ROMÂNIA BREAKING NEWS

Tensiuni între Varşovia şi Berlin, tributare experienţei istorice de ,,prietenie” polono-germane

Tensiuni între Varşovia şi Berlin, tributare experienţei istorice de ,,prietenie” polono-germane

Experienţa istorică a relaţiilor de ,,prietenie” polono-germane – nu intrăm în amănunte , au determinat Polonia să fie foarte circumspectă, faţă de ,,grija şi bunele intenţii” ale Germaniei. Când ,,te-ai fript, cel puţin odată, cu Sauerkrautsuppe”, devii mai precaut şi …schimbi meniul! (n.a.)

Barbara Bodalska, scrie în ediția poloneză a Euractiv despre vizita întreprinsă în Ucraina, pentru  ,,o deschidere, în vederea remedierii controverselor şi soluţionarea conflictelor ucraineano-poloneze”, a ministrului polonez de externe Witold Waszczykowski care cu această ocazie şi-a exprimat dezacordul faţă de politica Berlinului vis-à-vis de Polonia, argumentând că  ,,Germania sprijină opoziţia poloneză”. Legăturile care ,,uneau” Varşovia şi Berlin-ul au fost afectate de remarcile ministrului german al apărării, Ursula von der Leyen, care a vorbit recent într-o emisiune de televiziune, despre necesitatea de a susţine „rezistenţa democratică sănătoasă a generaţiei tinere din Polonia”, …. „Noi dorim să menţinem dialogul, să argumentăm cu Polonia şi Ungaria”, a mai declarat d-na. ministru.

Însă, ministrul de Externe al Poloniei Witold Waszczykowski, deşi, aflat în Ucraina, a reacţionat rapid: ,,Suntem indignaţi de faptul că figurile politice germane, care în ultimii ani s-au decis să nu comenteze situaţia poloneză, au început să se amestece în treburile noastre interne. Pentru prima dată, ei recunosc că, de fapt, duc o politică de întărire a opoziţiei în Polonia. Aceasta este o intervenţie în afacerile interne ale ţării. Vom cere explicaţii „.

Presa poloneză, a făcut publică – în această situaţie, o declaraţie a ambasadei germane, care asigură că: …. „citatul ministrului apărării – frau Ursula von der Leyen -, care a circulat pe reţelele sociale a fost ,,modificat şi scos din context”. Doamna ministru şi-a exprimat în mod clar (şi diplomatic – n.a.) aprecierea ,,faţă de istoria poloneză”, subliniind şi ,,marile realizări ale ţării”, inclusiv ,,rolul-cheie al mişcării Solidarność”…

(Un bla-bla clasic, care, dacă n-ar fi diplomatic, am zice că-i limbaj de lemn – n.a).

Subliniind că aceste comentarii, ale ministrului german au fost făcute în cadrul unui program de televiziune,  …. ,,politica guvernului federal german nu este determinată în timpul emisiunilor de televiziune„, ambasada adăugând că ,,doamna [Ursula] von der Leyen a menţionat faptul că: …,,UE este construită printr-un proces incluziv de protejare şi întărire a valorilor europene comune, luând în considerare toate poziţiile„”.

În timpul acestei ,,faimoase” emisiuni, ministrul a mai spus că ,,copiii ei studiau în Polonia prin programul Erasmus în momentul schimbării guvernului” (!? –n.a.), şi din acest moment, ea ,,şi-a exprimat sprijinul faţă de rezistenţa generaţiilor mai tinere”.

Întrebată despre evoluţia integrării, ea a spus că ,,nu ar trebui să mergem mai departe în grupuri mici, ci să încercăm să implicăm toată Europa în acest proces”, de aici ar rezulta ,,necesitatea de a menţine dialogul cu Varşovia şi Budapesta” precum  şi dorinţa sa – a doamnei ministru german al apărării -, de a ,,apăra ţările din Europa de Est„.

De cine !? Nu ne este, prea, clar (n.a.) ….

,,Trebuie să ţinem cont de eforturile depuse de ţările baltice pentru a trăi în libertate, pentru a deveni membre ale Uniunii Europene, pentru a îndeplini condiţiile legate de zona euro„, a insistat d-na ministru, cu lămuririle. ,,Trebuie să ţinem cont  de ceea ce Polonia a desăvârşit, acolo unde mişcarea de solidaritate a jucat un rol de pionierat. Nu vreau să abandonez [ţările din Europa Centrală şi de Est] prea repede” (!? – n.a.)

Potrivit canalului tvn24.pl, comunicatul ambasadei germane a fost publicat după ce ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a solicitat o întrevedere, şi explicaţii, ataşatului german al  apărarii, ca reacţie la declaraţiile doamnei ministru Ursula von der Leyden.

Într-un comunicat imediat, Ministerul Apărării al Poloniei, ,,recomandă directorului Departamentului Afacerilor Externe militare, colonelul […], să cheme ataşatul german de la apărare […] pentru a clarifica situaţia„.

Reacţia ministrului Afacerilor Externe polonez, Witold Waszczykowski, n-a întârziat, anunţând, că departamentul său va cere imediat explicaţii şi va întreba ,,de ce, asemenea declaraţii inacceptabile sunt făcute publice !?„. De asemeni, ,,speră că este, pur şi simplu, una dintre acele neînţelegeri care se întâmplă atunci când este vorba de un reprezentant politic”, şi că, ,,vrem să oferim şansa de a retrage aceste remarci fără a crea incidente diplomatice„.

Între timp, UE trebuie să se hotărască, cum ,,scoate” Polonia din impas.

Comisia Europeană evaluează sprijinul pe care îl are Polonia în UE, în contradicţie cu guvernul polonez, care refuză să-şi modifice controversatele sale reforme juridice, în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni, fără precedent.

Considerând că diplomaţia poloneză în UE a fost subminată, săptămâna trecută (5 oct.), ambasadorul polonez la UE, Jarosław Starzyk, a demisionat din funcţia sa la Bruxelles.

P.S. (n.a.)

Se speculează acest fapt, invocându-se ,,motive personale”, sugerându-se, totodată, şi că ,,ar fi putut să fi colaborat cu serviciile de informaţii din perioada comunistă!”, ….. deşi, a fost numit ambasador la UE, în februarie 2016, de către Partidul Ordine şi Justiţie (PiS) – aflat la putere -, care a promis ,,să cureţe instituţiile statului de vestigiile comunismului”.

Un amănunt, nu lipsit de semnificaţie, prin luna august, anul acesta, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European ( şi fost premier, 2007-2012), s-a declarat îngrijorat de faptul că ţara sa natală, Polonia, ,,s-ar putea îndrepta către o ieşire din Uniunea Europeană”, în contextul în care Partidul Lege şi Justiţie (PiS) – conservator şi populist/naţionalist -, o formaţiune eurosceptică, se află în conflict cu Uniunea Europeană din cauza unei încercări de modificare profundă a ….sistemului judiciar!.

Acelaşi Partid Lege si Justitie (PiS) – aflat la putere, este cel care a provocat, prin decembrie 2016, proteste ample în Polonia, pentru că opoziţia s-a opus intenţiei lor de a limita accesul presei în Parlament, la votarea …. legii bugetului.

Simple coincidenţe, şablon sau export de ,,tehnologie”, care se aplică şi-n România!?

Dar, cum iarna nu-i ca vara, nici România nu-i ca Polonia!

Dar, cum Germaniei i-am fost aliaţi, si avem un neamţ în capul s(t)atului, nouă nu ni se poate întâmpla nimic! Bun!

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: