ROMÂNIA BREAKING NEWS

Studenți români care uimesc cu invențiile lor. Invenția lor: Ochelari care controlează computerul

Impresionați de tragedia unui prieten, patru studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, au inventat o pereche de ochelari inteligenți care pot controla computerul. Studenții spun că invenția lor ar putea ajuta persoanele imobilizate, care nu-și pot mișca brațele.

Ochelarii acționează ca un asistent virtual. „Este format dintr-o pereche de ochelari video, adică pacientul poate vedea pe un ecran proiectat în fața ochilor o imagine de pe calculator și o cameră web care preia imaginea pupilei ca să știe în ce direcție se uită utilizatorul”, declară studentul Emil Condrea, unul dintre membrii echipei, pentru Știrile TVR.
Navigarea se face cu ajutorul ochilor, Mouse-ul este controlat de ochi, iar click-ul de o privire ce durează mai mult de o secundă. Tastatura clasică a fost înlocuită cu una virtuală, modificată, astfel încât să fie mai ușor de folosit. Și emailurile sunt scrise mai usor datorită textelor predictibile, deocamdată pentru limba engleză. iar e-mail-urile, de exemplu, pot fi scrise mai ușor cu ajutorul textelor predictibile.
Studenții caută soluții ca dispozitivul să fie micșorat pentru a fi cât mai lejer de purtat și speră să găsească un sponsor pentru a produce dispozitivul în masă. Invenția a primit premiul de excelență la Festivalul Internațional al Educației de la Iași.

Ochelarii joacă rolul unui asistent virtual. Cei patru studenți, în colaborare cu profesorul lor îndrumător, au dezvoltat trei aplicații ușor de folosit de cei imobilizați în scaunul cu rotile.

Studenții caută investitori ca să poată îmbunătăți produsul și să-l producă la scară largă.

Surse: stiri.tvr.ro, ro.stiri.yahoo.com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.