ROMÂNIA BREAKING NEWS

Stema unui oraș din Republica Moldova evocă Turnul Dezrobirii (demolat în 1944)

Stema unui oraș din Republica Moldova evocă Turnul Dezrobirii (demolat în 1944)

În Monitorul Oficial al Republicii Moldova [1] a fost publicat Decretul privind înregistrarea stemei și drapelului orașului Vatra, municipiul Chișinău, nr. 633-IX, Chișinău, 9 septembrie 2022. Prin acest decret, promulgat de doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se aprobă stema stabilită prin Decizia Consiliului Orășenesc Vatra nr. 5.6 din 12 august 2022.

Vatra este un oraș aflat sub jurisdicția sectorului Buiucani al municipiului Chișinău.

Anexa nr. 1 a decretului amintit reproduce descrierea stemei:

„În câmp roșu, un turn de piatră, de plan pătrat, crenelat, de argint, așezat pe talpa scutului, având înfipt în vârf un tricolor vertical albastru-galben-roșu, și  acostat de două chei adosate, de asemenea de argint. În talpa scutului, în câmp de argint , o roată de șină, înaripată, neagră. Scutul timbrat de o coroană murală  de argint cu trei turnuri”.

Anexa nr. 2 descrie drapelul orașului.

 

Extras din Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Fără a se referi în mod explicit la acesta, stema se referă la „un turn de piatră, de plan pătrat, crenelat, de argint” care se înfățișează foarte asemănător cu Turnul Dezrobirii, inaugurat la 31 octombrie 1942, la Ghidighici, în apropierea Chișinăului, în cadrul evenimentelor organizate de Guvernământul Basarabiei sub numele „Serbările Dezrobirii”, făcând referire la reintegrarea Basarabiei sub administrație românească, în vara anului 1941. Monumentul, proiectat de arhitecții Octav Doicescu și Dumitru Ghiulamila, avea următoarea pisanie:

„XVI IULIE MCMXLI [16 iulie 1941]

S-A ÎNĂLȚAT ACEST TURN AL DESROBIRII BASARABIEI ÎN AL DOILEA AN DE DOMNIE GLORIOASĂ A REGELUI MIHAI I, CONDUCĂTOR AL STATULUI FIIND MAREȘALUL ION ANTONESCU, VICEPREȘEDINTE AL CONSILIULUI DE MINIȘTRI PROFESORUL MIHAI ANTONESCU ȘI GUVERNATOR AL BASARABIEI GENERALUL C. GH. VOICULESCU. CONSTRUIT PE LOCUL DE UNDE GENERALUL ION ANTONESCU, COMANDANTUL DE CĂPETENIE AL ARMATELOR ROMÂNO-GERMANE, A URMĂRIT ȘI CONDUS ÎN ZIUA DE 16 IULIE 1941 OPERAȚIUNILE DE CUCERIREA ORAȘULUI CHIȘINĂU. TURNUL DESROBIRII, SIMBOL AL FAPTELOR GLORIOASE DE ARME ALE ARMATEI ROMÂNE ȘI STRAJA NECLINTITĂ A DREPTURILOR NOASTRE PE ACESTE PĂMÂNTURI, ESTE PREDESTINAT SĂ SERVEASCĂ GENERAȚIILOR VIITOARE CA LOC DE RECULEGERE, ÎNĂLȚARE MORALĂ ȘI MÂNDRIE NAȚIONALĂ.

OCTOMBRIE 1942”

Edificiul a fost distrus în 1944 de către trupele sovietice [2].

Amintim, în acest context, inițiativa Fundației „Turnul Dezrobirii Basarabiei”, care își propune reedificarea monumentului din 1942 [3].

____________________________________________________

Note:

[1] Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 284-290 (8328-8334), Partea I, 16 septembrie 2022, p. 56.

[2] „Turnul Dezrobirii Basarabiei, sau atunci când pietrele vorbesc. Sovieticii au încercat să-i ascundă până și urmele”, Glasul, 10 martie 2020, https://glasul.info/2020/03/10/turnul-dezrobirii-basarabiei-sau-atunci-cand-pietrele-vorbesc-sovieticii-au-incercat-sa-i-ascunda-pana-si-urmele/.

[3] https://fundatiaturnuldezrobirii.md/ro/, „Turnul Dezrobirii Basarabiei – proiect propus de Fundația omonimă”, Consiliul Unirii, 6 ianuarie 2022, https://www.consiliul-unirii.ro/2022/01/06/turnul-dezrobirii-basarabiei-proiect-propus-de-fundatia-omonima/.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: