ROMÂNIA BREAKING NEWS

Starlink, internetul prin satelit a lui Elon Musk se implementează și în România. Cât va costa conexiunea?

Starlink, internetul prin satelit a lui Elon Musk se implementează și în România. Cât va costa conexiunea?

Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de miliardarul Elon Musk, a fost autorizat și în România, informează romaniabreakingnews.ro citând o declarație a lui Sabin Sărmaș, președinte Comiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, Potrivit lui Sărmaș, principalul beneficiu pe care acest sistem îl va aduce este conectarea la internet de mare viteză a zonelor izolate.

(…) suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.
Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.
Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.
Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.
Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.
Beneficiile? Nenumărate.

Amintim că anterior, în contextul războiului din Ucraina, miliardarul american Elon Musk a ajutat Ucraina să-și asigure conexiunea la internet cu ajutorul Starlink.

Stralink, este potrivit descrierii de pe site-ul companiei, starlink.com/satellites „CEL MAI AVANSAT SISTEM DE INTERNET DE BANDA LARGA DIN LUME.” Internetul Starlink funcționează prin trimiterea de informații prin vidul spațiului, unde se deplasează mult mai repede decât prin cablul de fibră optică și poate ajunge la mult mai mulți oameni și locuri.

În timp ce majoritatea serviciilor de internet prin satelit provin astăzi de la sateliți geostaționari unici care orbitează planeta la aproximativ 35.000 km, Starlink este o constelație de mai mulți sateliți care orbitează planeta mult mai aproape de Pământ, la aproximativ 550 km, și acoperă întregul glob. Deoarece sateliții Starlink se află pe o orbită joasă, timpul de date dus-întors între utilizator și satelit – cunoscut și sub numele de latență – este mult mai mic decât în cazul sateliților aflați pe orbită geostaționară. Acest lucru îi permite Starlink să ofere servicii precum jocurile online, care de obicei nu sunt posibile pe alte sisteme de bandă largă prin satelit.

Serviciul Starlink va fi disponibil începând cu anul 2022 potrivit estimărilor de pe site-ul furnizorului. Asta înseamnă că în următorii aproximativ doi ani, vom putea să folosim internetul prin intermediul sateliților lui Elon Musk la un preț de aproximativ 100 de dolari pe lună.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: