ROMÂNIA BREAKING NEWS

ACTUALIZARE – Tânără acidentată de autoturismul ambasadei Rusiei

ULTIMA ORA: AMBASADORUL FEDERATIEI RUSE A REFUZAT RIDICAREA IMUNITATII DIPLOMATICE A SECRETARULUI AMBASADEI, CARE S-A FACUT VINOVAT DE COMITEREA GRAVULUI ACCIDENT. ACESTA IN CELE DIN URMA A PLECAT DIN ROMANIA FIIND CHEMAT LA MOSCOVA ! 24.oct .

Consulul Ambasadei Rusiei la București, Andrei Lancikov, a declarat pentru agenția rusă de știri Ria Novosti că secretarul I care a comis accidentul rutier de duminică circula cu viteză regulamentară și că era treaz, chiar dacă a refuzat testarea alcoolemiei, conform Rador. Consulul a mai spus că nu se poate spune deocamdată dacă diplomatul este vinovat și că tânăra alerga pe trecerea de pietoni si ca exista dubii privind faptul ca accidentul s-ar fi produs pe o trecere de pietoni. Desi exista inregistrarea video ca proba de netagaduit a accidentului. (n.r.)

Ministrul de Externe Titus Corlățean, la convocat   pe ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malghinov, caruia i-a transmis o notă verbală, prin care solicită autorităților ruse să retragă imunitatea diplomatică a secretarului Ambasadei, care a comis accidentul rutier de duminică.

„Ministrul Corlățean a subliniat așteptările părții române ca Ambasada să coopereze pe deplin cu autoritățile române pentru investigarea circumstanțelor accidentului. A subliniat, în acest context, necesitatea ca justiția să se pronunțe asupra responsabilităților care decurg din accidentul menționat”, se arată într-un comunicat al MAE.

Transmitem așteptarea ca legea să își spună cuvântul și responsabilitatea în fața unei curți de justiție să se materializeze. Suntem într-un proces de reflecție internă, care nu e simplu în raport de practica internațională în materie de privilegii și imunități, cu privire la poziționarea noastră față de posibilitatea solicitării ridicării imunității diplomatului respectiv”, a spus Corlățean.

El a arătat că, din informațiile părții române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident și a apreciat că acesta ar fi trebuit totuși să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.

Ministrul a mai arătat că este necesară o discuție cât mai curând cu ambasadorul Federației Ruse la București, chiar dacă între minister și ambasadă a existat o corespondență pe această temă.

Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlățean, trebuie să ia toate măsurile permise de convențiile internaționale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federației Ruse constituie o infracțiune.

Tânăra de 19 ani lovită de o mașină a Ambasadei Rusiei pe o trecere de pietoni din Sectorul 3 al Capitalei este în comă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, având contuzii la creier.

Dacian Dumitrescu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: