ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto / Spectacol oferit de „Bizonul” românesc – TR85M1, în Germania

Antrenamentele pentru exercițiul multinațional de tip CALFEX – Combined Arm Live Fire Exercise (într-o traducere aproximativă: „Exerciții de trageri cu foc real din arme combinate”) care au loc în Germania în poligonul militar  din Grafenwoehr, care au început încă din luna mai a.c., au continuat, iar mașinile de luptă MLI 84M au trecut la întreținere și au lăsat locul „Bizonilor” (tancurile TR85M1).


Încă de la primele ore ale dimineții motoarele Bizonilor au început să răsune pe câmpul de luptă, pregătirea muniției, încărcarea în tancuri și …. gata de acțiune. Simplu și eficient, fără zarvă, fără agitație, doar comenzi scurte și zgomot de motoare.

Deplasarea în câmpul tactic fără evenimente, țintele timide parcă nu voiau să apară, se părea că mai au ceva de mers până la primul aliniament amenajat pentru tragere când se aude scurt prin stație comanda pentru tancul patru să angajeze ținta care se deplasa dinspre liziera pădurii.

O oprire bruscă, țeava se mișcă ușor către stânga, deodată se oprește, se aude un zgomot puternic, o flacără la gura țevii, mult praf și undeva în depărtare se vede o luminiță, un nor imens de praf și fum și locul unde fusese ultima dată ținta. Și acesta a fost doar începutul, toate cele patru tancuri au început să tragă în diversele tipuri de ținte fixe sau în mișcare aflate la diferite distanțe.


Un „spectacol” care a durat mai bine de două ore, țintă după țintă, zgomot, foc și praf, într-un poligon cu un teren accidentat, pațial acoperit cu vegetație, cu ținte camuflate. Un câmp de ținte automatizat, care permitea deplasarea țintelor, atât de front cât și în adâncime, au încercat să pună în dificultate subunitatea de tancuri – ne-a transmis corespondentul nostru din Germania, căpitanul Daniel Nistor.

Militarii români au dovedit   profesionalismul lor prin rezultatele obținute în aceste exerciții multinaționale!

La exercitii au participat și Militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, care s-au deplasat în poligonul stabilit, joi, 12 iunie, de la primele ore ale dimineții, hotărâți să pună ”Jderii” la treabă.

Ca la orice tragere cu muniție reală adrenalina a crescut treptat, începând cu primul cartuș introdus în încărcător sau în bandă și până pe aliniamentul de tragere, acolo unde se aud doar comenzile scurte și precise primite de la comandant. Pentru o fracțiune de secundă timpul parcă s-a oprit în loc. Dar țintele au apărut și ceasul a început din nou să bată. Gloanțele au șuierat în văzduh. Totul s-a învăluit în fum și în miros de ”praf de pușcă”. Țintele au fost lovite și s-au prăbuțit în adăpost. 

Subunitatea a înaintat desfășurată pentru luptă. Zona este un câmp deschis. După o pădurice, patru tancuri inamice erau pregătite de acțiune. S-a auzit o comandă scurtă și deja prima bubuitură. Trăgătorii la aruncătoarele portative de grenade AG-7 au început deja să execute foc asupra blindatelor, carcasele metalice au răsunat la lovire, câmpul s-a umplut de fum, țintele au fost lovite… bătălia continuă…

Focul precis executat de operatorii de la tunul de 25 mm de pe MLI (mașina de luptă a infanteriei) este foarte puternic și esențial în ducerea acțiunilor de luptă, a precizat comandantul companiei.
La ”Analiza Post Acțiune” comandantul de subunitate a prezentat rezultatele reieșite din calculator privind eficiența tragerii.

Exercițiile tactice cu trupe în teren pentru rezolvarea unei situații, desfășurate de militarii români alături de partenerii din NATO  au constituit cele mai importante exerciții de instruire de până acum. Sistemele MILES instalate pentru prima dată pe tancurile TR85M1 ,,Bizon” au oferit posibilitatea simulării tragerilor reale și executarea, în premieră pentru tanchiștii români, a exercițiilor tactice .

 

Sursa: M.Ap.N

foto: căpitanul Daniel Nistor.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.