ROMÂNIA BREAKING NEWS

SUA felicită România și Republica Moldova pentru inauguarea gazoductului Iași-Ungheni

„Această conductă de gaze naturale de 43 de kilometri va oferi Republicii Moldova beneficiile unei diversificări a livrărilor în sectorul energetic, un acces la piața competitivă a Europei și o creștere a securității energetice”, a declarat Jenifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Ea a adăugat că Statele Unite sunt „angajate să ajute (Republica) Moldova să atingă aceste obiective prin programe care vor îmbunătăți mediul de reglementare și vor reduce consumul de energie”.

Premierii român Victor Ponta și moldovean Iurie Leancă au inaugurat miercuri, cu ocazia Zilei Independenei, un gazoduct care va permite fostei republici sovietice să-și reducă dependența față de livrăriile de gaze naturale rusești.

„Mulțumită acestui gazoduct, Republica Moldova nu se va mai teme că va fi privată de energie” de către gigantul rus Gazprom, unicul furnizor până în prezent, a declarat Ponta, citat de AFP, la o ceremonie la care a fost prezent și comisarul european însărcinat cu Energia Günther Oettinger.

Leancă a mulțumit Comisiei Europene (CE), care a finanțat o parte a proiectului, precizând că primele livrări de gaze naturale sunt așteptate la 1 septembrie.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta care asigură legătura între orașul românesc Iași (nord-est) și cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Potrivit autorităților române, conducta va livra inițial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldovenești, consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Gazoductul se oprește în prezent la Ungheni, un orășel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chișinău, capitala moldoveană, în următorii doi-trei ani.

România produce aproximativ 11 miliarde de metri cub de gaze naturale pe an și importă 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Consumul în România a scăzut puternic în ultimii ani, până la 12 miliarde de metri cubi în 2013, față de 18 miliarde de metri cubi de gaze înainte de izbucnirea crizei economice.

Sursa: Mediafax

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.