ROMÂNIA BREAKING NEWS

Statele Unite și Israelul se retrag din UNESCO! Motivația: poziții anti-Israel.

Statele Unite și Israelul se retrag din UNESCO! Motivația: poziții anti-Israel.

Statele Unite ale Americii au anunțat joi, oficial decizia de a se retrage din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), dorind să rămână în cadrul acestei organizații doar cu statutul de „observator”, informează agențiile internaționale de presă.

Departamentul de Stat, motivează retragerea SUA prin „nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației”. Washingtonul deplânge totodată faptul că, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

„Această decizie nu a fost tratată cu lejeritate și reflectă îngrijorările Statelor Unite referitoare la acumularea arieratelor față de UNESCO, necesitatea unei reforme în profunzime a organizației și parti-pris-urile sale antiisraeliene persistente”, a transmis Departamentul de Stat American într-un comunicat postat pe site-ul său.
Același comunicat precizează că Statele Unite vor continua „să contribuie cu opinii, perspective și expertize americane în anumite dosare importante administrate de organizație, inclusiv pentru programele de protejare a patrimoniului mondial, susținerea libertății presei și promovarea colaborării științifice și a educației”.

Washingtonul a prevenit la începutul lunii iulie în legătură cu intenția sa de a-și reexamina legăturile cu UNESCO după decizia prin care această organizație a declarat centrul vechi din Hebron, un oraș din Cisiordania ocupată, drept „zonă protejată” a patrimoniului mondial. Decizia, considerată „un afront adus Istoriei”, „discreditează și mai mult o agenție ONU care este deja foarte discutabilă”, a declarat în acea vreme ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.

Statele Unite, cel mai mare aliat al Israelului, se distanțaseră deja de UNESCO de câțiva ani. Astfel, SUA și-au suspendat participația financiară la UNESCO în 2011 după primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline, însă a continuat de atunci să ocupe un loc în Consiliul Executiv al UNESCO, alcătuit din 58 de membri.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat tot joi că Israelul se pregătește să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), la câteva ore după ce SUA au făcut un anunț similar, transmite Reuters.

UNESCO este cel mai bine cunoscută pe plan mondial pentru acțiunile sale de conservare a patrimoniului cultural, inclusiv pentru alcătuirea unei liste cu situri incluse în patrimoniul mondial, și pentru programe de promovare a educației în țările în curs de dezvoltare.

Șeful executivului israelian a calificat drept ‘curajoasă și morală’ decizia Statelor Unite de a părăsi UNESCO.

La rândul său, ambasadorul israelian al ONU, Danny Danon, a salutat hotărârea SUA de a se retrage din UNESCO. ”Intrăm într-o nouă eră la Națiunile Unite — una în care, atunci când se practică discriminarea contra Israelului, trebuie să se plătească prețul. UNESCO a devenit un câmp de luptă pentru a denigra Israelul, neglijându-i rolul și afirmațiile veritabile. Decizia luată astăzi (de SUA) marchează un punct de cotitură pentru UNESCO: rezoluțiile absurde și rușinoase adoptate de această organizație contra Israelului au consecințe”, a menționat Danon într-un comunicat.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: