ROMÂNIA BREAKING NEWS

SRI despre incidentele din Piața Victoriei: „datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ”

SRI despre incidentele din Piața Victoriei: „datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ”

Serviciul Român de Informații precizează că datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ „instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”, se arată într-un comunicat al Serviciului Român de Informații transmis redacției RBN Press.

„În legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: Serviciul Român de Informații a acționat potrivit competențelor legale deținute, datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”

Potrivit SRI, a existat „un schimb de informații operativ” cu MAI, precum și la nivelul Jandarmeriei și SPP.

„În această situație a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituțiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ștefu Viorel și Bogdan Despescu — IGPR, precum și la nivelul Jandarmeriei și SPP. Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014 și Legii nr. 14/1992, SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate, așa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală”, se mai arată în comunicatul SRI.

Potrivit Agerpress, peste 100.000 de persoane, conform unor surse din Jandarmerie, au protestat miercuri seară în Piața Victoriei din Capitală față de deciziile Guvernului în domeniul Justiției. Câțiva protestatari din Piața Victoriei au aruncat petarde către jandarmi. Jandarmeria a cerut manifestanților să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice. Pompierii au intervenit să stingă un incendiu izbucnit la un panou publicitar. Patru persoane rănite au fost duse la spital. Jandarmii au confiscat sticle incendiare, petarde și torțe. Aproximativ 20 de persoane au fost reținute.

Mai multe sticle incendiare, petarde și torțe erau pregătite să fie folosite împotriva jandarmilor la protestul din Piața Victoriei din Capitală și au fost confiscate, a anunțat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Timp de o oră, mai mulți protestatari, au aruncat cu petarde, fumigene, sticle și pietre înspre forțele de ordine. Jandarmii au replicat cu gaze lacrimogene. În final, grupul a fost dispersat.

În urma acestei acțiuni, jandarmii au ocupat Piața Victoriei iar protestul s-a încheiat.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: