ACTUALIZARE – Tânără acidentată de autoturismul ambasadei Rusiei

ULTIMA ORA: AMBASADORUL FEDERATIEI RUSE A REFUZAT RIDICAREA IMUNITATII DIPLOMATICE A SECRETARULUI AMBASADEI, CARE S-A FACUT VINOVAT DE COMITEREA GRAVULUI ACCIDENT. ACESTA IN CELE DIN URMA A PLECAT DIN ROMANIA FIIND CHEMAT LA MOSCOVA ! 24.oct .

Consulul Ambasadei Rusiei la București, Andrei Lancikov, a declarat pentru agenția rusă de știri Ria Novosti că secretarul I care a comis accidentul rutier de duminică circula cu viteză regulamentară și că era treaz, chiar dacă a refuzat testarea alcoolemiei, conform Rador. Consulul a mai spus că nu se poate spune deocamdată dacă diplomatul este vinovat și că tânăra alerga pe trecerea de pietoni si ca exista dubii privind faptul ca accidentul s-ar fi produs pe o trecere de pietoni. Desi exista inregistrarea video ca proba de netagaduit a accidentului. (n.r.)

Ministrul de Externe Titus Corlățean, la convocat   pe ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malghinov, caruia i-a transmis o notă verbală, prin care solicită autorităților ruse să retragă imunitatea diplomatică a secretarului Ambasadei, care a comis accidentul rutier de duminică.

„Ministrul Corlățean a subliniat așteptările părții române ca Ambasada să coopereze pe deplin cu autoritățile române pentru investigarea circumstanțelor accidentului. A subliniat, în acest context, necesitatea ca justiția să se pronunțe asupra responsabilităților care decurg din accidentul menționat”, se arată într-un comunicat al MAE.

Transmitem așteptarea ca legea să își spună cuvântul și responsabilitatea în fața unei curți de justiție să se materializeze. Suntem într-un proces de reflecție internă, care nu e simplu în raport de practica internațională în materie de privilegii și imunități, cu privire la poziționarea noastră față de posibilitatea solicitării ridicării imunității diplomatului respectiv”, a spus Corlățean.

El a arătat că, din informațiile părții române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident și a apreciat că acesta ar fi trebuit totuși să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.

Ministrul a mai arătat că este necesară o discuție cât mai curând cu ambasadorul Federației Ruse la București, chiar dacă între minister și ambasadă a existat o corespondență pe această temă.

Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlățean, trebuie să ia toate măsurile permise de convențiile internaționale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federației Ruse constituie o infracțiune.

Tânăra de 19 ani lovită de o mașină a Ambasadei Rusiei pe o trecere de pietoni din Sectorul 3 al Capitalei este în comă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, având contuzii la creier.

Dacian Dumitrescu