ROMÂNIA BREAKING NEWS

SMURD-ul, povestea românescă de succes, s-ar putea extinde si peste Prut

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, si subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii din Romania, Raed Arafat, au discutat luni, la Chisinau, despre crearea in Republica Moldova a unui serviciu similar SMURD (Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare). Potrivit lui Filat, un SMURD in Republica Moldova este necesar pentru asigurarea cu servicii calitative in caz de urgenta. ‘Suntem constienti de necesitatea crearii unui astfel de serviciu in tara noastra. Din discutiile pe care le-am avut cu angajatii Ministerului Sanatatii, acestia au apreciat pozitiv experienta SMURD in gestionarea situatiilor de urgenta. Parteneriatul nostru in ceea ce tine de implementarea acestui proiect va fi bazat pe actiuni concrete, nu doar discutii’, a declarat Filat, potrivit unui comunicat al guvernului.

Instruire in Romania

Autoritatile romane isi manifesta interesul fata de acordarea asistentei in cadrul crearii SMURD in Republica Moldova, iar la etapa initiala ar putea fi puse in aplicare proiecte-pilot, a declarat, la randul sau, Raed Arafat. ‘Un grup de medici din Republica Moldova ar putea beneficia de o instruire la institutiile abilitate din Romania, pentru a se familiariza cu modul in care este pus in aplicare serviciul unic de urgenta. De asemenea, la Chisinau ar putea fi create doua sau trei echipe-pilot de acordare a asistentei in regimul respectiv’, a afirmat oficialul roman. De asemenea, Raed Arafat a subliniat ca se impune o baza legislativa de creare a SMURD in Republica Moldova. Totodata, subsecretarul de stat a mentionat ca Romania este dispusa sa implementeze programul transfrontalier de asistenta urgenta, ceea ce presupune dotarea cu tot necesarul a institutiilor abilitate de acordare a asistentei medicale urgente, inclusiv cu un elicopter care va deservi atat Republica Moldova, cat si zone din Romania. Raed Arafat a semnat luni cu ministrul sanatatii de la Chisinau, Andrei Usatii, Planul de actiuni 2012-2013 in domeniul sanatatii si stiintelor medicale.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: