ROMÂNIA BREAKING NEWS

Teroriștii pro-ruși din Estul Ucrainei „nu au lansatoare de rachete Buk”, dar se pozează cu ele!

Încă un militar separatist prorus a publicat pe VKontakte o fotografie în care apare, cu arma la piept și în poziție de drepți, în fața unui lansator de rachete despre care se crede că este sistemul BUK de fabricație rusă pe care separatiștii l-ar fi folosit pentru a doborî avionul malaysian joia trecută, ucigând 298 de oameni.

Ancheta internațională privind tragedia aviatică din estul Ucrainei, unde 298 de oameni au murit după ce un avion civil a fost doborât cel mai probabil de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă controlată de separatiști, pare a intra în sfârșit pe făgașul normal. Dovezile continuă să se adune, iar informațiile preliminare confirmă că aeronava Boeing 777 a fost atacată de proruși, însă din eroare, după cum susțin oficiali americani. „Explicația cea mai plauzibilă este că e vorba de o eroare” și că racheta a fost lansată „de un echipaj slab pregătit”, dat fiind faptul că sistemul utilizat – o baterie de rachete sol-aer de fabricație rusească BUK – necesită un anumit grad de cunoaștere și de pregătire, a anunțat marți un oficial american din domeniul securității, sub acoperirea anonimatului.

Această ipoteză este confirmată și de o nouă fotografie cu un separatist prorus care s-a pozat în fața lansatorului de rachete, postând imaginea pe VKontakte (Facebookul rusesc). Serghei Pașcenko s-a pozat mândru în fața lansatorului și, apoi, a postat fotografia pe VKontakte, cea mai populară rețea de socializare din Rusia. Fotografia a fost imediat preluată de presa ucraineană și o parte din cea rusă, multe adăugând mesajul: „Ești un adevărat erou. Nu ai trădat Ucraina, ci tocmai ai oferit dovezi clare că BUK-ul era rusesc. Bravo!”. Între timp, contul Sergei Pașcenko a fost șters de pe VKontakte.

Pe 21 iunie, la o zi după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko declarase un armistițiu de o săptămână, separatiștii proruși au atacat baza militară ucraineană de la Adiivka, dotată cu rachete sol-aer (SAM). Săptămâna următoare, presa controlată de Kremlin citează separatiști din Armata Republicii Donețk care susțin că au capturat un sistem de rachete BUK. Ministerul Apărării de la Kiev neagă că un sistem SAM a ajuns în mâinile rebelilor.

Separatiștii se pozează chiar cu rachetele și pun poze pe VKontakte, cea mai populară rețea de socializare din Rusia, și alte platforme.

adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: