ROMÂNIA BREAKING NEWS

The Economist despre Ilan Shor și elita moldovenească în furtul miliardului din R. Moldova

The Economist despre Ilan Shor și elita moldovenească în furtul miliardului din R. Moldova

SE CAUTĂ: evazioniști cu conexiuni sus-puse, care au scos din bănci 1 miliard de dolari ce a dus la jefuirea Moldovei cu 1/8 din PIB-ul său. Moldova, o țară mică prinsă între România și Ucraina, este cea mai săracă țară din Europa. Furtul, care a avut loc în noiembrie, a condus, la rândul său la falimentul a trei bănci majore ale țării, o criză valutară, și o criză economică accentuată. Veniturile fiscale deja au fost lovite , dar apoi au venit problemele politice: toate partidele importante au membri implicați în jaf.

Acuzații de corupție, au fost lansate nu doar asupra politicienilor , dar și asupra sistemului judecătoresc, Băncii Naționale, băncilor comerciale precum și organelor de drept. Pe fundalul dovezilor de corupție profund înrădăcinate , finanțatorii internaționali ai Moldovei (UE, FMI, Banca Mondială și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) au înghețat sprijinul lor, ceea ce duce la diminuarea unor servicii spitalicești, și probleme iminente pentru plata salariilor în sectorul bugetar . Săptămâna trecută, Parlamentul Republicii Moldova a votat un nou prim-ministru, după trei luni de guvern interimar . Finanțarea internațională va reveni însă atunci când Moldova va curăța sistemul bancar.

Primul pas ar fi să se asigure că infractorii sunt eliminați. Dar acest lucru s-a dovedit a fi dificil într-un sistem în care poliția, autoritățile de reglementare și procurorii pot fi bine conectați cu infractorii.Cei din spatele jafului aveau cu siguranță prieteni în funcții înalte deoarece toate tranzacțiile au fost autorizate de către cei care lucrează în cadrul băncilor.

Unica probă de investigație a fost raportul Kroll, făcut public în urma unei scurgeri în aprilie.( a fost făcut public de speakerul Adrian Candu n.n.).
Acesta arată cu degetul la un grup de acționari obscuri coordonat de Ilan Shor, ajuns la cei nici 30 de ani ai săi un om de afaceri, care a fost arestat la domiciliu și apoi, în maniera unei farse, a fost ales primarul unui oraș ( Orhei –n.n.) .

Această rețea de acționari a efectuate manevre pentru a obține controlul majoritar la cele trei bănci majore din Republica Moldova într-o perioadă de doi ani, creând astfel condițiile pentru jaf.

Dar un obstacol major pentru curățarea băncilor este faptul că autoritățile de reglementare din Republica Moldova nu știu cine sunt acești acționari din umbră.

Băncile nu trebuie să declare proprietarilor lor la banca centrală din Republica Moldova, o practică pe care creditorii țării cer să fie reformată.
În plus, comentatorii din Moldova îndoiesc de capacitatea instituțiilor din țară pentru a da de urma potențialilor acționari ai băncilor.
Singura opțiune rămasă este o investigație suplimentară și o anchetă penală în afara Republicii Moldova și anume în Marea Britanie.

Potrivit raportului Kroll mai multe companii înregistrate ca și parteneriate limitate, lucru admis de legislația britanică, sunt implicate în acest jaf.
Chiar și punând sub acuzație doar o persoană implicată puternic în această fraudă ar putea arăta elitei moldovenești că aceasta nu are imunitate de la a plăti pentru crimele sale . Asta ar ajuta la eliminarea corupției, care împiedică dezvoltarea Republicii Moldova.”

Publicat de romaniabreakingnews.ro/R.Moldova – sursa: national.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: