ROMÂNIA BREAKING NEWS

ȘOCANT ! Încălcare fără precedent a normelor diplomatice internaționale și a statutului diplomatic de către armata israeliană care a atacat un convoi umanitar al Crucii Roșii Internaționale pentru Cisiordania, însoțit de diplomați ai Uniunii Europene, Braziliei și Australiei !

Un convoi umanitar însoțit de diplomați europeni a fost atacat de soldați israelieni, vineri 20 septembrie 2013. Diplomații din cinci state europene supravegheau furnizarea de ajutor umanitar pentru palestinienii ale căror case din Cisiordania, au fost distruse de către armata israeliană.
Sătenii din Khirbet Makhul , din Valea Iordanului , au fost scoși cu forta din casele lor, ca urmare a deciziei Înaltei Curți din Israel. De câteva zile aceștia rămăseseră fără adăpost la 35 grade Celsius .
Convoiul făcea o livrare de corturi , după ce o livrare anterioară de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost împiedicată de către armata israeliană .
După ce au ajuns în sat , opt sau nouă vehicule militare israeliene au interceptat ajutorul umanitar, și au târât o femeie diplomat francez, din camionul cu ajutoare , trântind-o la pământ . Ceilalți membri ai grupului au fost dispersați cu grenade de sunet.
Armata israeliană, ca răspuns la acuzațiile diplomaților europeni, i-a spus reporterului Memo(middleeastmonitor) că soldații au acționat cu metodele de dispersie corecte în urma reacției activiști palestinieni și străini care ar fi aruncat cu pietre în personalul  armatei.

Diplomații care au observat incidentul și au participat pur și simplu la furnizarea de ajutor umanitar au declarat că:”armata israeliană a răspuns în mod inutil și violent .”

Diplomatul francez Marion Fesneau-Castaing pusă la pământ după ce a fost târâtă de către forțele israeliene de la un camion incarcat cu ajutoare ce se îndrepta către satul Khirbet al Machul din West Bank

 

” M-au târât afară din camion și m-au trântit la pământ fără a ține cont de imunitatea mea diplomatică „, a spus diplomatul francez Marion Castaing .

Marion Fesneau Castaing, diplomat francez, țintuită la pământ sub amenințarea armelor

” Acesta este modul în care dreptul internațional este respectat aici „, a spus ea , acoperită de praf .

Localnicii a declarat că localitatea Khirbet al – Makhul a fost căminul lor pentru aproximativ 120 de persoane . Armata israeliană a demolat casele lor dărăpănate , grajduri și o grădiniță de copii, luni, după ce Înalta Curte din Israel a decis că ei nu au autorizații de construcție corespunzătoare .

În ciuda pierderii proprietăților lor , locuitorii au refuzat să părăsească terenul , care , spun ei , familiile lor au trăit timp de generații pe acest teritoriu, împreună cu turmele lor de oi .

Armata israeliană a declarat vineri că forțele de securitate au încercat să împiedice construirea de corturi în zonâ , în conformitate cu decizia Înaltei Curți .

” La locul respectiv , palestinieni și activiști străini s-au opus, aruncând cu pietre în direcșia ofițerilor care incercau să aplice legea israeliană”, a declarat un purtator de cuvant militar israelian.

” Rapoartele că diplomații străini au abuzat de privilegiile diplomatice sunt în curs de revizuire , și, dacă este necesar , plângerile vor fi depuse la autoritățile competente . „

Diplomatul francez la pălmuit pe soldatul israelian peste față după ce s-a ridicat de la sol . Reporterii Reuters de la fața locului, au văzut că activiștii din străinătate nu au aruncat cu pietre.

” Șocant și scandalos „

Soldați israelieni au oprit convoiul umanitar al Comitetului Internațional al Crucii Roșii ( CICR ​​) care furniza ajutoare de urgență , marți și miercuri, CICR ​​personal a reușit să pună niște corturi , dar armata i-a forțat să dea adăposturile jos .

Diplomații din Franța , Marea Britanie , Spania, Irlanda , Australia și funcționari politici ai Uniunii Europene , au venit vineri, 20 septembrie 2013, cu mai multe provizii . De îndată ce au ajuns , aproximativ o duzina de jeepuri ale armatei israeliene i-au inconjurat și soldații le-au spus că le interzice să descarce camionul cu ajutoare umanitare pentru sinistrați.

” Este șocant și scandalos . Vom raporta aceste acțiuni la guvernele noastre „, a declarat un diplomat UE , care a refuzat sa fie numit, deoarece el nu a fost autorizat să vorbească cu mass-media .

În încăierările dintre soldați și localnici , mai mulți săteni au fost arestați . Un barbat palestinian în vârstă a leșinat și a fost luat pentru a i se oferi tratament medical la o ambulanță din apropiere .

Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare ( OCHA ), a declarat într-o declarație că Makhul a fost cea de-a treia comunitate de beduini demolată de către israelieni în Cisiordania și yonele adiacente Ierusalimului începând  cu luna august a.c.

Palestinienii au acuzat autoritățile israeliene că le-au lua treptat terenurile lor istorice folosite laa pășunat, pentru a fi folosite în scopuri militare de către israelieni în Cisiordania .

Israelienii și palestinienii au reluat negocierile de pace directe de luna trecută, după o pauză de trei ani . Oficialii palestinieni au exprimat îndoieli serioase cu privire la perspectivele acestor negocieri.

Un purtător de cuvânt de la Consulatul General Britanic din Ierusalim, a spus: Londra a fost ” profund îngrijorat[ ” de demolările din Makhul și de refuzul ulterior al autorit[ílor israeliene de a permite sătenilor palestinieni primirea de ajutoare.

” Am făcut în mod repetat și clar cunoscut autorităților israeliene preocupările noastre pentru astfel de demolări , pe care le vedem ca provocând suferințe inutile palestinienilor de rând , ca fiind nocive pentru procesul de pace , și contrar dreptuluiumanitar internațional „, a spus el.

 


Atacul asupra diplomaților vine într-un moment foarte sensibil, când Statele Unite și grupuri de lobby din Israel încearcă în prezent  să forțeze puternicul braț al UE să abandoneze finanțarea proiectelor pentru Cisiordania și Fâșia Gaza.

Între timp , Shawan Jabarin directorul general al organizației pentru drepturile omului  Al – Haq a spus : ” Al – Haq apreciază încercările făcute vineri de către UE și diplomați  din Australia și Brazilia și oficialii ONU pentru a oferi ajutor Comunitățiide  beduini din Makhul , situat în Valea Iordanului . Demolare așezării comunității din Makhul , ca sancțiune de către Înalta Curte de Justiție a Israelului, reprezintă o parte din încercările Israelului de a extinde demolările ilegale și transferul forțat al comunităților palestiniene din Cisiordania . Îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor Israelului în temeiul dreptului umanitar internațional cere ca politicile în teritoriul ocupat să fie puse în aplicare în beneficiul populației ocupate .

Cu toate acestea planificările Israelului și regimul de zonare, facilitează exclusiv propriile interese, inclusiv construirea și extinderea coloniilor israeline,  ignorând în mod clar nevoile populației ocupate, care este deposedată în mod regulat de teritoriilee ei și accesul la resursele naturale .

Un diplomat spaniol, însoțitor nemijlocit al convoiului umanitar a declarat șocat sub protecția anonimatului următoarele: „am participat la scene de o violență inimaginabilă care nu sunt de conceput într-o lume civilizată. Până și statele barbare din evul mediu timpuriu acordau respect și protecție ambasadorilor și solilor unor puteri străine. Este o încălcare fără precedent a normelor diplomatice internaționale”.

 

Surse:

uk.reuters.com

middleeastmonitor.com

en.alalam.ir/news/

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: