ROMÂNIA BREAKING NEWS

Spirala prostiei și trădării în R. Moldova

În ultimul timp am observat o serie de evenimente care se produc periodic cu o legitate descurajantă pentru anumiți actori politici. Ceea ce miră e faptul că în ciuda predecesorilor care au dat-o în bară, producînd prostii devenite etalon, urmașii le repetă cu același avînt și încrîncenare.

Spirala prostiei

Mulți oameni în Moldova nu văd nicio diferență între ratingul funcției și ratingul personal, între poziția de funcționar și cea de lider, între calități și carismă. Or,  diferența e simplă: rating al  funcției o poate avea și maimuța,  dacă e parașutată în funcția de președinte, premier sau spicher.  Dar va avea oare maimuța voturi, asta deja e o altă întrebare,  deloc simplă.  Aici e nevoie de Voință, Carismă, Forță, Energie, Calități de lideri, Capacitate de asumare a riscului și răspunderii politice.

În 1996, premierul Andrei Sangheli era convins că lumea îl iubește la nebunie, dorindu-l președinte. Fără a analiza situația, acesta s-a aventurat în campania prezidențială, acumulînd 9.47%.  Pierzînd bătălia, Sangheli și-a pierdut și fotoliul, cu tot cu bodyguarzi, cabinete, telefoane personale și ce este cu adevărat trist –secretare…

În 2001, cineva l-a convins pe premierul Sturza că este Erou național,  sabie a dreptății, Titan al gîndirii economice, Mesia așteptat cu lacrimi pe ochi de milioane de moldoveni.  Și asta în pofida dezastrului economic în care a alunecat țara grație „talentului managerial” al acestui oligarh.  Amintim, că potrivit datelor Băncii Mondiale, în 1999, 80% din populație trăiau sub pragul sărăciei, 20%  într-o sărăcie cruntă.  (Moldova Human Development Report 2003). PIB pe cap de locuitor în 1999 în prețuri curente a atins nivelul statelor africane – 323 USD (azi se apropie de 2300 USD). Cu asemenea “realizări marcante”, oligarhul  Sturza s-a plasat cu multă pompă și mare alai cap de listă la PD și a dat-o în bară,  acumulînd  5%. Astăzi Sturza apare mai mult în ipostază de comentator politic, care mai și dă lecții de morală, iar uneori chiar indicații alianței de la guvernare.

În 2009, premierul V.Tarlev, cu un rating egal al președintelui Voronin, chiar a crezut că lumea este la culmea răbdării și disperării, cerînd cu furie participarea sa în electorală și plasarea în fotoliul de Lider Național. În jurul lui Tarlev s-a format un adevărat megabloc, la care au aderat  vreo 7 partide, vreo 8 lideri de tot soiul, o groază de mercenari, lingăi și aventurieri de tot felul.  Cu o asemenea nunta electorală, Tarlev era convins că va acumula cel puțin vreo 40%. La declararea rezultatelor electorale de 2.74%…., cel mai longeviv premier al țării  a ajuns la limita infarctului.Dar Tarlev nu s-a oprit aici. În iunie 2009 acesta se aventurează din nou în alegeri, luîndu-l și pe premierul Braghiș în bloc. În fine, de această dată, cei doi foști premieri au acumulat mai puțin decît separat. Dacă în aprilie 2009, PSD-ul lui Braghiș a acumulat 3.75, iar UCM lui Tarlev 2.74, atunci în iulie 2009, aceștia acumulează și mai puțin -1.86%. Astfel, Tarlev s-a îngropat și pe sine, și pe Braghiș.

Desigur, am avut și spicheri cu ambiții.

În 1998, liderul PDAM Dumitru Moțpan era spicher. Lipsit de carismă, voință, suport popular, acesta a crezut că lumea geme, dorindu-l președinte sau spicher pe viață. Plasat în fruntea listei, PDAM acumulează 3.64, fiind aruncat din legislativul moldovenesc.

Ex-spicherul D.Diacov, în februarie 2009 se lasă convins de sirenele care-i cîntau osanale că a venit timpul să urce pe cal. E timpul, ziceau ele, să iei sabia, să duci oștenii la luptă. Diacov a urcat pe cal și a luat 2.9%. Lumea zice că și aceste voturi au fost oferite doar din milă de liderul PCRM V.Voronin.

Ultimul spicher care se credea Mesia a fost Marian Lupu. Patru ani consecutiv acesta era văzut de multe sirene ca un candidat real la funcția de președinte. Întreaga țară vă iubește, Marian Ilici, îi șopteau acestea de 9 ori pe zi și tot de atîtea ori pe noapte.

Veți lua majoritatea, la sigur. Cu ratingul dvs. de 45-50% (care de fapt era încredere) sunteți mai sus ca Voronin. Moșneagul e depășit. E timpul să-i dați un șut și să luați puterea. Sirenele, sărmanele de ele, confundau ratingul cu încrederea și ratingul electoral cu ratingul funcției. În consecință, Lupu a acumulat 12%, și-a pierdut funcția de spicher fără a  obține funcția de președinte. Și asta grație unor sume exorbitante aruncate de Păpușar. Ce ar fi fost cu Lupu dacă nu ar fi avut milioanele lui Plahotniuc?  Astăzi sirenele le cîntă osanale lui Leancă și Corman…

Spirala trădărilor

În 2010, Nagacevschi oferă un raport încîlcit pe cazul 7 aprilie, în care Voronin, Papuc, și alții sunt deculpabilizați. Peste cîteva luni devine avocat al  păpușarului.

În mai 2011, la CNA și PG este depus dosarul firmei Parstar afiliate lui M.Ghimpu. Firma a prejudiciat statul cu 500 mln grație unui tender fictiv. Dosarul e pus la murat. PG tace.  După acest caz,  Ghimpu  devine subit un anti-pldm-ist înfocat. În 2013 susține demisia guvernului, iar mai tîrziu, îl acuză pe Filat că ar fi furat BEM.

La 19 iulie 2011, V.Ioniță este acuzat de M.Ghimpu că ar fi implicat în furtul a 6 mln lei prin falsificarea legii cazinourilor. Procuratura  Generală tace. Ioniță înțelege aluzia.  În septembrie 2014, V.Ioniță îl acuză pe Filat că ar fi furat 120 mln lei din BEM. PG și CNA se autosesizează imediat.

La 1 noiembrie 2011, aflăm din ZdG că A.Donciu are o casă de 5 mln lei. Altfel spus, cel care verifică averile, el însuși și-a ascuns averile. Procuratura tace. Donciu înțelege aluzia.  În 2013, șeful CNI declară că Plahotniuc este curat ca lacrima.

În 2013 ministrul PLDM V.Negruța este cercetat  penal de Procuratura Anticorupție controlată de PD pentru că „s-a grăbit” să achite fostului director al Asociației Parlamentul ’90, Pantelei Sandulachi, prejudiciul moral de 400 000 euro.  PG tace. Negruța înțelege aluzia. În septembrie 2014, Negruța acuză PLDM că a creat o gaură în buget de 8 mlrd lei.

În 2013-2014 aflăm de la Publika TV, că Voronin are mașini de 60 mln lei, nedeclarate. Voronin înțelege aluzia și-i elimină la 7 iunie pe Tkaciuc, Petrenco, Muntean care-l criticau pe păpușar din organele de conducere. După plenara din 7 iunie 2014, Voronin pornește o luptă crîncenă cu PLDM: cere demisia lui Recean, apoi a Maiei Sandu, apoi protestează contra lui Bumacov. Rezultatul este unul previzibil. CNI declară că Voronin, ca și partenerul său Plahotniuc,  nu are probleme cu averile.

La 5 mai 2014, poliția face o descindere la barul Cocos, renumit pentru consumul de droguri ușoare. Fiii lui Timofti, Nicu și Ștefan  sunt observați în bar. Acestora li se oferă coridor de trecere. Timofti înțelege aluzia. La 24 iulie 2014 aflăm că păpușarul, ministrul și vice-ministrul de interne, reprezentanți PLDM, sunt decorați de domnul președinte. În 2013 PSRM și I.Dodon demit guvernul Filat, refuzînd votarea guvernului Leancă. MAI tace. V.Abramciuc înțelege aluzia și părăsește partidul. Există și cazuri inverse. Cei care se declară adversari deschiși ai oligarhilor, imediat încasează dosare sau sunt atacați mediatic prin structurile de presă afiliate. Dar despre asta – în materialul ce va urma…

 Sursa, autor:  Bogdan Țîrdea

Articol semnalat pentru R.B.N Press – G-ral.(r) Ion Costaș

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.