ROMÂNIA BREAKING NEWS

SUA, NATO, se aude? Rogozin amenință că va interveni în Transnistria

Rogozin-Republica-MoldovaVicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabilul Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat asupra încălcării drepturilor cetățenilor ruși din Transnistria, în contextul crizei din Ucraina, subliniind că Rusia își va proteja cetățenii împotriva abuzurilor, scrie Europa Liberă.

„Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană și restul lumii ar fi o amenințare directă la securitatea și libertățile constituționale ale celor 200.000 de cetățeni ruși cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituționale ale cetățenilor săi”, a declarat Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter, potrivit agenției Interfax.

În contextul în care Republica Moldova urmează să semneze în următoarele luni Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia încearcă să mărească presiunile asupra acesteia, au susținut mai mulți oficiali. Vineri, reprezentanții Ministerului de Interne și Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova au participat la audieri în Parlament unde au subliniat că autoritățile ar trebui să se aștepte la provocări în stânga Nistrului, în contextul situației tensionate din Ucraina, potrivit IPN.

Negocierile din dosarul transnistrean nu au mai înregistrat progrese în ultima perioadă, în ciuda tentativei comunității internaționale de a negocia o soluție în cadrul formatul „5 + 2” ( Moldova, Triaspol, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, SUA și UE ca observatori).

Se pare că Rogozin urmează exact linia directoare a președintelui rus Vladimir Putin, care a provocat îngrijorarea în comunitatea internațională. Este vorba despre declarația Kremlinului din 2 martie, care a fost emisă după ce Putin a vorbit la telefon cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon: „Vladimir Putin a menționat că, în caz de orice escaladare a violenței împotriva populației vorbitoare de limbă rusă din regiunile de est a Ucrainei și Crimeei, Rusia nu va putea să stea departe și s-ar recurge la orice măsuri sunt necesare în conformitate cu dreptul internațional”. Aceasta stabilește a creat un precedent înfricoșător pentru toți vecinii Rusiei.

Fiecare stat din fosta Uniune Sovietică, din Asia Centrală în Țările Baltice, are o mare populație vorbitoare de limba rusă, iar această declarație sugerează că Rusia își rezervă dreptul de a invada atunci când simte că populația sa este amenințată. Reacția naturală a oricărui aliat al Rusiei în regiune ar fi să caute garanții de securitate astfel încât să nu devină următoarea Ucraina. Pentru țările din Europa de Est și Caucaz, inclusiv Armenia, această declarație ar putea stârni dorința unei apropieri mai strânse cu NATO și Uniunea Europeană.

 

Sursa: epochtimes-romania.com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.