ROMÂNIA BREAKING NEWS

Timofti a pierdut. Republica Moldova, în mâna oligarhului Vladimir Plahotniuc

Timofti a pierdut. Republica Moldova, în mâna oligarhului Vladimir Plahotniuc

Războiul politic dintre președintele Republicii Moldova și oligarhul Vlad Plahotniuc s-a tranșat definitiv în această seară în favoarea omului de afaceri prin retragerea candidaturii lui Ion Păduraru la șefia Executivului de la Chișinău. După cum era de așteptat, Nicolae Timofti nu avea prea multe opțiuni în războiul cu Plahotniuc și majoritatea conturată în jurul PDM întrucât tehnocrații Ion Sturzu și Ion Păduraru nu aveau sprijin politic consistent pentru a trece de votul de investitură din Parlamentul de la Chișinău.

plahotniucAstfel, că desemnarea vicepreședintelui PDM, Pavel Filip este oarecum logică în sensul în care Plahotniuc i-a asigurat o majoritate de 55 de deputați din 101 de mandate cât are plenul de la Chișinău. Pe de altă parte, decizia lui Nicolae Timofti este oarecum bizară întrucât după refuzul desemnării lui Plahotniuc, liderul PDM, Marian Lupu a avut în plic majoritatea din spatele candidatului Filip. În fapt, Timofti a făcut un simplu joc de PR politic prin desemnarea și apoi retragerea lui Ion Păduraru la finalul unui mandat deloc ușor pentru șeful statului moldav, marcat de războiul dintre „Vlazi”.

Am desemnat un alt candidat. Am primit semnăturile de la 55 de deputati care îl susțin pe domnul Filat. Îîî, mă scuzați, domnul Filip. Îmi cer scuze. L-am autorizat să întocmească programul de activitate și lista guvernului și să le prezinte parlamentului spre examinare. Vreau să-i doresc domnului Filip succese”, a declarat președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, potrivit publika tv.md.

Spectrul alegerilor anticipate nu va fi spulberat de către Cabinetul condus de Pavel Filip, omul de taină al oligarhului Plahotniuc pentru că forțele pro-putiniste, societatea civilă și partidulețele care vor apărea în jurul diferiților actori politici de genul fraților Țopa, Maia Sandu ori Ana Guțu nu vor accepta ca PDM să controleze în primăvară alegerile pentru desemnarea noului președinte al Republicii Moldova. O altă problemă cu care viitorul cabinet Filip va porni la drum o reprezintă criza economică și accentuarea pauperizării societății moldovenești. În ce măsură democrații lui Plahotniuc vor reuși să convingă cu bunele lor intenții FMI, BERD și Bucureștiul să deblocheze banii destinați viitorul Moldovei rămâne de văzut. Pentru moment, președintele PDM, Marian Lupu a declarat următoarele:

„în cadrul acestei ședințe, având în vedere o situație mai tensionată în societate colegul nostru, Vlad Plahotniuc a venit cu propunerea să venim cu o soluție în acest sens, o soluție care să grăbească rezolvarea tuturor problemelor politice. Anume în acest context, după îndelungate dezbateri, la propunerea colegului nostru am mers prin a adopta o decizie de a fi înaintată candidatura lui Pavel Filip pentru funcția de prim-ministru”.nicolae-timofti

În schimb, politologul Vladimir Socor a susținut că prin desemnarea lui Pavel Filip la funcția de premier sistemul partidelor politice moldovenești s-a prăbușit fiind o înaintare indirectă a lui Vladimir Plahotniuc la pârghiile puterii executive.

„Ieri am salutat gestul președintelui Nicolae Timofti de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc. Am salutat această victorie, nu o victorie a instituțională a președinției RM, dar o victorie pentru lege și cinste în RM, dar aceași candidatură revine indirect, tot din partea domnului Plahotniuc, printr-un apropiat al său, Pavel Filip, membru al PD. L-am văzut pe domnul Filip cu ocazia manifestației organizate de domnul Plahotniuc în sprijinul său în scuarul Teatrului de Operă și Balet, când domnul Plahotniuc i-a primit acolo pe oamenii aduși din provincie în Chișinău. Alături de domnul Plahotniuc era domnul Filip. Domnul Plahotniuc, la acel eveniment era înconjurat de trei sau patru persoane apropiate, printre care Pavel Filip. Deci este o persoană dintre cele mai apropiate persoane ale domnului Plahotniuc”, a declarat Socor la Jurnal tv.md.

În ecuația politică de la Chișinău a lipsit implicarea directă a Bucureștiului care a ales pasivitatea și nepăsarea în războiul politic pe care Plahotniuc l-a câștigat cu prețul falimentării economiei moldovenești și al instabilității politice.

“Dar circumstanțele sunt cele care obligă România să joace un rol foarte important în Moldova. Cel mai important lucru pe care îl poate face statul român pentru Moldova este să devină un stat respectat, prosper și care se dezvoltă. Dacă își face sieși bine, România face bine și Republicii Moldova. Ca membru NATO și UE, România are responsabilitatea să se implice în politicile regionale, să discute intens cu guvernul de la Chișinău, să îl încurajeze să facă reforme, să respecte prevederile acordului de asociere cu UE. Dacă are posibilitatea, să acorde un suport economic Republicii Moldova, foarte bine condiționat. Mă gândesc, de exemplu, la posibilitatea deschiderii unui fond de dezvoltare care să faciliteze pătrunderea capitalului românesc în Republica Moldova. Asta ar fi calea cea mai simplă, care ar fi înțeleasă și de UE, și de cetățenii Republicii Moldova, inclusiv de cei care azi se uită spre Rusia”, a declarat analistul politic Igor Boțan, în presa de la București.

De cealaltă parte a baricadei, forțele pro-putiniste alături de simpatizanții platformei DA par deciși să răstoarne din stradă Cabinetul lui Plahotniuc cu riscul alegerilor anticipate de care fug cele trei partide pro-europene :PDM, PL și PLDM. În acest sens, liderul PN, Renato Usatâi a declarat că desemnarea lui Pavel Filip candidat la funcția de premier al RM este egală cu uzurparea puterii și implicit de lovitură de stat de care se face responsabil PDM.

„Voi înțelegeți ce se întâmpla acuma? Vedeți ce bine a fost regizat acest spectacol? Ceea ce vedem acum se numește uzurparea puterii, o lovitură de stat, organizată de PD. Declarația lui Păduraru și desemnarea lui Filip au avut loc într-o oră. Toata țara trebuie vină la Chișinău la miting. Este ultima noastra sansa”, a conchis Usatâi, potrivit deschide.md.

Astfel, că următoarele zile la Chișinău sunt cruciale dacă se va ajunge la presiunea străzii după votul de investire al Cabinetului Filip care este un instrument în mâinile lui Plahotniuc.

Publicat de autor Sebastian Rusuromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: