Anuntul a fost facut de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, Andre Goodfriend care nu a indicat si numele de pe lista, invocand legislatia care le protejeaza identitatea. Potrivit Washingtonului, aceste persoane aduc atingere intereselor americane sau sunt implicate in fapte de coruptie.
„Ne bazam deciziile pe probe solide”, a spus Goodfriend, adaugand ca e nevoie de un „mediu ne-corupt” pentru companiile care fac afaceri in Ungaria. Presa ungara scrie ca ar fi vorba de Arpad Habony, un consilier al premierului Viktor Orban, oameni de afaceri apropiati ai partidului aflat la guvernare si 3 membri din conducerea Fiscului, printre care si presedintele autoritatii pentru aplicarea NAV, echivalentul local al TVA. Ar fi implicate insa si ONG-uri care au deturnat fonduri catre partide politice, scrie presa maghiara.
Este un incident diplomatic grav, ce va fi discutat luni intr-o comisie din Parlamentul Ungariei. Ministrul de externe de la Budapesta l-a convocat deja pe insarcinatul cu afaceri pentru a-i cere mai multe informatii, insa Goodfriend a refuzat sa dea detalii, spunand ca informatiile sunt confidentiale.
Interzicerea accesului unor persoane pe teritoriul american a fost folosita pana acum ca sanctiune impotriva Rusiei si este o masura dura, mai ales in cazul unei tari NATO. Wall Street Journal citeaza surse din Ungaria potrivit carora unor companii americane li s-a conditionat accesul la contracte pe bani europeni de subcontractarea unor companii locale. ( Wall Street Journal,inprofunzime.md )