Ștanski recunoaște că e deranjată de ce și cum se predă în școlile cu predare în limba română din Transnistria

Șefa departamentului de externe al administrației de la Tiraspol, Nina Ștanski se arată deranjată despre ce și cum se predă în insituțiile de învățământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educației de la Chișinău.

„Nu e vorba aici doar de Transnistria. Orice stat din lume ar fi deranjat dacă copiilor li se predă cursuri care pot fi surse de conflict și extremism, menite să ducă la ură interetnică”, a declarat Ștanski în cadrul unui interviu acordat publicației ruse Vzglead.

Ștanski a mai adăugat că doritorii de a învățat limba română o pot face și în afara acestor școli, în cadrul cursurilor opționale. „Limba română ca limbă străină poate fi studiată în cadre legale la cursurile de limbi străine. Spre exemplu, eu am beneficiat de asemenea cursuri”, a adăugat aceasta.

Mai mult, șefa „diplomației” transnistrene a declarat că nu exclude faptul că la Chișinău sunt persoane interesate ca situația școlilor cu predare în limba română să fie una mai rea față de celelalte școli din regiune pentru a atrage atenția comunității internaționale.

Menționăm că pe 19 octombrie CEDO a emis în hotărâre prin care condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, obligând-o să achite despăgubiri de peste un milion de euro.

Moldova.ORG