ROMÂNIA BREAKING NEWS

Suspinul românilor timoceni: „Cei mai mulți cred că suntem străini, dar noi ne simțim români”

Suspinul românilor timoceni: „Cei mai mulți cred că suntem străini, dar noi ne simțim români”

Studenții din Valea Timocului care învață la Timișoara încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația românilor din Valea Timocului. Primul pas a fost înființarea Asociației Studenților Timoceni (AST) sub sigla căreia studenții români din Serbia au concurat cu la Sport Fest, o competiție sportivă studențească.

Organizat de Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest și OSUT, Sport Fest a adunat sute de studenți care participă la competiții de înot, tenis de câmp, tenis de masă, badminton, volei, baschet, fotbal sau handbal. Scopul evenimentului studențesc este promovarea unui spirit de echipă și încurajarea unui mod de viață sănătos, bazat pe mișcare, bună dispoziție, competivitate și fair-play.
În competiție au intrat cu o echipă de baschet și studenții timoceni de la Timișoara. Cu tricouri personalizate cu sigla Asociației Studenților Timoceni (AST), studenții din Valea Timocului au declarat că vor să promoveze organizația pe care au înființat-o în toamna anului trecut pentru a semnala problemele cu care se confruntă românii din Valea Timocului, cărora Serbia nu le acordă statut de minoritate națională, fiind numiți „vlahi”. „Situația românilor din Valea Timocului e foarte ciudată. Sunt oameni care vor să învețe limba română și nu au unde”, a declarat președintele Asociației Studenților Timoceni de la Timișoara, Miloș Zurzevic (foto).

Tânărul a mai declarat că inclusiv între studenții români de la Timișoara, timocenii sunt considerați străini. „Cei mai mulți spun că suntem străini, dar noi ne simțim români pentru că vorbim română și acasă, dar venind din Serbia cred că suntem străini, dar noi suntem români”, a mai declarat Miloș Miloș Zurzevic, potrivit căruia studenții români din Valea Timocului învață în România pe banii statului român. Studenții timoceni au organizat și un eveniment dedicat românilor din Timoc, „Cunoaște-i pe românii din Timoc”, eveniment care va avea loc luni, de la ora 18.00, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: