SUA este cele mai mare client pentru armamentul românesc și în 2015, pentru al șaselea an consecutiv, ajungând să cheltuiască anul trecut nu mai puțin de 60 de milioane de euro pentru aceste importuri. Surprizele de pe această listă de clienți din 2015 le constituie Arabia Saudită și Gabon, țări cu care România a mai lucrat în domeniu în trecut, însă niciodată la acest nivel financiar, de aproximativ 15 milioane de euro fiecare.
Apariții surpriză, cu sume importante, sunt și țări precum Serbia, Ungaria, Italia sau Canada, cu care România a avut relații nesemnificative sau inexistente în ultimii 6 ani, în acest domeniu. Bulgăria, Turcia și Franța sunt clienții constanți de arme românești care și-au crescut cel mai mult achizițiile față de anul precedent.
Nivelul exporturilor de armament și tehnică militară ale României s-au menținut în 2015 aproximativ la fel cu anul precedent, ridicându-se la peste 156 de milioane de euro, adică cu mai puțin de 2% în minus față de 2014. România a mai câștigat în 2015 49,51 milioane de euro din operațiunile de tranzit și transbordare de armament, desfășurate pe teritoriul românesc, precum și 5,27 milioane de euro din intermedierea unor tranzacții de armament între alte state, conform rapoartelor trimestriale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, citate de Gândul.
Turcia, Bulgaria și Franța și-au mărit semnificativ achizițiile de arme românești, de șase ori, respectiv de trei și de peste două ori față de anul precedent. Clienți precum Serbia, Ungaria, Canada sau Italia, care nu existau sau făcea achiziții infime în anii trecuți, au cheltuit milioane de euro pe tehnica militară românească în 2015.