ROMÂNIA BREAKING NEWS

Studiul și cunoașterea limbii române va deveni obligatorie în R. Moldova

Studiul și cunoașterea limbii române va deveni obligatorie în R. Moldova

În Republica Moldova, procesul de învățământ se desfășoară în limba română, în limbile minorităților naționale sau în una din limbile de circulație internațională. Totodată studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituțiile de învățământ de orice nivel.

Învățământul va fi obligatoriu până la vârsta de 18 ani în R. Moldova. Prevederea va fi aplicată nu mai târziu de anul 2018. Acest lucru este stabilit în Codul Educației, care a fost adoptat joi de Parlament în lectură finală, cu votul a 55 de deputați, informează Moldpres.
Proiectul vine să înlocuiască Legea învățământului adoptată în anul 1995. Documentul stabilește că în sistemul educațional, procesul de învățământ se desfășoară în limba română, în limbile minorităților naționale sau în una din limbile de circulație internațională. Totodată studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituțiile de învățământ de orice nivel.
O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că pentru evaluarea rezultatelor obținute de elevi în clasele primare vor fi utilizați descriptori, și nu note cum este în prezent. Autorii proiectului propun ca posturile de rector, prorector și decan să poată fi deținute de una și aceeași persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a câte cinci ani fiecare. În același timp, în licee vor putea preda doar profesori cu diploma de master, iar la universitate – doar cadre didactice cu diplome de doctor.
În document mai este stabilit că directorii instituțiilor de învățământ vor fi aleși prin concurs și vor avea mandate limitate la patru ani.

Codul urmează să intre în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării, cu excepția unor prevederi.
Potrivit altui proiect de lege adoptat astăzi în lectura a doua a Parlamentului, angajații din sfera bugetară vor avea salarii mai mari de la 1 octombrie curent. Astfel, cu o sută de lei va crește salariul tarifar pentru categoria I de salarizare, care va constitui o mie de lei. În consecință vor crește retribuțiile pentru toate categoriile de salarizare din Rețeaua tarifară unică.
Și cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor avea de la 1 septembrie curent salarii mai mari cu circa 20 la sută. Angajații grădinițelor vor primi retribuții majorate cu aproximativ 38 la sută.

Parlamentul a mai adoptat astăzi în lectura a doua proiectul de lege care stipulează că mărimea alocației pentru copiii care și-au pierdut întreținătorul va fi raportat la pensia minimă pentru limita de vârstă și va constitui 30 la sută din mărimea acesteia.
Pensia minimă pentru limită de vârstă constituie în prezent circa 750 de lei. Asta ar însemna că după intrarea în vigoare a modificărilor adoptate, alocația pentru copiii care și-au pierdut întreținătorul va fi de peste 200 de lei.

Surse:Yahoonews, Epochtimes

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.