ROMÂNIA BREAKING NEWS

Staţia spaţială chineză Tiangog-1, de 8,5 tone, şi-a accelerat coborârea necontrolată către Pământ. Nu se știe în ce colț al planetei se va prăbuși

Staţia spaţială chineză Tiangog-1, de 8,5 tone, şi-a accelerat coborârea necontrolată către Pământ. Nu se știe în ce colț al planetei se va prăbuși

Staţia spaţială chineză Tiangog-1, “Palatul ceresc”, de 8,5 tone şi-a accelerat coborârea necontrolată către Pământ şi se preconizează că se va prăbuşi în câteva luni, anunță Guardian. Tiangog-1, a fost lansat în 2011, ca un „puternic simbol politic” al Chinei, parte a unei ambiţioase campanii ştiinţifice de a transforma China într-o superputere spaţială.

Staţia Tiangog-1, a realizat misiuni atât cu echipaj cât şi fără, şi a găzduit-o în 2012 pe prima femeie astronaut chineză, Liu Yang, în 2012.

Oficialii chinezi au confirmat încă din 2016, că au pierdut controlul staţiei spaţiale. Agenţia spaţială a Beijingului a notificat ONU că se aşteaptă ca Tiangong-1 să se prăbușească pe pământ, între octombrie 2017 şi aprilie 2018.

De atunci, altitudinea orbitei staţiei a scăzut constant, iar în ultimele săptămâni a ajuns în atmosfera mai densă a Pământului şi a început să coboare mai rapid.

“Acum, când perigeul ei este sub 300 de kilometri şi este într-o atmosferă mai densă, rata de decădere a crescut. Mă aştept să cadă în următoarele câteva luni – sfârşit de 2017 sau început de 2018”, a spus Jonathan McDowell, un cunoscut astrofizician de la Harvard.

Deşi mare parte din ea va arde în atmosferă, McDowell spune că unele părţi, care ar putea avea şi 100 de kilograme, ar putea lovi suprafaţa Pământului. Locul în care se va prăbuşi nu va putea fi cunoscut nici măcar în ultimele zile înainte să se întâmple, a adăugat astrofizicianul.

Cateva recorduri ale programului spatial cu echipaj uman al Chinei, potrivit spacealliance.ro

-primul laborator spatial Tiangong 1 a fost lansat in septembrie 2011 si si-a deposit cu mult asteptarile, fiind mentinut operational pana la inceputul lui 2016, atunci cand, din motive de siguranta a fost dezafectat; el a fost inlocuit in septembrie 2016 de Tiangong 2; Tiangong 1 va reintra in atmosfera in 2017
-primul chinez in spatiu a fost Yang Liwei la bordul capsulei Shenzhou 5 in 2003
-prima iesire in afara capsulei (spacewalk) a fost cea a lui Zhai Zhigang la bordul lui Shenzhou 7 in 2008
-Liu Yang a fost prima femeie din China ce a zburat in spatiu, la bordul lui Shenzhou 9 in 2012
-primul echipaj chinez format din trei membri a fost Shenzhou 7 in 2008: Zhai Zhigang, Liu Boming si Jing Haipeng
-cea mai lunga expeditie in spatiu a unui echipaj chinez a durat 15 zile, Shenzhou 10 in 2013
-cea mai lunga misiune Shenzhou a fost cea a lui Shenzhou 8, fara echipaj la bord, de 16 zile
-in total 11 chinezi au ajuns in spatiu
-pentru anii urmatori CNSA a programat cel putin lansarea unui echipaj pe an
-prima statie spatiala, modulara si permanent locuibila este asteptata in 2020

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: