ROMÂNIA BREAKING NEWS

SUA sub teroare! Cetățean român – rănit în atacul armat de la Las Vegas. Carnagiul din Las Vegas era inevitabil?

SUA sub teroare! Cetățean român – rănit în atacul armat de la Las Vegas. Carnagiul din Las Vegas era inevitabil?

Carnagiul din Las Vegas, cel mai grav din istoria americană recentă, a realimentat dezbaterea asupra securității în hoteluri și localurile de spectacol, chiar dacă o serie de experți estimează că nimic nu ar fi putut împiedica tragedia de duminică, relatează marți AFP.

În urma atacului armat ce a avut loc la un festival de muzică country în aer liber, s-au înregistrat cel puțin 50 de morți și peste 400 de răniți.

Potrivit Reuters, o persoană de 64 de ani a deschis focul din camera sa de hotel aflată la etajul al 32-lea asupra unei mulțimi de peste 22.000 de persoane prezente la eveniment.

Un cetățean român a fost rănit în atacul armat ce a avut loc duminică, în Las Vegas – Statele Unite ale Americii, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)

„Potrivit informațiilor obținute, până la acest moment, printre persoanele rănite în urma atacului a fost identificată o persoană de cetățenie română. Aceasta a fost transportată și internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate”, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, consulul onorific al României la Las Vegas îl va vizita pe cetățeanul român de îndată ce starea de sănătate a acestuia va permite acest lucru.

Consulatul General al României la Los Angeles este în contact permanent cu autoritățile locale și este pregătit să acorde asistență consulară, arată MAE.

‘Această tragedie nu putea fi evitată. Punct’, estimează Patrick Brosnan, fost polițist din New York, devenit consultant în securitate.

Hotelurile sunt locuri deschise, unde se intră foarte ușor: nu există detectoare de metale la intrare, iar bagajele nu sunt aproape niciodată controlate. Mai ales în marile hoteluri-cazino pentru care este renumit Las Vegas-ul, cu cele 150.000 de camere de hotel ale sale.

Prin urmare, trăgătorul din Las Vegas, Stephen Paddock, a reușit fără nicio dificultate să instaleze un arsenal de circa 15 arme de foc în hotelul Mandalay Bay.

‘Oamenii aduc cu ei bagaje mari în hoteluri, nu este un semn îngrijorător’, remarcă Richard Frankel, fost agent FBI și profesor-asistent pentru studii de securitate internă la St.John University.

Totuși, cazinourile sunt mai supravegheate decât holurile hotelurilor.

Recent, atentatele comise la Manchester Arena și la Bataclan în Paris au dus la o întărire a securității în sălile de concerte. Atentatele din 11 septembrie 2001 au dus de asemenea la punerea în aplicare a unor protocoale de securitate sporite pe aeroporturi.

În Las Vegas, Stephen Paddock a reușit să ocolească toate măsurile luate pentru a proteja locul concertului de muzică country pe care l-a vizat. El s-a instalat la înălțime, la cel de-al 32-lea etaj al unui hotel situat chiar în față, ‘împroșcându-i’ pe cei peste 22.000 de spectatori cu o ploaie de gloanțe, ucigând cel puțin 59 de oameni și rănind peste 500.

El s-a sinucis înainte ca poliția să intre în camera sa, iar motivele lui rămân neelucidate.

Pentru a opri aceasta, ar trebui instalat un detector de metale la fiecare ușă, cu ofițeri, și camere la fiecare punct de ieșire-intrare și oameni care să le supravegheze. Nu putem face aceasta’, susține Shwan Engbrecht, președintele societății de protecție Cass Global Security.

În opinia lui Shawn Engbrecht, dacă Stephen Paddock nu s-ar fi putut instala într-o cameră din Mandalay Bay, ‘el s-ar fi dus la motelul din față sau pe un acoperiș’. Pesimist, el adaugă: ‘Dacă cineva vine spre voi cu o armă de asalt cu intenția de a vă ucide, nu-i veți putea supraviețui foarte multă vreme’.

În ceea ce privește interzicerea sau reglementarea dreptului de portarmă în SUA, protejat de al doilea amendament al Constituției, nici Donald Trump, nici Congresul nu par gata să schimbe lucrurile.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: