ROMÂNIA BREAKING NEWS

Tensiunea crește între Turcia și Rusia după ce un alt avion de vânătoare rus de tip Su-34 a violat spațiul aerian turc

Tensiunea crește între Turcia și Rusia după ce un alt avion de vânătoare rus de tip Su-34 a violat spațiul aerian turc

Tensiunea crește între Turcia și Rusia după ce vineri, un alt avion de vânătoare rus de tip Su-34 a violat spațiul aerian turc, în pofida unor avertismente radar. Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat pentru a da explicații, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a discuta situația.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat sâmbătă Kremlinul să acționeze „în mod responsabil” și să respecte „deplin” spațiul aerian al Alianței Nord-Atlantice. Incidentul vine la două luni de la doborârea de către Turcia a unui avion rusesc în Siria, fapt ce a tensionat relațiile dintre cele două țări și a dus la impunerea unor sancțiuni economice din partea Moscovei.

„Îndemnăm în mod clar Federația rusă să nu încalce spațiul aerian turc, care este totodată spațiu aerian NATO”, subliniază ministerul.

„Subliniem încă o dată că (eventuale) consecințe nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor aparține în totalitate Federației ruse”, avertizează diplomația turcă.

Stoltenberg: „Incidente anterioare au arătat cât de periculos este un asemenea comportament”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a îndemnat sâmbătă Rusia să acționeze „în mod responsabil” și să respecte „deplin” spațiul aerian al Alianței Nord-Atlantice, imediat după ce Ankara a anunțat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 i-a încălcat vineri spațiul aerian.

„Îndemn Rusia să acționeze în mod responsabil să să respecte deplin spațiul aerian NATO”, declară Stoltenberg, citat într-un comunicat.
„Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă”, îndeamnă secretarul general al Alianței.
NATO subliniază în comunicat că „incidente anterioare au arătat cât de periculos este un asemenea comportament”.

„Salut contactele directe dintre Ankara și Moscova și le îndemn la calm și dezescaladare. NATO este solidară cu Turcia și susține integritatea teritorială a aliatului nostru, Turcia”, afirmă Stoltenberg, citat în comunicat.

„Aliații au convenit în decembrie să sporească prezența unor avioane de alertă timpurie de tip AWACS în spațiul aerian turc, în contextul în care continuăm să consolidăm apărarea aeriană a Turciei”, mai declară secretarul general al NATO, insistând că această decizie a fost adoptată înaintea incidentului de vineri.

redactia Romani Breaking News reamintește că Turcia a doborât un avion rus în noiembrie, incident care a afectat relațiile dintre cele două țări. În replică, Rusia a impus sancțiuni economice Turciei, care au afectat turismul și exporturile.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: