Trupele Statelor Unite și ale NATO disclocate în Marea Neagră au fost plasate în alertă maximă, imediat după ce au fost raportate incidentele din timpul zilei de ieri, de la Slaveansk și Kromatorsk ! /OPERAȚIUNE ANTITERORISTĂ UCRAINEANĂ – Aerodromul Kramatorsk a fost eliberat PRIN LUPTĂ! /
„Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave pe apă și mai multe trupe pregătire pe uscat !„, anunță Secretarul General NATO
Luni, un avion de luptă rusesc a survolat în repetate rânduri distrugătorul american Donald Cook, cu puțin timp înainte ca acesta să ajungă în portul Constanța, din România. Acesta nu a răspuns solicitărilor radio ale navei americane și a continuat survolările la aproape 200 de metri de nava. Avionul rusesc insă nu era înarmat după cum au observat marinarii de pe distrugătorul american
Intensificarea măsurilor de ripostă față de intervenția Federației Ruse este confirmată și de recenta reuniune a Ambasadorilor NATO, care s-a încheiat cu puțin timp în urmă, la Bruxelles. Potrivit declarației oficiale a Secretarului General NATO, Anders Fogh Rasmussen, coaliția a căzut de acord să aplice pe viitor măsuri militare pentru a demonstra puterea NATO și pentru a întări sistemul de apărare colectivă.
Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave pe apă și mai multă pregătire pe uscat
Rasmussen a anunțat că misiunile de poliție aeriană din statele baltice se vor înmulți și că noi nave vor fi dislocate în Marea baltică, în Estul Mediteranei „și oriunde va fi nevoie”. Concomitent, a mai precizat Secretarul General NATO, planurile de apărare ale Alianței vor fi revizuite.
Video WashingtonTimes.com : Armata SUA la Marea Neagră în alertă maximă
Video: Demonstrație de forță a forțelor ucrainene la Slaveansk
Civili pro-ruși au încercat să blocheze deplasarea trupelor ucrainiene.
În apropiere de Kramatorsk câțiva zeci e oameni au încercat să oprească coloana de tehnică militară ucraineană, însă militarii ucraineni i-au ținut la distanță, scriecorespondent.ua. “Militarii ucraineni s-au aliniat într-un coridor și au lansat o rachetă de avertisment, iar separatiștii s-au îndepărtat”, scrie publicația. Incidentul a avut loc la 10 km de Kramatorsk.
Video:
Mobilizare la Odesa: Arici antitanc pe litoralul Mării Negre
Locuitorii orașului Odesa sunt pregătiți de un eventual atac al separatiștilor proruși. Oamenii și-au cumpărat veste antiglonț, amenajează posturi de control, iar doritorii merg la cursuri medicale gratuite.
Și plajele din Odesa au fost pregătite pentru o eventuală invazie. Pe litoralul Mării Negre au fost săpate tranșee și instalați arici antitanc. Încă de ieri, militanții proruși din Odesa au anunțat că intenționează să blocheze orașul și să proclameze o „republică populară”.
Nici în Transnistria situația nu este liniștitoare. Tiraspolul solicită din nou Rusiei să-i recunoască independența
Așa-numitul Soviet Suprem al regiunii separatiste din stânga Nistrului va adresa Rusiei o nouă solicitare de recunoaștere a independenței regiunii. Subiectul a fost votat unanim la ședința plenară de astăzi.
Apelul privind „inițierea unei proceduri de recunoaștere a autoproclamatei rmn” este adresat Dumei de Stat, Consiliului Federației, președintelui Rusiei și liderului de la Tiraspol. „Scopul final al poporului transnistrean este recunoașterea statului creat”, a declarat vicepreședintele pretinsului legislativ de la Tiraspol, Serghei Ceban.
Potrivit rezultatelor referendumului din septembrie 2006, declarat ilegal de către autoritățile de la Chișinău, 97,2% dintre respondenți au pledat pentru independența regiunii și alipirea Transnistriei la Rusia.
Și în Republica Moldova situația este mai mult decât îngrijorătoare.
Federația Rusă prin serviciile sale de securitate pe teritoriul Republicii Moldova, este mult mai activă decât la ei, la Moscova” Tudor Botnaru, ex-ministru al Securității Naționale
Securitatea statului Republica Moldova depinde enorm de cum vor evolua lucrurile în sud-estul Ucrainei. În cazul în care ne pomenim la gurile Nistrului cu o „republică populară” subordonată Rusiei, Republica Moldova riscă să piardă Transnistria și o parte din sudul său. Această opinie o împărtășesc mai mulți experți care au lucrat și mai activează în domeniul securității naționale.
Tudor Botnaru, ex-ministru al Securității Naționale, consideră că starea de lucruri în Republica Moldova depinde mult de felul în care vor evolua lucrurile în Ucraina. Dacă Federația Rusă își va retrage trupele de la frontieră și ucrainenii își vor relua controlul asupra clădirilor administrative, găsind limbaj comun cu federaliștii, problema se soluționează și în favoarea RM.
„Dacă se va ajunge însă la un război civil, noi vom fi cei care, tangențial, vom suferi poate chiar mai mult decât ei. Cred totuși că, până la urmă, problema va fi rezolvată pe cale politică. Când spun însă că vom suferi am în vedere că se poate forma o ‘republică populară Donețk’, care ar avea ieșire la gurile Dunării și ale Nistrului, și devenim astfel stat limitrof cu Federația Rusă. În acest caz, ei vor controla sudul Basarabiei și Transnistria îngenunchindu-ne și pe noi”, susține fostul ministru al Securității.
Întrebat cât de activă este, în opinia sa, Federația Rusă prin serviciile sale de securitate pe teritoriul Republicii Moldova, Botnaru a declarat că „este mult mai activă decât la ei, la Moscova”. „Lucrează mult, lucrează prin intermediul coloanei a cincea: rusofili, rusofoni, comuniști, socialiști, au agentura de altădată a securității moldovenești care a trecut de partea lor și colaborează mai departe. Au o bază operativă foarte bogată și foarte puternică și își fac mendrele cum vor”, a spus fostul ministru al Securității, precizând că autoritățile trebuie să țină sub control această situație. „Domnul Troenco e un general care trebuia demult atras la soluționarea acestor probleme. Este un specialist bun, binevenit în aceste condiții în fruntea Ministerului Apărării”, a mai spus Botnaru.
Ilașcu: „Ar exista o înțelegere între FR și UE”
Fostul deținut politic în Transnistria, Ilie Ilașcu, este de părere că ar fi existat o înțelegere între Federația Rusă și guvernele statelor UE de a diviza statul ucrainean. „Întotdeauna autoritățile din Europa și nu numai s-au temut de statele mari slave. Cu câțiva ani în urmă, un lucru similar s-a întâmplat în Iugoslavia, care dintr-un stat mare s-a transformat într-un teritoriu dezmembrat. Consider că Ucraina urmează același scenariu, cu atât mai mult cu cât autoritățile de la Kiev sunt încă prea fragile și nu au puterea de a opune rezistență serviciilor secrete ale Federației Ruse”, spune el. Potrivit lui Ilașcu, Republica Moldova este total dependentă de situația din Ucraina. „Dacă Ucraina pierde această confruntare, RM pierde cred că nu numai Transnistria, ci și o parte din sudul său. Chișinăul, în timpul de față, nu are posibilitatea de a opune rezistență ori de a influența în mod favorabil situația. Politicienii nu pot face nimic decât declarații sterile, iar rușii fac ce au făcut și cu două, trei secole în urmă – acaparează noi teritorii și țin cont doar de propriul interes”, a mai spus Ilașcu.
Serviciile rusești, active pe teritoriul RM !!!
Surse de încredere care au solicitat anonimatul au declarat pentru JURNAL de Chișinău că în Republica Moldova sunt 22 de organizații subordonate serviciilor speciale rusești, membrii cărora sunt instruiți pentru a destabiliza situația. Aceștia se pregătesc, își întăresc forțele. De regulă, se întrunesc în tabere în sânul naturii. O astfel de tabără a fost organizată anul trecut în pădurea din apropierea Șerpenilor. Acolo au fost instruite peste 600 de persoane, printre care cetățeni ai Ucrainei, ai Transnistriei, inclusiv ai RM.
„Avem forțe gata de a ieși când va fi momentul, se pregătesc, își întăresc forțele. Situațiile actuale din Ucraina n-au apărut peste noapte. Îmbrăcați în haine verzi, separatiștii care au ocupat clădirile administrative din sud-estul Ucrainei fuseseră pregătiți și au așteptat ordinul. Noi avem în Transnistria bazele militare ale Armatei a 14-a, ele permit să înarmăm o armată întreagă cu tehnică militară și cu arme de luptă. Doi câte doi, acești oameni de pe întreg teritoriul RM, cu armamentul și echipamentul din Transnistria, pot în scurt timp forma divizii întregi, bine dotate” .
Dreptul la libertatea întrunirilor, mai important ca securitatea statului?
Potrivit acelorași surse, echipe de provocatori sunt pregătite la Bălți, la Cahul și, deja, la Comrat. „Autoritățile noastre nu fac decât să monitorizeze situația, deși n-ar trebui să aștepte când vor izbucni aceste forțe. Trebuie să fie luate niște măsuri preventive ca să fie stabilite persoanele influente, organizatorii. SIS și MAI încurcă democrația cu interesul de apărare a securității statului. Argumentează că nu iau atitudine pe motiv că nu doresc să încalce drepturile omului, se invocă dreptul la libertatea întrunirilor. Dar scopul acestor organizații este de a destabiliza situația în RM”.
Subordonații serviciilor speciale rusești s-au întâlnit la Tighina!
Aceeași sursă ne-a informat că sâmbătă, 12 aprilie, reprezentanți a 12 organizații subordonate serviciilor speciale rusești s-au întrunit la Tighina. Au fost în jur de 57 de persoane. Printre acestea, membri ai organizației obștești „August” din Chișinău, care s-ar ocupa de identificarea, la solicitarea rudelor, a mormintelor soldaților sovietici căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, „Soiuz desantnikov” și altele. Au discutat despre acțiunile întreprinse de autoritățile ucrainene îndreptate împotriva separatiștilor (colegi de-ai lor care au ocupat întreprinderile administrative din orașele din sud-estul Ucrainei) și au stabilit să se deplaseze la Odesa în zilele de odihnă. Totodată, au stabilit să se deplaseze în grupe mai mari, mai aproape de data de 25 mai, data alegerilor prezidențiale în Ucraina, unde vor fi utilizați pentru diverse acțiuni îndreptate spre apărarea intereselor rușilor în teritoriu.
Surse:washingtontimes.com, jurnal.md, deschide.md