ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sub auspiciile „Zilele Basarabiei la București”, OSB organizează la Parlamentul României, conferință despre efectele Acordului de Asociere cu UE pentru R. Moldova

Sub auspiciile „Zilele Basarabiei la București”, OSB organizează la Parlamentul României, conferință despre  efectele Acordului de Asociere cu UE pentru R. Moldova

Pentru cinstirea celor 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România – marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, Organizația Studenților Basarabeni (OSB), organizează Festivalului “Zilele Basarabiei” la București, organizat de opt ani consecutiv, pentru a marca Marea Unire.

Ca parte a acestui Festival, în data de 23 martie 2015, are  loc conferința „Efectele Acordului de Asociere cu U.E. pentru Republica Moldova”, eveniment realizat cu sprijinul Parlamentului României – Comisia românilor de pretutindeni.
Semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană la 27 iunie 2014 și a actelor conexe – liberalizarea regimului de vize și crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, marchează o etapă nouă în evoluția Republicii Moldova și reconfirmă vectorul european de dezvoltare a țării. Pentru a continua însă apropierea de U.E. și pregătirea pentru procesul de preaderare, noul guvern de la Chișinău trebuie să implementeze o serie de reforme structurale, care ar permite finalizarea procesului de tranziție economică, crearea unei economii de piață funcționale, consolidarea statului de drept și dezvoltarea unor strategii durabile. Aceste teme și multe altele vor fi dezbătute în cadrul sus-menționatei conferințe.
La conferință vor participa personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri, mass-media și tineri de pe ambele maluri ale Prutului.Dezbaterea este organizată cu sprijinul Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României și se va desfășura la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu, între orele 11:30-14:00.Acces: intrarea B3 – Senat, Calea 13 Septembrie (vis-a-vis de Academia Română), începând cu ora 11:20Evenimentul este parte a Festivalului “Zilele Basarabiei” la București.
https://www.facebook.com/events
*

Din Programul Festivalului ,,Zilele Basarabiei”, ediția a VIII-a:

Luni, 23 martie 2015:
11:30 – 14:00 – Conferința ”Efectele Acordului de Asociere cu U.E. pentru Republica Moldova”
Locație: Palatul Parlamentul, Sala ”Avram Iancu” (intrarea B3, etaj P1)
La conferință vor fi prezente personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/958557527501616/
Marți, 24 martie 2015:
16:00 – 17:30 – Lansare de carte: „”Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956” de Igor Cașu
Locație: Librăria Mihail Sadoveanu, Bd. Magheru, nr. 6-8
Bazat pe documente inedite de arhivă, devenite abia recent accesibile, volumul propune, în premieră, o analiză complexă a fenomenului represiunilor politice în stânga Nistrului (a ceea ce va deveni din 1924 Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) și în Basarabia după ocupația sovietică din 1940, până în 1956.
Cartea este la ediția a doua, revizuită și adăugită, care conține date noi de arhivă și mărturii noi despre masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), referințe la dosare devenite recent accesibile din arhiva fostului CC al PCM, din categoria mapa specială (особая папка), precum și o listă bibliografică actualizată.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/685316441578959/
Miercuri, 25 martie 2015:
11:00 – 13:30 – Concursul de talente „Acum și veac..”, dedicat lui Grigore Vieru.
Locație: Casa de Cultură a Studenților, str. Calea Plevnei, 61
Concursul va premia laureații celor 3 categorii propuse: poezie și proză, pictură, fotografie și artă digitală.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/782339831842246
Vineri, 27 martie 2015:
11.00 – 14.30 – Omagiu artizanilor Unirii. Depunere de flori la mormântele marilor înaintași. Plecarea de la km 0 (Universitate).
Locație: Mănăstirea Cernica, comuna Cernica, jud. Ilfov
În cea mai importantă zi a Festivalului – ziua Unirii Basarabiei cu România, participanții la Festivalul ,,Zilele Basarabiei”, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Țării, printre care se numără și Pantelimon Halippa, Ion Pelivan și primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ține o slujbă de pomenire. Comemorarea de la cimitirul Mănăstirii Cernica este deja o tradiție. Pentru al optulea an consecutiv, în data de 27 martie, Organizația Studenților Basarabeni din București își exprimă astfel recunoștința și aprecierea față de cei care au luptat pentru propășirea valorilor neamului românesc.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/667580256703926/
19:00 – Concert extraordinar #dinBasarabia, cu participarea Zdob și Zdub, Alternosfera și Cuibul.
Locație: Arenele Romane (cort acoperit), Parcul Carol, str. Cuțitul de argint, nr. 26
Seara vom încununa ziua Unirii cu un concert electrifiant, 100% LIVE, cu cele mai bune trupe din Basarabia. Eveniment organizat în colaborare cu Centrul pentru Integrare și Dezvoltate PRUT.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/575064185970567
Sâmbătă, 28 martie 2015:
16:30 – 19:00 – Proiecție de film documentar: „Te iubesc, Ion și Doina”, în regia Leontinei Vatamanu.
Locație: Muzeul Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff, nr. 3
Vom încheia a VIII-a ediție a Festivalului ,,Zilele Basarabiei” cu un film dedicat legendarului tandem, Ion și Doina Aldea –Teodorovici, un documentar în care a trebuit să încapă multă iubire, zbucium și sacrificiu, două vieți scurte, dar și o întreagă veșnicie pentru care s-au născut cei doi….
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/1566760386913697/

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: