ROMÂNIA BREAKING NEWS

Șoc și groază pentru „maldavanii” pro-ruși! Jirinovski: „moldovenii sunt români! Noi, rușii, le am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români”

Șoc și groază pentru „maldavanii” pro-ruși! Jirinovski: „moldovenii sunt români! Noi, rușii, le am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români”

Ultranaționalistul rus Vladimir Jirinovski a declarat în timpul unui interviu televizat că ideea de „moldovenism”, tot mai promovată în ultimii ani peste Prut, este, în realitate, o invenție din perioada sovietică.

Cunoscut pentru declarațiile excentrice, Vladimir Jirinovski este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, naționalist). Afirmația politicianului rus este destul de surprinzătoare, mai ales pentru filorușii și rusofonii din Republica Moldova, notează timpul.md. Curentul moldovenist/statalist din Republica Moldova a devenit tot mai vizibil în ultimii ani, jurnaliștii de peste Prut atrăgând deseori atenția că principalii promotori ai acestor idei primesc finanțare din Rusia. Printre altele, Jirinovski a declarat în ultimul an că soluția pentru „liniștirea” conflictului din Ucraina este ca aceasta din urmă să cedeze mai bine de jumătate din teritoriile sale către Polonia, Ungaria și România.

„Aceste două părți ale Ucrainei, de est și de vest, sunt total incompatibile. Nu poate niciun fel de internaționalism să ajute în această situație. Vestul Ucrainei, care face acum cea mai mare gălăgie, am fost nevoiți să-l luăm de la Polonia, pentru ca armata hitleristă să rămână cât mai departe. Transcarpatia am luat-o de la unguri din același motiv. Iar pe Bucovina și Basarabia le-am luat în 1939. Dacă nu era Hitler, nu ne atingeam de aceste pământuri”, a declarat el. „În Basarabia și Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de română. România visează demult să le ia înapoi”, a continuat acesta. „Sunt trei țări membre NATO”, a adăugat el, referindu-se la Polonia, Ungaria și România. „Transnistria să revină la noi, este pământ rusesc”, a mai apreciat politicianul, subliniind că „doar atunci Ucraina se va liniști”.

Autor: Elena Dumitru / sursa: adevarul.ro  prin romanibreakingnews.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: