a fost pusă la adăpost în seifurile Băncii Naționale a României și a fost returnată la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, așa cum era corect să se întâmple, statului polonez. Și i-am spus Mareșalului Senatului Republicii Polone, domnul Bogdan Borusewicz, în întâlnirea pe care am avut-o ieri la București, că soarta tezaurului Poloniei a fost mai fericită decât soarta tezaurului României care încă se află la Moscova”, a afirmat Corlățean.

El a subliniat că demersul de returnare a Tezaurului trebuie continuat, indiferent de momentele „mai proaste sau mai bune” din relația bilaterală cu Rusia. „Și aș vrea să spun și azi public că este o datorie de onoare a statului român, a conducerii politice și a Băncii Naționale a României, să continue demersurile pentru returnarea legitimă, așa cum este corect, a Tezaurului României de la Moscova în România, indiferent de momentele mai proaste sau mai bune pe care le trazersăm în relațiile bilaterale româno-ruse’, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

sursa: agerpres.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.