SUA si-ar putea modifica dispozitivul militar din Europa din cauza actiunilor Rusiei

Statele Unite ar putea modifica dispozitivul militar american din Europa din cauza actiunilor Rusiei in Ucraina, avertizeaza un oficial de la Departamentul american al Apararii.

Actiunile ruse in Europa si in zona Eurasia ar putea conduce Statele Unite sa reexamineze dispozitivul militar si necesitatile in privinta deplasarilor viitoare de trupe, a exercitiilor militare si antrenamentelor in regiune„, a declarat Derek Chollet, consilier al Pentagonului responsabil de Securitatea Internationala.

Statele Unite nu doresc confruntarea cu Rusia„, a dat asigurari Chollet in fata membrilor Comisiei Fortelor Armate a Camerei Reprezentantilor. Derek Chollet nu a oferit detalii despre reexaminarea dispozitivului militar american. Referindu-se la „interventia militara ilegala a Rusiei in Ucraina„, Chollet a precizat ca aceste actiuni modifica „peisajul de securitate in Europa„, fiind o sursa de instabilitate la frontierele NATO.

Ocuparea sediilor administratiilor regionale din estul Ucrainei este „foarte ingrijoratoare„, a adaugat Chollet, apreciind ca eventuale actiuni ruse in estul Ucrainei „ar fi in mod clar o escaladare foarte grava a crizei„.

De altfel, un oficial al Pentagonului spune ca Rusia utilizează trupele de pace staționate în regiunea separatistă Transnistria pentru susținerea regimului de la Tiraspol.

Surse: Mediafax /ProTv